ΑΘΗΝΑ
22:53
|
01.06.2024
Η φονική ενέδρα έγινε σε μία πόλη που συγκλονίζεται εδώ και βδομάδες από αιματηρές συγκρούσεις αστυνομικών-διαδηλωτών με αφορμή το βιασμό έφηβης από αστυνομικό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Θύματα φονικής ενέδρας αγνώστων έπεσαν σήμερα το μεσημέρι δύο Φρουροί της Ιρανικής Επανάστασης στην πόλη Ζαχεντάν του νοτιοδυτικού Ιράν, όπου τις προηγούμενες βδομάδες αναφέρθηκαν πολύνεκρες συγκρούσεις διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας.

Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, νεκροί έπεσαν ο συνταγματάρχης Μεχντί Μολασαχί και ο Τζαβάντ Κιχά, μέλη των Φρουρών της Επανάστασης στην επαρχία Σιστάν-Μπαλουτσιστάν.

Το πρακτορείο διευκρίνισε ότι οι αρχές ξεκίνησαν άμεσα έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών της επίθεσης, που σημειώθηκε μετά τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν στην πόλη αυτή, η οποία βρίσκεται σε μια από τις πιο φτωχές περιφέρειες του Ιράν. Οι συγκρούσεις που ξέσπασαν παράλληλα με εκείνες που συγκλονίζουν το Ιράν από τις 17 Σεπτέμβρη με αφορμή το θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία «ήθους» επειδή δεν φορούσε «σωστά» την ισλαμική μαντίλα. Ωστόσο δεν είχαν ως αφορμή αυτό το γεγονός αλλά τον βιασμό μιας έφηβης από αστυνομικό στην πόλη Ζαχεντάν.

Αρχικά, κρατικά Μέσα Ενημέρωσης κατηγόρησαν «εξτρεμιστές» αντικυβερνητικούς πως βρίσκονται πίσω από επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα του Ζαχεντάν. Στη συνέχεια όμως ο σημαίνων Σουνίτης ιερωμένος στο Σιστάν-Μπαλουτσιστάν, Μολαβί Αμπντόλ Χαμίντ, κατηγόρησε τις αστυνομικές δυνάμεις ότι πυροβόλησαν «ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί γύρω από ένα τζαμί. Όπως δήλωσε, οι εντάσεις άρχισαν έπειτα «από την υπόθεση του φερόμενου βιασμού μιας έφηβης από αστυνομικό».

Την Παρασκευή, εκατοντάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της Ζαχεντάν και φώναζαν συνθήματα εχθρικά για τις αρχές.  Η τοπική αστυνομία έκανε λόγο για τη σύλληψη 57 «ταραχοποιών» μετά τη διαδήλωση αυτή, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Irna.

Η επαρχία Σιστάν-Μπαλουτσιστάν βρίσκεται στα σύνορα του Πακιστάν και του Αφγανιστάν και είναι από τις φτωχότερες της χώρας. Συχνά γίνεται πεδίο επιθέσεων ή συγκρούσεων μεταξύ των δυνάμεων της τάξης και ενόπλων ομάδων.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα της Γερμανίας δέχτηκε «σοβαρή» κυβερνοεπίθεση

Ινδία: Μεγάλο προβάδισμα του συνασπισμού του πρωθυπουργού Μόντι στις εκλογές

Καταδίωξη και σύγκρουση σκάφους ανοιχτά της Σύμης

Κασσελάκης: Να ηττηθεί η αλαζονεία του 41%

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα