ΑΘΗΝΑ
08:59
|
05.05.2024
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προτείνει σήμερα Τετάρτη αυστηρότερα νομικά όρια για την ατμοσφαιρική ρύπανση που βλάπτει την υγεία και το περιβάλλον.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προτείνει σήμερα Τετάρτη αυστηρότερα νομικά όρια για την ατμοσφαιρική ρύπανση που βλάπτει την υγεία, όπως και νομοθεσίες για να υποχρεώσει τις φαρμακευτικές εταιρείες να πληρώσουν για τον καθαρισμό των λυμάτων που έχουν μολυνθεί από τα προϊόντα τους, δήλωσε ο κορυφαίος περιβαλλοντικός αξιωματούχος της ΕΕ.

«Η ατμοσφαιρική ρύπανση εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη περιβαλλοντική απειλή για την υγεία μας. Οι επιπτώσεις είναι χειρότερες για τους πιο ευάλωτους – παιδιά, ηλικιωμένους, άτομα με ορισμένες ιατρικές παθήσεις», δήλωσε ο Επίτροπος Περιβάλλοντος της ΕΕ Βιρτζίνιτζους Σινκεβίτσιους .

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει τρεις νόμους που στοχεύουν την υγεία και το περιβάλλον που βλάπτουν τη ρύπανση του αέρα και των υδάτων. Μεταξύ αυτών είναι η απαίτηση ότι έως το 2030, οι χώρες της ΕΕ πρέπει να πληρούν νέα νομικά δεσμευτικά όρια ατμοσφαιρικής ρύπανσης της ΕΕ που θα είναι πιο κοντά στις αυστηρότερες συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), δήλωσε ο Σινκεβίτσιους στο Reuters.

Ο ΠΟΥ έκανε αυστηρότερες τις κατευθυντήριες γραμμές για την ποιότητα του αέρα πέρυσι, ελπίζοντας να ωθήσει τις χώρες προς την καθαρή ενέργεια και να αποτρέψει τους θανάτους που προκαλούνται από τον βρώμικο αέρα. Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί 300.000 πρόωρους θανάτους στην Ευρώπη κάθε χρόνο. Ο Σινκεβίτσιους είπε ότι οι αυστηρότεροι κανόνες της ΕΕ θα μπορούσαν να μειώσουν αυτούς τους θανάτους κατά 70% τα επόμενα δέκα χρόνια.

Η παρατεταμένη έκθεση σε ατμοσφαιρικούς ρύπους, όπως τα σωματίδια από τη βιομηχανία και το διοξείδιο του αζώτου από την κυκλοφορία, μπορεί να προκαλέσει διαβήτη, πνευμονικές παθήσεις και καρκίνο. Αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τα ακριβή νέα όρια της ΕΕ, τα οποία θα δημοσιευθούν την Τετάρτη. Μόλις προταθούν, οι χώρες της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να τις διαπραγματευτούν και να τις εγκρίνουν. Η ποιότητα του αέρα της Ευρώπης έχει βελτιωθεί την τελευταία δεκαετία, αλλά πολλές χώρες εξακολουθούν να παραβιάζουν τα ισχύοντα όρια της ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ένοχες χώρες όπως η Γαλλία, η Πολωνία, η Ιταλία και η Ρουμανία για παράνομη ατμοσφαιρική ρύπανση, σε υποθέσεις που έχει ασκήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Σινκεβίτσιους είπε ότι οι νέοι κανόνες της ΕΕ θα εξασφαλίσουν επίσης ότι οι πολίτες μπορούν να διεκδικήσουν αποζημίωση εάν υποφέρει η υγεία τους ως αποτέλεσμα της παράνομης ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Μια άλλη πρόταση θα καθιστούσε τις εταιρείες υπεύθυνες για μέρος του κόστους καθαρισμού της ρύπανσης που απελευθερώνουν τα προϊόντα τους στα λύματα σε ολόκληρη την ΕΕ – μια κίνηση που θα στόχευε τις βιομηχανίες φαρμάκων και καλλυντικών.

«Με αυτόν τον τρόπο, αποφεύγουμε οι φορολογούμενοι να πληρώσουν πλήρως αυτά τα έξοδα», είπε ο Σινκεβίτσιους.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Μεξικό: 2 νεκροί σε επίθεση εναντίον υποψηφίου στις δημοτικές εκλογές

Κάιρο: Καμία συμφωνία μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ

Ελεύθερος αστυνομικός από τις ισραηλινές αρχές με παρέμβαση του υπουργείου Εξωτερικών

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα