ΑΘΗΝΑ
17:57
|
26.04.2024
O νέος υπουργός Εσωτερικών άφησε ανοιχτή την πιθανότητα να εμποδιστούν πλοία ανθρωπιστικών οργανώσεων να μεταφέρουν διασωθέντες μετανάστες στην Ιταλία.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Να σταματήσει τους μετανάστες που φτάνουν από τις βορειοαφρικανικές ακτές στην Ιταλία, δεσμεύτηκε, χθες η νέα πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι, την ώρα που μη κυβερνητικές οργανώσεις προειδοποιούν πως περισσότεροι από 1.300 άνθρωποι αντιμετωπίζουν κίνδυνο στη Μεσόγειο.

Η Μελόνι είπε ότι η κυβέρνησή της, η πιο ακροδεξιά της χώρας από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σκοπεύει «να σταματήσει τις παράνομες αφίξεις και να διαλύσει τα κυκλώματα εμπορίας ανθρώπων», εμποδίζοντας τα σκάφη που φτάνουν στη χώρα από τις ακτές της Λιβύης.

«Δεν σκοπεύουμε με κανέναν τρόπο να αμφισβητήσουμε το δικαίωμα ασύλου για όσους διαφεύγουν από πολέμους και διώξεις», είπε η νέα πρωθυπουργός μιλώντας στην Κάτω Βουλή του κοινοβουλίου. «Το μόνο που θέλουμε να κάνουμε σε σχέση με τη μετανάστευση είναι να εμποδίσουμε τους διακινητές να έχουν την επιλογή να αποφασίσουν ποιος θα εισέλθει στην Ιταλία», πρόσθεσε, ενώ ο νέος υπουργός Εσωτερικών άφησε ανοιχτή την πιθανότητα να εμποδιστούν πλοία ανθρωπιστικών οργανώσεων να μεταφέρουν διασωθέντες μετανάστες στην Ιταλία, αναβιώνοντας μια αμφιλεγόμενη πολιτική από το 2019.

Η Alarm Phone, μια ομάδα που λειτουργεί τηλεφωνική γραμμή για μετανάστες που κινδυνεύουν στη Μεσόγειο, προειδοποίησε νωρίτερα την Τρίτη ότι πιστεύει πως δύο πλοία που μεταφέρουν περισσότερους από 1.300 ανθρώπους βρίσκονται σε κίνδυνο.

Όπως ανέφερε, έλαβε κλήση για βοήθεια από μια μεγάλη ξύλινη βάρκα που έφυγε από το Τομπρούκ της Λιβύης και βρίσκεται στις ζώνες SAR της Μάλτας και της Ιταλίας, ενώ σε επόμενο tweet πρόσθεσε πως σε κίνδυνο βρίσκονται δύο τελικά σκάφη που μεταφέρουν περίπου 700 άτομα το καθένα. «Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα άτομο πέθανε και οι κινητήρες δεν λειτουργούν πια», ανέφερε η ΜΚΟ και έκανε λόγο για την ανάγκη επιχείρησης διάσωσης.

Τη Δευτέρα, η ιταλική ακτοφυλακή είχε περισυλλέξει τα πτώματα διδύμων μωρών ηλικίας ενός μηνός που πέθαναν κατά την προσπάθεια διέλευσης σκάφους που είχε αναχωρήσει από την Τυνησία, σύμφωνα με δημοσιεύματα ιταλικών μέσων ενημέρωσης. Το αγόρι και το κορίτσι ήταν επικίνδυνα λιποβαρείς και οι γονείς τους ήλπιζαν ότι θα σωθούν από Ιταλούς γιατρούς, ανέφεραν τα δημοσιεύματα.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόσι, την τρίτη ημέρα της θητείας του, χθες Τρίτη, δήλωσε ότι δύο φιλανθρωπικά πλοία που δραστηριοποιούνται επί του παρόντος στη Μεσόγειο, τα Ocean Viking και Humanity1, «δεν συνάδουν με το πνεύμα των ευρωπαϊκών και ιταλικών κανονισμών για την ασφάλεια των συνόρων» και ότι εξετάζει εάν θα απαγορεύσει την είσοδό τους στα ιταλικά χωρικά ύδατα.

Ο νέος υπουργός Εσωτερικών, υπενθυμίζεται ότι διαδραμάτισε βασικό ρόλο στην προηγούμενη πολιτική αποτροπής της ελλιμενισμού των σκαφών διάσωσης που μετέφεραν μετανάστες σε ιταλικά λιμάνια, που οδήγησε τελικά τον ηγέτη της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, να δικαστεί κατηγορούμενος για απαγωγή και παρεμπόδιση του σκάφους διάσωσης Open Arms που μετέφερε 147 μετανάστες να ελλιμενιστεί στη Σικελία το 2019.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Meteo: Βίντεο timelapse με τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στην Ελλάδα

Άντριου Τέιτ: Θα δικαστεί τελικά στη Ρουμανία για βιασμό και εμπορία γυναικών

Απόλυση τεμπέληδων δικαστών από το Πειθαρχικό του Αρείου Πάγου

Θεσσαλονίκη: Κακουργηματική δίωξη για τη θανάτωση σκύλου στη Θέρμη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα