ΑΘΗΝΑ
10:03
|
05.05.2024
Αιματηρή επίθεση των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων στην αποκλεισμένη Ναμπλούς αφήνει έξι νεκρούς και πάνω από 20 τραυματίες. Σκοτώθηκαν μέλη της οργάνωσης «Φωλιά των Λιονταριών».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον έξι Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 21 τραυματίστηκαν μετά την επιδρομή των ισραηλινών δυνάμεων στη κατεχόμενη Δυτική όχθη, στην περιοχή της Ναμπλούς, την οποία έχουν αποκλείσει οι ισραηλινές δυνάμεις εδώ και πάνω από δύο εβδομάδες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποιοι από τους νεκρούς ήταν μέλη της νεοσύστατης Παλαιστινιακής αντιστασιακής οργάνωσης «Φωλιά των Λιονταριών». Πληροφορίες αναφέρουν ως νεκρό και τον ηγέτη της οργάνωσης Wadie AlHouh.

Νωρίς το πρωί της Τρίτης, μεγάλος αριθμός ισραηλινών δυνάμεων εισέβαλαν στην πόλη Ναμπλούς και εντοπίστηκαν από παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας και ένοπλους μαχητές, σύμφωνα με εκπρόσωπο του παλαιστινιακού κινήματος Φάταχ.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά. Ένας από τους νεκρούς ήταν άοπλος, δήλωσαν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υγείας και ασφάλειας.

Τα ονόματά τους είναι: Hamdi Sobeih Ramzy, 30 ετών, Ali Khaled Antar, 26 ετών, Hamdi Mohamed Sharaf, 35 ετών, Wadih Sobeih Houh, 31 ετών και Mishal Baghdadi, 27 ετών.

Το Υπουργείο ανέφερε αργότερα ότι ένας ακόμη νεαρός Παλαιστίνιος, ο Κουσάι αλ Ταμίμι, σκοτώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις στο χωριό Ναμπί Σαλέχ κοντά στην πόλη Ραμάλα, όπου βρίσκεται η έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ο ισραηλινός στρατός είπε μόνο ότι οι δυνάμεις τους έκαναν στρατιωτική επιχείρηση στη Ναμπλούς, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς φέρεται να επιδιώκει «επείγουσες επαφές για να σταματήσει η επιθετικότητα εναντίον του λαού μας» στη Ναμπλούς, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινε. «Όλα αυτά θα έχουν επικίνδυνες και καταστροφικές συνέπειες», πρόσθεσε ο Αμπού Ρουντέινε στην τηλεόραση της Παλαιστίνης.

Τοπικές παλαιστινιακές πηγές μετέδωσαν ότι ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές ήταν τοποθετημένοι στις στέγες σπιτιών και κτιρίων με θέα στο κέντρο της πόλης της Ναμπλούς και με τη βοήθεια drones εκτόξευαν πυραύλους.

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε ότι ο ισραηλινός στρατός εμπόδισε τα ιατρικά του πληρώματα να εισέλθουν στη συνοικία al-Karyoun για να περισυλλέξουν τους τραυματίες.

Σε μεταγενέστερη εξέλιξη, οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν ένα πολιτικό όχημα στην περιοχή Ρας αλ Άιν, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός Παλαιστίνιου του οποίου το απανθρακωμένο σώμα έφτασε στο Νοσοκομείο Rafidia.

Οι ένοπλες αντιπαραθέσεις συνεχίζονται μέσα και γύρω από την Παλιά Πόλη της Ναμπλούς στα βόρεια της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, δήλωσε η Νίντα Ιμπραήμ του Al Jazeera, η οποία μεταδίδει ρεπορτάζ από τη Ραμάλα.

«Ακούμε τοπικές πηγές να το αποκαλούν «σκηνή από την κόλαση». Ακούμε ότι μεγάλος αριθμός ισραηλινών δυνάμεων έχουν απωθηθεί μέσα στην πόλη», είπε η δημοσιογράφος. Η Ναμπλούς πολιορκείται από τις ισραηλινές δυνάμεις για περισσότερες από δύο εβδομάδες ήδη, πρόσθεσε.

«Έχουμε δει ισραηλινές δυνάμεις να κλείνουν την πόλη επειδή λένε ότι ενδιαφέρονται να εντοπίσουν μια ομάδα που αυτοαποκαλείται ‘Φωλιά των Λιονταριών’», είπε η Ιμπραήμ, προσθέτοντας ότι η ομάδα ανέλαβε πρόσφατα την ευθύνη για μια επίθεση με πυροβολισμούς που σκότωσε έναν Ισραηλινό στρατιώτη.

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι βγήκαν χθες στους δρόμους μετά την αιματηρή επίθεση των Ισραηλινών, κρατώντας τις σορούς των «μαρτύρων» τους, όπως αποκαλούν τους δολοφονημένους Παλαιστίνιους, και διαδηλώνοντας εναντίον του ισραηλινού αποκλεισμού και των δολοφονικών του επιθέσεων.

Ο Ιμπραχίμ Γιουνς, συντονιστής μέσων ενημέρωσης για το Παλαιστινιακό Κίνημα Νεολαίας, είπε στο Al Jazeera ότι η «Φωλιά των Λιονταριών» είχε εμφανιστεί από τη νεολαία της περιοχής που είχε πάρει τα όπλα για να υπερασπιστεί τον τόπο της από τις εισβολές των ισραηλινών δυνάμεων και η ομάδα στη συνέχεια έγινε πιο επισημοποιημένη και υιοθέτησε ένα όνομα.

«Για να κατανοήσετε την προοπτική της παλαιστίνιας νεολαίας στη Δυτική Όχθη, πρέπει να δείτε μια κατάσταση όπου υπάρχουν 800.000 έποικοι που καταλαμβάνουν παράνομα ένα μεγάλο ποσοστό της γης εκεί», είπε ο Γιουνές.

«Έχουμε συνεχείς, καθημερινές επιθέσεις σε Παλαιστίνιους νέους, είτε διασχίζουν σημεία ελέγχου, είτε πηγαίνουν με τα πόδια στο σχολείο είτε στη δουλειά», είπε.

«Προφανώς θα υπάρξει μεγάλη δημοτικότητα μεταξύ των νέων στη Δυτική Όχθη όταν μια ομάδα λέει ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί την παρουσία αυτών των εποίκων στη γη τους», πρόσθεσε.

Την Κυριακή, η ένοπλη «Φωλιά των Λιονταριών δήλωσε ότι ένας από τους μαχητές της, ο Tamer al-Kilani, σκοτώθηκε όταν εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός τοποθετημένος σε μοτοσικλέτα στην Παλιά Πόλη της Ναμπλούς.

Η ομάδα περιέγραψε τον al-Kilani ως έναν από τους «σκληρότερους μαχητές» της και κατηγόρησε το Ισραήλ για την έκρηξη που τον σκότωσε καθώς περνούσε.

Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε να σχολιάσει τον ισχυρισμό ότι ήταν πίσω από τη δολοφονία.

Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποιούν νυχτερινές επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τον Μάρτιο, σε μια προσπάθεια εξάρθρωσης ένοπλων δικτύων και αποτροπής επιθέσεων.

Τον Μάιο, Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν τη δημοσιογράφο του Al Jazeera, Σιρίν Αμπού Άκλεχ, ενώ βρισκόταν σε αποστολή στην Τζενίν, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Η Αμπού Άκλεχ φορούσε ένα γιλέκο στο οποίο αναγραφόταν η δημοσιογραφική ιδιότητά της και στεκόταν μαζί με άλλους δημοσιογράφους, όταν πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε σε μια υπόθεση που έχει περιγραφεί ως στοχευμένη δολοφονία από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Τα Μισελ-άνοιους του Kosmo

Ζαχάροβα: Θα απαντήσουμε στις Βαλτικές προκλήσεις με ασύμμετρα μέτρα

Έφτασε η ρωσική ανθρωπιστική βοήθεια στο Νίγηρα

Έναρξη της 15ης συνόδου κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στη Γκάμπια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα