ΑΘΗΝΑ
04:20
|
30.03.2023
Χιλιάδες πολίτες αψηφώντας τα δρακόντεια μέτρα της χούντας του στρατηγού Μπουρχάν βγήκε στους δρόμους διεκδικώντας ελευθερία και δημοκρατία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μαζικές αντιχουντικές διαδηλώσεις με αφορμή την πρώτη επέτειο από το πραξικόπημα στρατιωτικών αξιωματούχων με επικεφαλής τον στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ Μπουρχάν πραγματοποίησαν απόψε δεκάδες χιλιάδες Σουδανοί διατρανώνοντας τη θέλησή τους για δημοκρατία και ανάδειξη μίας αμιγώς πολιτικής κυβέρνησης κατόπιν εκλογών.

Οι διαδηλώσεις με αφορμή την «μαύρη» επέτειο από το πραξικόπημα του στρατηγού Μπουρχάν πραγματοποιήθηκαν στην πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ, στην δίδυμη πόλη Ομντρουμαν, και σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, όπως οι πόλεις Ουάντ Μαντάνι, Ελ Ομπέιντ, Γκεντάρεφ, Πορτ Σουδάν, Άτμπαρα, Νγιάλα κ.α.

Νεκρός διαδηλωτής στο Όμντουρμαν

Στην πόλη Όμντουρμαν ωστόσο σκοτώθηκε νωρίτερα απόψε ένας διαδηλωτής όταν τον παρέσυρε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες φορτηγό του στρατού.

Ήταν ο 119ος διαδηλωτής που σκοτώθηκε στο πλαίσιο αντιχουντικών κινητοποιήσεων μέσα στον έναν χρόνο από το πραξικόπημα του στρατηγού Μπουρχάν.

Στο Χαρτούμ, χιλιάδες κόσμου κρατώντας σουδανικές σημαίες, κατέκλυσε το κέντρο της πόλης και τα προάστια αψηφώντας τα δρακόντεια μέτρα αστυνόμευσης. «Όχι συνεργασία, ούτε διαπραγμάτευση με τους πραξικοπηματίες» φώναζαν οι διαδηλωτές ζητώντας να αποσυρθούν οι στρατιωτικοί από την εξουσία.  Άλλα συνθήματα ανέφεραν την «συνέχιση της επανάστασης» και άλλα υπέρ της ανάγκης ενός «δημοκρατικού Σουδάν».

Φτώχεια και πληθωρισμός σε…τριψήφια νούμερα

Το Σουδάν είναι μία από τις φτωχότερες χώρες της Αφρικής.  Ο πληθωρισμός τρέχει με τριψήφια νούμερα, υπάρχουν χρόνιες ελλείψεις τροφίμων και βασικών ειδών, ενώ το ένα τρίτο των 45 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας υποφέρει από πείνα (αριθμός αυξημένος κατά 50% σε σχέση με το 2021).

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ, το κόστος τροφίμων στο Σουδάν αυξήθηκε μέσα σε ένα χρόνο κατά 137%  με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος του λαού να ξοδεύει πάνω από τα 2/3 του μισθού τους μόνο για αγορά φαγητού…

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ξανά ατύχημα με επικίνδυνα χημικά στον ποταμό Οχάιο

Τάση φυγής των τραπεζών από τις επενδύσεις στο Ελληνικό

Πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας και Αρμενίας

Έκκληση Ίλον Μασκ για εξάμηνο μορατόριουμ σε έρευνες Τ.Ν.

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα