ΑΘΗΝΑ
00:14
|
05.10.2024
Στις αρχές Οκτωβρίου, η Gazprom δήλωσε πως η δεύτερη γραμμή του αγωγού θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σύμφωνα με το Spiegel, οι γερμανικές αρχές αμφιβάλλουν για το ότι ο αγωγός Nord Stream 2 μπορεί να χρησιμοποιηθεί για προμήθεια φυσικού αερίου μετά τις εκρήξεις του Σεπτεμβρίου που έσπασαν μία από τις γραμμές του.

«Είναι πολύ πιθανό η πράξη δολιοφθοράς με ισχυρές εκρήξεις να είχε αρνητικό αντίκτυπο και στις δύο γραμμές του αγωγού, επομένως δεν υπάρχει προς το παρόν τεχνική ικανότητα [για την άντληση αερίου μέσω αυτού]», δήλωσε η κυβέρνηση σε απάντηση κοινοβουλευτικής ερώτησης από τον αρχηγό του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), Λέιφ-Έρικ Χολμ.

Ο τελευταίος υποστήριξε πως η γερμανική κυβέρνηση ελπίζει ότι «το θέμα της προμήθειας φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream έχει αντιμετωπιστεί από τις εκρήξεις». Το κόμμα του Χολμ υποστηρίζει σθεναρά την έναρξη της λειτουργίας του Nord Stream 2 και επικρίνει την πολιτική της κυβέρνησης να αποστασιοποιήσει τη Γερμανία από τη Ρωσία σε ό,τι αφορά την ενέργεια.

Οι εκρήξεις στους δύο αγωγούς Nord Stream σημειώθηκαν στα τέλη Σεπτεμβρίου. Ζημιές εντοπίστηκαν και στις δύο γραμμές του Nord Stream 1 και σε ένα τμήμα του Nord Stream 2. Στις αρχές Οκτωβρίου, η Gazprom δήλωσε ότι εργαζόταν για να σταθεροποιήσει την πίεση στην τελευταία σωζόμενη γραμμή αντλώντας αέριο, με στόχο τον έλεγχο της ακεραιότητάς της και τη μείωση των πιθανών περιβαλλοντικών κινδύνων από πιθανές διαρροές αερίου.

Η χωρητικότητα της σωζόμενης γραμμής είναι 27,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, που ισοδυναμεί με το 8% των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ, σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο. Καθώς η γραμμή δε φαινόταν να έχει διατρηθεί από τις εκρήξεις, ο Πούτιν πρότεινε την επανέναρξη της τροφοδοσίας της Ευρώπης με αέριο μέσω αυτής.

Ωστόσο, ενώ ο Nord Stream 2 ολοκληρώθηκε πριν από πάνω από ένα χρόνο, δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία. Το Βερολίνο πάγωσε τη διαδικασία πιστοποίησης πριν από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Η έρευνα για τις εκρήξεις που προκάλεσαν ζημιές στους ρωσικούς αγωγούς βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Η Μόσχα κατήγγειλε το περιστατικό ως τρομοκρατική επίθεση, ενώ η Γερμανία, η Δανία και η Σουηδία δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να ήταν στοχευμένη δολιοφθορά. Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι καμία χώρα του ΝΑΤΟ δεν εμπλέκεται.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έκλεισαν τρία νοσοκομεία στον Λίβανο

Ομιλία Χαμενεΐ στην Τεχεράνη: «Ο μαρτυρικός θάνατος του Νασράλα θα ενισχύσει τη δύναμή μας»

Κάσες με κρασιά από την έρημο Νεγκέβ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την έγκριση εξαγωγής βομβών στο Ισραήλ

Κατηγορηματικά υπέρ των αμβλώσεων η Μελάνια Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα