ΑΘΗΝΑ
22:11
|
04.05.2024
Πλημμύρες και κατολισθήσεις κατέκλυσαν μια επαρχία των νότιων Φιλιππίνων, σκοτώνοντας τουλάχιστον 42 ανθρώπους.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Πλημμύρες και κατολισθήσεις που προκλήθηκαν από καταρρακτώδεις βροχές κατέκλυσαν μια επαρχία των νότιων Φιλιππίνων, σκοτώνοντας τουλάχιστον 42 ανθρώπους, αφήνοντας άλλους 16 αγνοούμενους και εγκλωβίζοντας ορισμένους κατοίκους στις στέγες τους, δήλωσαν αξιωματούχοι την Παρασκευή, αναφέρει το Associated Press.

Τα περισσότερα από τα θύματα παρασύρθηκαν από τα καταιγιστικά νερά και πνίγηκαν ή επλήγησαν από κατολισθήσεις λάσπης γεμάτες συντρίμμια σε τρεις πόλεις της επαρχίας Μαγκουιντανάο που επλήγη σκληρά, δήλωσε ο Ναγκίμπ Σινάριμπο, υπουργός Εσωτερικών για μια μουσουλμανική αυτόνομη περιοχή πέντε επαρχιών που διοικείται από πρώην αντάρτες.

Οι ασυνήθιστα έντονες βροχοπτώσεις προκλήθηκαν από την τροπική καταιγίδα Nalgae, η οποία αναμενόταν να πλήξει την ανατολική ακτή της χώρας από τον Ειρηνικό Ωκεανό το Σάββατο, ανέφεραν οι μετεωρολόγοι.

Ο θυελλώδης καιρός ώθησε την ακτοφυλακή να απαγορεύσει τα θαλάσσια ταξίδια λόγω επικίνδυνης θαλασσοταραχής, καθώς εκατομμύρια Φιλιππινέζοι σχεδίαζαν να ταξιδέψουν για το Σαββατοκύριακο για να επισκεφθούν τους τάφους συγγενών και για οικογενειακές συναντήσεις την Ημέρα των Αγίων Πάντων στο Ρωμαιοκαθολικό έθνος.

«Η ποσότητα του βρόχινου νερού που έπεσε κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν ασυνήθιστα (βαριά) και κύλησε στις πλαγιές των βουνών και φούσκωσε ποτάμια», είπε ο Σινάριμπο στο Associated Press τηλεφωνικά.

«Ελπίζω ότι ο αριθμός των θυμάτων δεν θα αυξηθεί περαιτέρω, αλλά υπάρχουν ακόμα μερικές κοινότητες στις οποίες δεν έχουμε φτάσει», είπε ο Σινάριμπο, προσθέτοντας ότι οι βροχές είχαν υποχωρήσει από το πρωί της Παρασκευής, προκαλώντας τις πλημμύρες να αρχίσουν να υποχωρούν σε αρκετές πόλεις.

Ο Σινάριμπο είπε ότι με βάση αναφορές δημάρχων, κυβερνητών και αξιωματούχων αντιμετώπισης καταστροφών, 27 πέθαναν κυρίως από πνιγμό και κατολισθήσεις στην πόλη Datu Odin Sinsuat, 10 στην πόλη Datu Blah Sinsuat και πέντε άλλοι στην πόλη Upi, όλοι στο Maguindanao.

Έξι άνθρωποι αγνοούνται στο Datu Blah Sinsuat και άλλοι 10 στο Upi, είπε ο Σινάριμπο.

Μια ομάδα διάσωσης ανέφερε ότι τα πτώματα τουλάχιστον 11 χωρικών ανασύρθηκαν στο Kusiong, ένα φυλετικό χωριό στους πρόποδες ενός βουνού στο Datu Odin Sinsuat, όπου πλημμύρες και κατολισθήσεις έπληξαν επίσης σπίτια στην κοινότητα, είπε ο Σινάριμπο.

«Μπορούσαν να διασώσουν μερικούς νωρίτερα, αλλά τώρα προσπαθούν μόνο να ανασύρουν πτώματα εκεί», είπε, προσθέτοντας ότι δεν είναι βέβαιο πόσοι αγνοούνταν στο Κουσιόνγκ λόγω σύγχυσης μετά την τραγωδία που έπληξε την κοινότητα.

Αξιωματούχοι του στρατού ανέφεραν επίσης τουλάχιστον 42 θανάτους από καταιγίδες στο Μαγκουιντανάο και ανέφεραν σε δήλωση ότι οι δυνάμεις τους «συνεχίζουν να διασώζουν όσους έχουν παγιδευτεί στην πλημμύρα σε συνεργασία με τοπικές ομάδες καταστροφών» και να μεταφέρουν τους εκτοπισμένους με στρατιωτικά φορτηγά σε στρατόπεδα εκκένωσης.

Οι ασυνήθιστα έντονες βροχοπτώσεις πλημμύρισαν αρκετές πόλεις στο Μαγκουιντανάο και απομακρυσμένες επαρχίες σε μια ορεινή περιοχή με ελώδεις πεδιάδες. Τα νερά ανέβηκαν γρήγορα σε πολλά χαμηλά χωριά, αναγκάζοντας ορισμένους κατοίκους να σκαρφαλώσουν στις στέγες τους, όπου διασώθηκαν από στρατεύματα του στρατού, αστυνομία και εθελοντές, είπε ο Σινάριμπο.

Πολλές από τις βαλτώδεις περιοχές δεν είχαν πλημμυρίσει εδώ και χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Κοταμπάτο όπου ο Σιναρίμπο είπε ότι το σπίτι του πλημμύρισε.

«Σε μια περιοχή στο Upi μόνο η σοφίτα ενός σχολείου φαίνεται πάνω από τα νερά της πλημμύρας», είπε ο αξιωματικός αντιμετώπισης καταστροφών Νασρουλάχ Ιμάμ, αναφερόμενος σε μια πόλη που τυλίχθηκε από τις πλημμύρες στο Maguindanao.

Οι μεγάλες ζώνες βροχοπτώσεων του Nalgae, της 16ης καταιγίδας που έπληξε το αρχιπέλαγος των Φιλιππίνων φέτος, του επέτρεψαν να απορρίψει τις βροχοπτώσεις στο νότο της χώρας, αν και η καταιγίδα φυσούσε πιο βόρεια, δήλωσε ο κυβερνητικός μετεωρολόγος Σαμ Ντουράν.

Αργά το απόγευμα της Παρασκευής, η καταιγίδα ήταν περίπου 180 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης Catarman στη βόρεια επαρχία Samar με συνεχείς ανέμους έως και 85 χιλιόμετρα την ώρα και κινούνταν βορειοδυτικά.

Δεκάδες επαρχίες και πόλεις ήταν υπό συναγερμό για καταιγίδες, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, Μανίλα. Τα αλιευτικά και φορτηγά σκάφη και τα πορθμεία μεταξύ των νησιών απαγορεύτηκε να βγουν στη θάλασσα, καθηλώνοντας χιλιάδες επιβάτες, δήλωσε η ακτοφυλακή.

Περίπου 5.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν προστατευτικά από το μονοπάτι της καταιγίδας, η οποία δεν αναμενόταν να μετατραπεί σε τυφώνα καθώς πλησίαζε στη γη, δήλωσαν κυβερνητικοί μετεωρολόγοι και άλλοι αξιωματούχοι.

Περίπου 20 τυφώνες και καταιγίδες χτυπούν το αρχιπέλαγος των Φιλιππίνων κάθε χρόνο. Βρίσκεται στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» του Ειρηνικού, μια περιοχή κατά μήκος του μεγαλύτερου μέρους του Ειρηνικού Ωκεανού όπου συμβαίνουν πολλές ηφαιστειακές εκρήξεις και σεισμοί, καθιστώντας το έθνος ένα από τα πιο επιρρεπή σε καταστροφές στον κόσμο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Το Πακιστάν καταγράφει τον «πιο βροχερό Απρίλιο» εδώ και περισσότερα από 60 χρόνια

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Ξέσπασμα ιλαράς στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 42 νεκροί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα