ΑΘΗΝΑ
11:02
|
01.07.2024
Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης γονάτισε στον τάφο του συγγραφέα, 67 χρόνια μετά την κατάρα της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με αφορμή το έργο του «Ο Τελευταίος Πειρασμός».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε μία ιστορική και σαφώς συμβολική κίνηση προέβη την Τετάρτη ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος με αφορμή την 65η επέτειο από τον θάνατο του μεγάλου Έλληνα λογοτέχνη και στοχαστή Νίκου Καζαντζάκη.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης αφού τέλεσε το τρισάγιο στη μνήμη του μεγάλου συγγραφέα τον οποίο η Εκκλησία της Ελλάδας είχε καταραστεί σαν «ιερόσυλο» στις 4 Μαΐου 1955 (δύο χρόνια πριν από το θάνατό του, στις 26 Οκτωβρίου 1957) με αφορμή αποσπάσματα από το έργο του «Kαπετάν Mιχάλης» και το μυθιστόρημά του «Ο Τελευταίος Πειρασμός», γονάτισε σε ένδειξη σεβασμού στον τάφο του Καζαντζάκη.

Η κίνησή του, σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της κρητικής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Cretalive news  προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση στους παρισταμένους.

Η κίνηση του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ευγένιου πήρε, εκ των πραγμάτων, σημασία ιστορική με έντονο συμβολισμό, καθώς η Εκκλησία της Κρήτης διά του προκαθημένου της, 67 χρόνια μετά, αναγνώρισε το μεγαλείο του Νίκου Καζαντζάκη αποδίδοντας τη δέουσα τιμή στον μεγάλο στοχαστή.

Το τρισάγιο στη μνήμη του συγγραφέα διοργανώθηκε από το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Ν. Καζαντζάκη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε ο Αλβανός συγγραφέας Ισμαήλ Κανταρέ

Γαλλία μετά την κάλπη: Πόλωση σκληρής δεξιάς με κεντροαριστερά

Στις 5 Ιουλίου το ραντεβού των βιβλιόφιλων με την έκθεση βιβλίων στη Θεσσαλονίκη

Οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 5 Ιουλίου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα