ΑΘΗΝΑ
20:22
|
27.04.2024
«Η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης κατέστρεψε την ισορροπία δυνάμεων. Η Δύση ένιωσε νικητής και διεκδίκησε μία διεθνή τάξη πραγμάτων σε έναν μονοπολικό κόσμο...».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ρωσία ποτέ δεν είδε τον εαυτό της σαν εχθρό της Δύσης, παρά τη συνεχιζόμενη σύγκρουση, τόνισε μεταξύ άλλων στη διάρκεια ομιλίας που εκφώνησε στο διεθνές Φόρουμ της Λέσχης Βαλντάι.

«Υπό τις παρούσες συνθήκες άσχημης σύγκρουσης, και εδώ θα πω κάποια πράγματα έξω από τα δόντια, η Ρωσία είναι ανεξάρτητη, με έναν αυτάρκη πολιτισμό, και ποτέ δεν λογάριασε ούτε θα δει τον εαυτό της σαν εχθρό της Δύσης» είπε επί λέξη ο Ρώσος Πρόεδρος.

Εικόνα

Σημείωσε ότι διάφορες μορφές ξενοφοβίας όπως η αμερικανο-γαλλο-αγγλο-γερμανοφοβία είναι όψεις του ρατσισμού όπως η ρωσοφοβία και ο αντισημιτισμός.

Εκτίμησε πως υπάρχουν δύο «Δύσεις»: η μία είναι παραδοσιακή, πρωτίστως προσκολλημένη σε χριστιανικές αξίες, στην ελευθερία, τον πατριωτισμό, έχοντας έναν εξαιρετικά πλούσιο πολιτισμό. «Αυτή η Δύση είναι κάπως κοντά μας, από πολλές απόψεις, έχουμε κοινές ρίζες που πηγάζουν από τους αρχαίους χρόνους». Συμπεριέλαβε επίσης τις «ισλαμικές αξίες και τις παραδοσιακές αξίες της Δύσης» δεδομένου ότι ένα σημαντικό μέρος των Δυτικών λαών πιστεύει στο Ισλάμ. Στη συνέχεια όμως διέκρινε και ένα δεύτερο είδος «Δύσης», αναφέροντας:

«Υπάρχει μία διαφορετική Δύση: επιθετική, κοσμοπολίτικη, νέο-αποικιοκρατική, που δρα ως όργανο νεοφιλελεύθερων ιδεών. Και η Ρωσία, βεβαίως, ποτέ δεν θα συμφιλιωθεί με όσα προτάσσει αυτή η Δύση».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις προσπάθειες αυτής της «δεύτερης» Δύσης να καθυποτάξει άλλες χώρες υπό το «ένα μοντέλο» το οποίο αντικειμενικά είναι «καταδικασμένο να μην δουλέψει».

«Ο κόσμος είναι πολύμορφος, και οι προσπάθειες της Δύσης να τους βάλει όλους σε αυτό το μοντέλο είναι καταδικασμένες. Τίποτε δεν θα βγει από αυτό» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε επίσης στους αλαζονικούς στόχους αυτής της δεύτερης «Δύσης» για «παγκόσμια ηγεσία» υποστηρίζοντας πως στην πραγματικότητα θα διατάσσει ή θα διατηρεί την ηγεσία αυτή με κάθε δυνατό μέσο.

Δεν απέφυγε την αναφορά στις αντιφάσεις που διακρίνουν τις διάφορες πολιτικές και τακτικές που εφαρμόζουν ορισμένες δυτικές δυνάμεις, προσθέτοντας:

«Σήμερα λένε ένα πράγμα, αύριο άλλο. Σήμερα υπογράφουν συμφωνίες, αύριο αποσύρουν την υπογραφή τους. Κάνουν ό,τι θέλουν. Δεν υπάρχει σταθερότητα σε τίποτε. Πώς να υπογράψεις συμφωνίες ή να μιλήσεις μαζί τους; Τι μπορεί κανείς να ελπίζει από αυτούς; Είναι εντελώς ασαφές…»

Ο Ρώσος ηγέτης αναφέρθηκε και στην κατάρρευση της πρώην ΕΣΣΔ λέγοντας:

«Η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης κατέστρεψε την ισορροπία δυνάμεων. Η Δύση ένιωσε νικητής και διεκδίκησε μία διεθνή τάξη πραγμάτων σε έναν μονοπολικό κόσμο, στην οποία μόνον η δική της βούληση, κουλτούρα και συμφέροντα έχουν δικαίωμα να υπάρχουν».

Σε άλλο σημείο αναφέρθηκε στις απροκάλυπτες δολοφονίες ξένων προσωπικοτήτων και αξιωματούχων από τις ΗΠΑ, φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την εκτέλεση του επιφανούς Ιρανού στρατηγού, διοικητή των ειδικών δυνάμεων αλ-Κουντς των «Φρουρών της Επανάστασης», Κασέμ Σολεϊμανί τονίζοντας:

«Η Δύση σκότωσε τον Σολεϊμανί, που ήταν ένας αξιωματούχος στη χώρα του, και όχι μόνον δεν το αρνήθηκαν αλλά και καμάρωσαν για αυτό. Τι είναι αυτό; Πού ζούμε;»


Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Γερμανία είναι χλιαρή στην ιδέα της Κίνας για διεθνή έρευνα για τις εκρήξεις του Nord Stream

Γάζα: Νέες συνομιλίες στο Ριάντ αυτή την εβδομάδα

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Καμπότζη: Είκοσι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη σε βάση πυρομαχικών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα