ΑΘΗΝΑ
19:39
|
30.04.2024
Το πολωνικό Ινστιτούτο «Εθνικής Μνήμης» συνεχίζει ακάθεκτα την καταστροφή μέρους της ιστορίας της χώρας που φέρει την σφραγίδα του σοβιετικού στρατού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στο «ξαναγράψιμο» της Ιστορίας διά της κατεδάφισης και καταστροφής ιστορικών μνημείων της σοσιαλιστικής περιόδου που τιμούσαν τους στρατιώτες του σοβιετικού Κόκκινου Στρατού, που σκοτώθηκαν στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, προέβησαν οι αρχές στην Πολωνία, κατεδαφίζοντας ακόμη τέσσερα ιστορικά μνημεία.

«Αυτό το μνημείο είναι ένα μνημείο ψεύδους», είπε ο Καρόλ Ναβρότσκι, επικεφαλής του Πολωνικού Ινστιτούτου «Εθνικής Μνήμης» (IPN), καθώς στεκόταν μπροστά σε ένα άγαλμα στο Γκουτσίτσα στη νότια Πολωνία λίγο πριν την αποκαθήλωσή του. Στη συνέχεια έριξε «χολή» κατά της πρώην ΕΣΣΔ ισχυριζόμενος πως «οι Σοβιετικοί δεν έφεραν την ελευθερία το 1945, έφεραν μια νέα υποδούλωση».

Με παρόμοια «επιχειρήματα» καταστράφηκαν ανάλογα μνημεία στην Μπετσένα και στο Στάσουφ στη νότια Πολωνία και στη βόρεια πόλη Μπομπόλιτσε.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ καταδίκασε την κατεδάφιση των μνημείων, επισημαίνοντας τα σαθρά «επιχειρήματα» Πολωνών αξιωματούχων.

«Αυτό είναι ένα ψέμα, ένα τερατώδες ψέμα, γιατί τόσοι πολλοί πολίτες της Σοβιετικής Ένωσης πέθαναν για την απελευθέρωση της Πολωνίας» είπε σε δημοσιογράφους ερωτηθείς για τις δηλώσεις Ναβρότσκι. Παρατήρησε δε πως πρόκειται «για άλλη μια προσπάθεια να ξεγελάσουν τη νεότερη γενιά των Πολωνών, ταϊζόντας τους με ψέματα και προκαλώντας μίσος για τους Ρώσους».

Η ιστορία και η κληρονομιά του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου είναι ένα ζήτημα που φορτίζει με περαιτέρω ένταση τις πολωνο-ρωσικές σχέσεις, φαινόμενο που κλιμακώθηκε ιδιαίτερα μετά την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η συγκεκριμένη σύγκρουση ώθησε την Βαρσοβία να επιταχύνει την κατεδάφιση μνημείων πεσόντων σοβιετικών στρατιωτών σε ολόκληρη τη χώρα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αλλαγές στη λειτουργία Μετρό και ΗΣΑΠ αύριο, Πρωτομαγιά

Φάμελλος: Ο Μητσοτάκης να αποβάλλει από την κυβέρνηση τον Βαρτζόπουλο

Ο Πέδρο Σάντσεθ πάλι ξαναγεννιέται από τις στάχτες του;

Σαλαμίνα: Αστυνομικός γρονθοκόπησε άγρια ηλικιωμένο ζευγάρι και εξαφανίστηκε

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα