ΑΘΗΝΑ
23:21
|
05.05.2024
Παράλληλα με την στρατιωτική στήριξη του Κιέβου, προτρέπουν σε ένταση των προσπαθειών για κατάπαυση του πυρός και διαπραγματεύσεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τριάντα μέλη της Προοδευτικής Πτέρυγας της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ έστειλαν, χθες Δευτέρα, επιστολή στον Πρόεδρο Μπάιντεν ζητώντας λύση μέσω διαπραγματεύσεων στη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, ανάμεσά τους η Πραμίλα Τζαγιαπάλ, η Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτές και η Ιλχάν Όμαρ, δηλώνουν ότι εκτιμούν τη δέσμευση του προέδρου των ΗΠΑ «στον νόμιμο αγώνα της Ουκρανίας ενάντια στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας» και αναγνωρίζουν ότι η οικονομική, στρατιωτική και ανθρωπιστική βοήθεια των ΗΠΑ ήταν και είναι κρίσιμη για την επιτυχία της Ουκρανίας στην καταπολέμηση της Ρωσίας.

Προσθέτουν όμως, ότι οι διπλωματικές προσπάθειες θα πρέπει επίσης να αποτελούν μέρος της προσέγγισης των ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου που έχει καταστροφικό τίμημα για τον ουκρανικό λαό, καθώς και απειλητικές παγκόσμιες κρίσεις τροφίμων και φτώχειας μέσω της αύξησης του κόστους καυσίμων και σιτηρών.

«Σας προτρέπουμε να συνδυάσετε τη στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη που παρέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Ουκρανία με μια προληπτική διπλωματική δράση, εντείνοντας  τις προσπάθειες για την αναζήτηση ενός ρεαλιστικού πλαισίου για κατάπαυση του πυρός», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

«Ως νομοθέτες υπεύθυνοι για τη δαπάνη δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων των φορολογουμένων των ΗΠΑ σε στρατιωτική βοήθεια, πιστεύουμε ότι μια τέτοια εμπλοκή σε αυτόν τον πόλεμο δημιουργεί επίσης ευθύνη για τις Ηνωμένες Πολιτείες να διερευνήσουν σοβαρά όλες τις πιθανές οδούς, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης εμπλοκής με τη Ρωσία, προκειμένου να μειωθούν οι απώλειες και να στηριχτεί η Ουκρανία στην επίτευξη ειρηνικής διευθέτησης, αναφέρεται στην επιστολή.

Οι υπογράφοντες, με επικεφαλής την Πραμίλα Τζαγιαπάλ, πρόεδρο της Προοδευτικής Ομάδας του Κογκρέσου, αναφέρουν επίσης ότι «είναι προς το συμφέρον της Ουκρανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και του κόσμου ολόκληρου, να αποφευχθεί μια παρατεταμένη σύγκρουση», ενώ προειδοποιούν ότι «η εναλλακτική στην διπλωματία λύση, δεν είναι παρά ένας παρατεταμένος πόλεμος, με τις συνακόλουθες βεβαιότητες και τους καταστροφικούς και άγνωστους κινδύνους».

Σε διευκρινιστική της δήλωση η εκπρόσωπος της Προοδευτικής Ομάδας του Κογκρέσου, Πραμίλα Τζαγιαπάλ ανέφερε:

«Σε μια επιστολή προς τον Πρόεδρο Μπάιντεν σήμερα, οι συνάδελφοί μου και εγώ υποστηρίξαμε την ανάγκη η κυβέρνηση να συνεχίσει τη στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη προς τους Ουκρανούς ενώ παράλληλα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες για την επίτευξη λύσης που να είναι αποδεκτή από τον λαό της Ουκρανίας.  Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: Είμαστε ενωμένοι ως Δημοκρατικοί στην κατηγορηματική μας δέσμευση να υποστηρίξουμε την Ουκρανία στον αγώνα της για τη δημοκρατία και την ελευθερία της ενόψει της παράνομης και εξωφρενικής ρωσικής εισβολής, και τίποτα στην επιστολή δεν συνηγορεί υπέρ μιας αλλαγής αυτής της υποστήριξης. Η διπλωματία είναι ένα σημαντικό εργαλείο που μπορεί να σώσει ζωές — αλλά είναι μόνο ένα εργαλείο. Όπως καταστήσαμε επίσης ρητά σαφές στην επιστολή μας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε σαφές, υποστηρίζουμε τον Πρόεδρο Μπάιντεν και τη δέσμευση της κυβέρνησής του να μην κάνει τίποτα για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία».

Ερωτηθείς σχετικά με την επιστολή, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Νεντ Πράις, επισήμανε πως «κανένας δεν θέλει να δει αυτόν τον πόλεμο να τερματίζεται περισσότερο από τους ουκρανούς ομολόγους μας».

Όμως «δεν γνωρίζουμε πότε θα γίνει αυτό (…) διότι δεν έχουμε καμία ένδειξη από πλευράς Ρωσίας ότι είναι έτοιμη να εμπλακεί σε διπλωματικές προσπάθειες και διάλογο», πρόσθεσε.

«Προμηθεύουμε τους ουκρανούς εταίρους μας με ό,τι χρειάζονται στο πεδίο της μάχης ώστε, όταν έρθει η ώρα των διαπραγματεύσεων, να βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή θέση», πρόσθεσε.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Καρίν Ζαν-Πιερ, από την πλευρά της δήλωσε πως η θέση της αμερικανικής κυβέρνησης ήταν και παραμένει «πολύ σαφής: τίποτα για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σι Τζινπίνγκ σκοπεύει να αναλάβει δράση για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν αποστολή πυρομαχικών στο Ισραήλ για πρώτη φορά από την 7η Οκτωβρίου

Κίνα: Ο Σι επαινεί τους δεσμούς με τη Γαλλία κατά την επίσκηψή του στο Παρίσι

Γάζα: Μαραθώνιος διαβουλεύσεων σε Κάιρο και Ντόχα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα