ΑΘΗΝΑ
06:31
|
03.05.2024
Η δραστηριότητα της δανικής οικονομίας αναμένεται να μειωθεί αυτόν τον χειμώνα, αφού θα σημειωθεί ακόμα μεγαλύτερη πτώση των ιδιωτικών δαπανών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Όπως μεταδίδει το δανικό πρακτορείο ειδήσεων Ritzaus Bureau, ο ετήσιος πληθωρισμός στη Δανία έφτασε στο 11,1% τον Σεπτέμβριο.

Τα τελευταία δεδομένα από τη Στατιστική Υπηρεσία της Δανίας και ο δείκτης τιμών καταναλωτή σε επίπεδο ΕΕ δείχνουν ότι το κόστος για βασικά αγαθά στη Δανία ήταν τον περασμένο μήνα υψηλότερο κατά 11,1% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2021. Το προηγούμενο ρεκόρ αύξησης του πληθωρισμού στην μικρή, όμως εύπορη χώρα σημειώθηκε το 1982, όταν ο πληθωρισμός από έτος σε έτος άγγιξε το 10,1%.

«Ο πληθωρισμός αυξάνεται παντού στην Ευρώπη. 18 χώρες στην Ευρώπη μάχονται με διψήφια ποσοστά πληθωρισμού. Τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα στη Βαλτική, όπου ο πληθωρισμός βρίσκεται πάνω από το 20% και στις τρεις χώρες», σχολίασε ο Άλεν Σόρενσεν, οικονομολόγος της Συνομοσπονδίας της Δανικής Βιομηχανίας.

Η αντίστοιχη αναφορά του Αυγούστου έδειξε αύξηση των τιμών κατά 9,9%, αλλά η αύξηση των τιμών της ενέργειας σε ολόκληρη την ΕΕ συνέχισε να ανεβάζει τις τιμές των τροφίμων. Σύμφωνα με την έκθεση, ο ετήσιος πληθωρισμός στη Δανία είναι σημαντικά υψηλότερος από τον μέσο όρο της ΕΕ.

Πρόσφατα δεδομένα υποδεικνύουν σημαντική μείωση των πραγματικών μισθών και αντίστοιχο περιορισμό της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών.

«Δεν περίμενα ότι θα δούμε διψήφιους ρυθμούς πληθωρισμού. Νόμιζα ότι ανήκε στα βιβλία της ιστορίας», δήλωσε στο Ritzaus Bureau ο Τόρε Στράμερ, οικονομολόγος της Realkredit Denmark. Σύμφωνα με τον ίδιο, η δραστηριότητα της δανικής οικονομίας αναμένεται να μειωθεί αυτόν τον χειμώνα, αφού θα σημειωθεί ακόμα μεγαλύτερη πτώση των ιδιωτικών δαπανών.

Ο οικονομολόγος απέδωσε την άνευ προηγουμένου πληθωριστική πίεση σε ολόκληρη την ΕΕ στον «πόλεμο στην Ουκρανία και στους περιορισμούς που έχουν θέσει η μία στην άλλη ΕΕ και Ρωσία».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκστρατεία με επικεφαλής τη Χάλι Μπέρι με στόχο νομοσχέδιο για την εμμηνόπαυση

Το αναστάσιμο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστάσιου

Νεκρός στην Θεσσαλονίκη βρέθηκε ο 43χρονος αγνοούμενος από την Ημαθία

Μπλακάουτ (ξανά…) στην Κένυα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα