ΑΘΗΝΑ
14:56
|
18.05.2024
Σήμερα Δευτέρα θα έχει συνάντηση με τον πάπα Φραγκίσκο και τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η νέα Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχαν το βράδυ της Κυριακής άτυπη συνάντηση στην Ρώμη. Ο Μακρόν βρίσκεται στην ιταλική πρωτεύουσα, προσκεκλημένος καθολικής εθελοντικής οργάνωσης, ενώ σήμερα Δευτέρα θα έχει συνάντηση με τον πάπα Φραγκίσκο και τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα.

Λίγο πριν αναρτήσει το σχόλιό του στο Twitter, ο Μακρόν ευχαρίστησε τον απερχόμενο πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι σε μια ανάρτηση με φωτογραφία του πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τις λέξεις: «Γκράτσιε (ευχαριστώ) Μάριο».

Στη συνέχεια ο Γάλλος πρόεδρος έγραψε για τη συνάντησή του με τη Μελόνι: «Ως Ευρωπαίοι, ως γειτονικές χώρες, ως φίλοι λαοί, με την Ιταλία πρέπει να συνεχίσουμε την δουλειά που έχουμε ξεκινήσει. Πρέπει να τα καταφέρουμε μαζί, με διάλογο και φιλοδοξία: το οφείλουμε στους νέους μας και στους λαούς μας».

Σε ανακοινωθέν της κυβέρνησης Μελόνι, υπογραμμίζεται ότι «Ιταλία και Γαλλία συμφώνησαν να συνεχίσουν την συνεργασία επί των μεγάλων, κοινών προκλήσεων, σε ευρωπαϊκό επίπεδο και με σεβασμό στα αμοιβαία εθνικά συμφέροντα»

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση για την οποία δεν είναι ξεκάθαρο ποια πλευρά πήρε την πρωτοβουλία, διήρκεσε πάνω από μια ώρα και είχε ως αντικείμενο την αντιμετώπιση του ενεργειακού, το ουκρανικό, την κρίσιμη οικονομική κατάσταση και την διαχείριση του μεταναστευτικού.

Η συνάντηση των δύο ηγετών, έγινε σε μια στιγμή σχετικής έντασης των σχέσεων καθώς, την επομένη της δημοσιοποίησης των πρώτων αποτελεσμάτων που έδωσαν την νίκη στην ιταλική ακροδεξιά, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών για την Ευρώπη Λόρενς Μπουν ανέφερε, ότι η Γαλλία θα επαγρυπνά για τον σεβασμό των ευρωπαϊκών αξιών από το νέο ιταλικό καθεστώς.

Η τοποθέτησή του δεν έγινε δεκτή καλά από τη Μελόνι, η οποία πολύ πριν τον διορισμό της είχε καταγγείλει μια «απαράδεκτη απειλή παρέμβασης» και είχε προτρέψει το Παρίσι να «αρνηθεί» τις παρατηρήσεις του Γάλλου υπουργού, με τον Μακρόν να προσπαθεί στη συνέχεια να αμβλύνει τις εντάσεις δηλώνοντας «πλήρως προετοιμασμένος να συνεργαστεί» με τη Τζόρτζια Μελόνι.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γεωργία: Παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας καταγγέλλει το κυβερνών κόμμα

Ζελένσκι: Η ρωσική επίθεση στο Χάρκοβο μπορεί να έχει και δεύτερο κύμα

Πρόεδρος Κένυας: Διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα χωρίς αποκλεισμούς

Κυβερνητικός εκπρόσωπος Ιράν: Αδιαφορία από Δύση και Ισραήλ για το Διεθνές Δίκαιο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα