ΑΘΗΝΑ
15:42
|
20.04.2024
Η κηδεία των πέντε νεαρών αγωνιστών που σκοτώθηκαν στη Ναμπλούς σε συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό μετατράπηκε σε αντικατοχικό συλλαλητήριο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι συνόδευσαν σήμερα νωρίς το απόγευμα στο νεκροταφείο τις σορούς των πέντε νεαρών αγωνιστών (οι περισσότεροι μέλη της νέας ένοπλης αντιστασιακής οργάνωσης Φωλιά των Λιονταριών) που σκοτώθηκαν τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες από τα πυρά των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων δίνοντας μάχη σκληρή και άνιση για την αξιοπρέπεια του λαού τους στην πόλη Ναμπλούς της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Οι δρόμοι της πόλης που οδηγούσαν στο νεκροταφείο γέμισαν από ένα τεράστιο ανθρώπινο «ποτάμι». Ο αέρας μύριζε μπαρούτι από τις διαδοχικές ριπές που έριχναν Παλαιστίνιοι αγωνιστές στη μνήμη των νεκρών που πότισαν με το αίμα τους το διψασμένο δέντρο της Παλαιστίνης για ελευθερία και ανεξαρτησία.

Μέσα σε λίγες ώρες η κηδεία μετατράπηκε σε ένα μαζικό συλλαλητήριο κατά της ισραηλινής κατοχής και της κλιμακούμενης βίας που φέρει την υπογραφή του νυν Ισραηλινού πρωθυπουργού Γιαίρ Λαπίντ που αποφάσισε να σκληρύνει τη στάση του μερικές μέρες πριν τις ισραηλινές βουλευτικές εκλογές της 1ης Νοέμβρη.

Οι ισραηλινές αρχές μάλιστα, σε συνεννόηση με τον στρατό, έδωσαν στη δημοσιότητα και στιγμιότυπα βίντεο από την εισβολή στη Ναμπλούς σε χώρο όπου φέρεται πως γινόταν κατασκευή βομβών από την παλαιστινιακή οργάνωση «Φωλιά των Λιονταριών».

Την ψήφο των Αράβων ζητά ο Λαπίντ

Αργότερα, σήμερα το απόγευμα, ο Λαπίντ είχε το θράσος να μεταβεί στη Ναζαρέτ και να ζητήσει την ψήφο Αράβων του Ισραήλ αξιοποιώντας την μετεκλογική συνεργασία που κατάφερε να συνάψει με το μικρό ισλαμικό κόμμα Ρά’αμ το οποίο αν και δεν συμμετείχε στην πολυκομματική κυβέρνηση των Ναφτάλι Μπένετ και Γιαίρ Λαπίντ, τη στήριξε κοινοβουλευτικά.

Prime Minister Yair Lapid, (center-left) meets with Arab municipal leaders in the northern Arab Israeli city of Nazareth, October 25, 2022. (Kobi Wolf)

Δακρυγόνα του στρατού στην κηδεία 19χρονου Παλαιστίνιου

Πλήθος κόσμου συμμετείχε, σήμερα το μεσημέρι, και στην κηδεία του 19χρονου Κουσάι Ταμίμι, του έκτου νεαρού Παλαιστίνιου που σκοτώθηκε νωρίτερα από τα ισραηλινά πυρά στη διάρκεια συγκρούσεων στο Ναμπί Σάλεχ της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης που βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα έξω από τη Ραμάλα.

Οι κατοχικές δυνάμεις δεν σεβάστηκαν ούτε το πένθος για το θάνατο του εφήβου καθώς επιτέθηκαν με βροχή δακρυγόνων στο πλήθος που παρακολούθησε την κηδεία του 19χρονου.

Στις ολονύχτιες συγκρούσεις σε Ναμπλούς και Ραμάλα σκοτώθηκαν έξι νεαροί Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 20.

Εικόνα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε ο άνδρας που αυτοπυρπολήθηκε έξω από τη δίκη του Τραμπ στο Μανχάταν

Ανδρουλάκης: Στις ευρωεκλογές να αποδοκιμαστεί η κυβέρνηση

Έκρηξη σε στρατιωτική βάση στο Νότιο Ιράκ

ΠΑΣΟΚ: Ανακοινώθηκαν οι τελευταίοι οκτώ του ευρωψηφοδελτίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα