ΑΘΗΝΑ
22:12
|
16.04.2024
Οι ΗΠΑ φέρονται έτοιμες να αναθεωρήσουν προς τα πάνω το όριο ανώτατης τιμής, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τις 5 Δεκεμβρίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Βήματα πίσω, φαίνεται να κάνει η κυβέρνηση των ΗΠΑ σχετικά με την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, εν μέσω διαφωνιών για την εφαρμογή του, αλλά και ανησυχίας για νέα αύξηση των τιμών και αστάθεια στην αγορά του αργού.

Ήδη αρκετοί αξιωματούχοι είχαν αρχίσει να κάνουν δεύτερες σκέψεις μετά την ανακοίνωση του ΟΠΕΚ+ για μείωση της παραγωγής πετρελαίου, ενώ μιλώντας για την παγκόσμια οικονομία, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, προειδοποίησε τη Δευτέρα για ένα «επικίνδυνο και ευμετάβλητο περιβάλλον» που αναπτύσσεται σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των τιμών της ενέργειας και της αναταραχής στις χρηματοπιστωτικές αγορές», χωρίς όμως να κάνει λόγο για το πλαφόν.

Με τις ανησυχίες να εντείνονται, όπως αναφέρει σε χθεσινό του δημοσίευμα το Bloomberg, οι Ηνωμένες Πολιτείες φέρονται έτοιμες να αναθεωρήσουν προς τα πάνω το όριο ανώτατης τιμής, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τις 5 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό το ανώτατο όριο είχε τοποθετηθεί μεταξύ 40 και 60 δολαρίων ανά βαρέλι, με την προοπτική να κινηθεί όσο το δυνατόν πιο κοντά στο χαμηλό σημείο των 40 δολαρίων.

Αλλά τώρα, αξιωματούχοι που εμπλέκονται στα σχέδια συζητούν ένα ανώτατο όριο πιο κοντά, ίσως και λίγο πάνω από τα 60 δολάρια, παρόλο που αυτό θα επέτρεπε στο Κρεμλίνο να συνεχίσει να διατηρεί αρκετά έσοδα από τις πωλήσεις. Ένα τέτοιο επίπεδο είναι σύμφωνο και με τα πρόσφατα σχόλια της Τζάνετ Γέλεν ότι ένα ανώτατο όριο τιμής στο εύρος των 60 δολαρίων θα έδινε στη Ρωσία ένα κίνητρο να συνεχίσει να παράγει πετρέλαιο.

Όσο αφορά στο στρατόπεδο που στρατεύεται πίσω από τις ΗΠΑ και εν μέσω προειδοποίησης από την Παγκόσμια Τράπεζα ότι οποιοδήποτε σχέδιο θα χρειαστεί ενεργή συμμετοχή των αναδυόμενων οικονομιών για να είναι αποτελεσματικό, οι μέχρι τώρα τοποθετήσεις δείχνουν πως αυτό θα τηρηθεί από τις χώρες μέλη της G7 και την Αυστραλία, ενώ και η Νότια Κορέα τοποθετήθηκε θετικά.

Οι αξιωματούχοι της G-7 επιδιώκουν να συμμετάσχουν επίσης στην εφαρμογή πλαφόν η Νέα Ζηλανδία και η Νορβηγία, αλλά είναι σαφές ότι η Ινδία και η Κίνα -οι σημαντικότεροι εμπορικοί εταίροι της Ρωσίας- δεν θα ακολουθήσουν.

Η θέσπιση ανώτατων ορίων τιμών για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο υπονομεύει όχι μόνο τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς, αλλά ακυρώνει επίσης τα κυριαρχικά δικαιώματα των χωρών στους πόρους τους, ανέφερε από τη ρωσική πλευρά ο Ιγκόρ Σετσίν, εκτελεστικός διευθυντής της Rosneft, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ομιλία του στο XV Ευρασιατικό Οικονομικό Φόρουμ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Άλλο Ιράν, άλλο Βρετανία…

Κατάπιε τη γλώσσα του σήμερα ο Βρετανός ΥΠΕΞ όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε τι θα έκανε εάν εχθρική χώρα βομβάρδιζε βρετανικό προξενείο.
ΣΥΝΑΦΗ

Πιθανές γεωτρήσεις εντός ΑΟΖ ως το 2025 λέει η Σδούκου

Στρατηγική συνεργασία ομίλου ΔΕΗ και MYTILINEOS

Ρεύμα: Αμετάβλητα τα πράσινα τιμολόγια για τον Απρίλιο

Η Ρωσία μειώνει παραγωγή και εξαγωγές πετρελαίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα