ΑΘΗΝΑ
13:59
|
20.04.2024
Ο ετήσιος πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων είναι στο 85,8%. Τον Αύγουστο, τα Ηνωμένα Έθνη προέτρεψαν τον Βικρεμεσίνγκε να τερματίσει την καταστολή, χαρακτηρίζοντάς τη ως…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χιλιάδες πολίτες της Σρι Λάνκα διαδήλωσαν την Πέμπτη στην πρωτεύουσα, Κολόμπο, με ομάδες πολιτικών δικαιωμάτων, συνδικάτα και φοιτητές να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την οικονομική κατάσταση στη χώρα, αλλά και για τη βάναυση καταστολή προηγούμενων διαδηλώσεων.

Η Σρι Λάνκα αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών, η οποία έχει βυθίσει τον πληθυσμό στη φτώχεια. Ο ετήσιος πληθωρισμός των τιμών των τροφίμων είναι στο 85,8% και των μη εδώδιμων ειδών στο 62,8%. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Σρι Λάνκα προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 8,7%.

Η δημοσιογράφος του Al Jazeera, Μινέλ Φερνάντεζ ανέφερε ότι οι διαδηλωτές είναι απογοητευμένοι καθώς φαίνεται ότι δεν υπάρχει κανένα «φρένο» στη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση. «Το κόστος ζωής εκτινάσσεται στα ύψη, ο πληθωρισμός των τροφίμων ξεπερνά το 90% και οι άνθρωποι πραγματικά, πραγματικά αγωνίζονται», είπε.

Την πρωτοβουλία του συλλαλητηρίου πήρε το Συνδικαλιστικό Κέντρο της πόλης. Το συνδυασμένο λαϊκό κίνημα συγκεντρώνει συνδικάτα και προσωπικότητες που ηγήθηκαν των προηγούμενων διαδηλώσεων για την απομάκρυνση του πρώην προέδρου Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα.

Η εξέγερση κατά του Ρατζαπάκσα ξεκίνησε στις 31 Μαρτίου του 2022 και τελείωσε με την εισβολή στην κατοικία του στις 9 Ιουλίου.

Ο Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε εξελέγη πρόεδρος με ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο στις 21 Ιουλίου.

Ο Βικρεμεσίνγκε κήρυξε αμέσως κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία παραχώρησε πελώριες εξουσίες στον στρατό και οδήγησε σε μια σειρά περιστατικών καταστολής των διαδηλωτών, με αρκετούς ηγέτες διαδηλώσεων να συλλαμβάνονται.

Μετά από μια σύντομη περίοδο αναμονής μετά την καταστολή, «ο κόσμος βγαίνει τώρα για άλλη μια φορά και ο λόγος για αυτό είναι ότι δεν φαίνεται να υπάρχει εγκατάλειψη», είπε η Φερνάντεζ. «Πριν από λίγους μήνες μόλις είχε αρχίσει να γίνεται αισθητό στο τραπέζι του νοικοκυριού, αλλά τώρα τα περισσότερα νοικοκυριά δυσκολεύονται πραγματικά».

Τον Αύγουστο, τα Ηνωμένα Έθνη προέτρεψαν τον Βικρεμεσίνγκε να τερματίσει την καταστολή, χαρακτηρίζοντάς τη ως «κατάχρηση έκτακτων μέτρων».

Ωστόσο, με το κόστος ζωής να αυξάνεται και μια σειρά από αυξήσεις φόρων που πρόκειται να εισαχθούν, η δυσαρέσκεια στο νησιωτικό έθνος των 22 εκατομμυρίων ανθρώπων φαίνεται ότι θα αυξηθεί.

Η Σρι Λάνκα υποφέρει επίσης από έλλειψη δολαρίων που προκαλείται από την οικονομική κακοδιαχείριση και τον αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19 στην τουριστική αγορά της χώρας. Αυτό έχει κάνει τη χώρα να δυσκολεύεται να πληρώσει για βασικές εισαγωγές, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων, καυσίμων και φαρμάκων.

Η Σρι Λάνκα πρόκειται να λάβει πακέτο «διάσωσης», μετά την επίτευξη προκαταρκτικής συμφωνίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για δάνειο περίπου 2,9 δισ. δολαρίων. Ωστόσο, η συμφωνία εξαρτάται από οικονομικές διαβεβαιώσεις από επίσημους πιστωτές και διαπραγματεύσεις με ιδιώτες πιστωτές, με αποτέλεσμα το να καθίσταται ασαφές το πότε θα επιτευχθεί.

(Πηγή: Al Jazeera)

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΠΑΣΟΚ: Ανακοινώθηκαν οι τελευταίοι οκτώ του ευρωψηφοδελτίου

Κασσελάκη θαύματα, σπουδάγματα

Αύριο Κυριακή η 41η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης

Ζαχάροβα: Σκόπιμη και εν ψυχρώ δολοφονία Ρώσου δημοσιογράφου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα