ΑΘΗΝΑ
10:47
|
02.06.2023
Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» για το παρασκήνιο τεσσάρων παρακολουθήσεων μέσω «ύποπτου» κυβερνητικού κέντρου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε μία αποκάλυψη – βόμβα σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών προχώρησε το Σάββατο η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», με το ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου, που επιχειρεί να φωτίσει τέσσερις περιπτώσεις παράνομων παρακολουθήσεων, να έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τη λήξη του σκανδάλου που προσπάθησε να «σφυρίξει» η ίδια εφημερίδα με το πρωτοσέλιδο «Υποκλοπές, τέλος!», την ημέρα που ο Νίκος Ανδρουλάκης κατέθετε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

Το ρεπορτάζ με τίτλο «Αποκάλυψη – Τέσσερις παράνομες μεθοδεύσεις από ένα ύποπτο κέντρο» και υπότιτλο «Οι ενδείξεις για άγνωστες υποκλοπές, οι πληροφορίες για φυσικές παρακολουθήσεις, οι διευκολύνσεις κι άλλες ιστορίες – Τα κρίσιμα ερωτήματα για τον Γρηγόρη Δημητριάδη» αφήνει να εννοηθεί ότι ο ανιψιός του πρωθυπουργού διαδραμάτιζε πρωταγωνιστικό ρόλο στις υποκλοπές μέσω του Predator, ενώ κάνει λόγο για παρακολούθηση ακόμη και υπουργού της κυβέρνησης, καθώς και για φυσικές παρακολουθήσεις και σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα.

«Υπήρξαν μυστικές υποκλοπές με το σύστημα Predator και φυσικές παρακολουθήσεις πολιτικών ή άλλων προσώπων; Ενεργοποιήθηκαν συστήματα παρακολουθήσεων και υπήρξαν κι άλλες μεθοδεύσεις στα πλαίσια του πολέμου συμφερόντων επιχειρηματιών που είχαν “υψηλές προσβάσεις” σε ανώτατα κλιμάκια εξουσίας;» είναι μερικά από τα ερωτήματα που τίθενται μέσω του άρθρου, την ώρα που παραμένει ακόμη αναπάντητο αν αυτά «συνέβαιναν, σε ορισμένες περιπτώσεις σε γνώση του πρώην γενικού γραμματέα του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, που παραιτήθηκε μετά την αποκάλυψη της υποκλοπής από την ΕΥΠ των συνομιλιών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη».

Ένας υπουργός, δύο πολιτικοί και ένας επιχειρηματίας

Υπουργός της Νέας Δημοκρατίας ο οποίος «φαίνεται να μην είχε και τόσο καλές σχέσεις με άλλους συνεργάτες του Πρωθυπουργού» αναφέρεται στο ρεπορτάζ ως ένα από τα πρόσωπα για το οποία υπάρχουν ενδείξεις για υποκλοπές ή ύποπτες παρακολουθήσεις. Προκειται για φωτογραφική αναφορά στον τέως υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος βρισκόταν σε αντιπαράθεση με Γρηγόρη Δημητριάδη σχετικά με την εταιρεία που θα αναλάμβανε τον διαγωνισμό για τις ταυτότητες, όπως επισημαίνεται σε σχετικό δημοσίευμα του tvxs.gr που υπογράφει ο Στέλιος Κούλογλου, στο οποίο επίσης υπενθυμίζει ότι αμέσως μετά την υπουργοποίηση του ο Μ. Χρυσοχοΐδης ακύρωσε τον διαγωνισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος βρισκόταν σε εξέλιξη.

Κατά μια εκδοχή, ενδείξεις για υποκλοπές ή ύποπτες παρακολουθήσεις υπήρξαν εντός του κυβερνητικού κόμματος, για υπουργό που φαίνεται να μην είχε και τόσο καλές σχέσεις με άλλους συνεργάτες του Πρωθυπουργού. Έτσι λοιπόν φαίνεται να είχε καταγραφεί – πιθανόν από το σύστημα Predator – η πλήρης ανταλλαγή μηνυμάτων του με δημοσιογράφο που είχε ελεγχθεί από την ΕΛ.ΑΣ. για τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονταν κ.λπ.

Την ίδια ώρα, το ρεπορτάζ κάνει λόγο για προσπάθεια παγίδευσης της συσκευής άλλου πολιτικού προσώπου με επίσης κακές σχέσεις με πρωθυπουργικούς συνεργάτες, την άνοιξη του 2021, καθώς και για ένα ακόμη SMS με μολυσμένο link το οποίο «φέρεται να είχε σταλεί, στις αρχές Νοεμβρίου 2021, και σε επιχειρηματία εκτός Αθηνών, που έχει δραστηριοποιηθεί σε πολλούς επαγγελματικούς χώρους». Ο τελευταίος, μάλιστα, «εχθρός» του Μεγάρου Μαξίμου φέρεται να επιχειρήθηκε να τεθεί υπό παρακολούθηση προκειμένου να λειτουργήσει ως δίαυλος για την παρακολούθηση άλλων προσώπων, αλλά και διότι «ήταν “εχθρός” επιχειρηματιών που φαίνεται να είχαν καλές σχέσεις με το συγκεκριμένο κέντρο».

Κατά μια άλλη εκδοχή, φαίνεται επίσης ότι άλλο πολιτικό πρόσωπο, με το ίδιο επίπεδο… σχέσεων εντόπισε την άνοιξη του 2021 ένα SMS με ύποπτο link στο κινητό του, που παρέπεμπε στην παγίδευσή του με τέτοιου είδους λογισμικό. Ο εν λόγω πολιτικός, ωστόσο, αντελήφθη ότι κάτι ύποπτο συνέβαινε (τότε δεν είχε αποκαλυφθεί ακόμη η χρήση Predator στην Ελλάδα), συμβουλεύθηκε ειδικούς σε θέματα ασφάλειας και απενεργοποίησε τη συσκευή που χρησιμοποιούσε τότε.

Ακόμη SMS με link – παγίδα φέρεται να είχε σταλεί, στις αρχές Νοεμβρίου 2021, και σε επιχειρηματία εκτός Αθηνών, που έχει δραστηριοποιηθεί σε πολλούς επαγγελματικούς χώρους. Σύμφωνα με περαιτέρω έρευνα, αυτό φέρεται να συνέβη προκειμένου να υπάρχει παρακολούθηση κι άλλων γνωστών του σημαντικών προσώπων, μέσω αυτού, αλλά και γιατί ήταν «εχθρός» επιχειρηματιών που φαίνεται να είχαν καλές σχέσεις με το συγκεκριμένο κέντρο.

«Ακόμη παραμένει άγνωστο αν το Predator χρησιμοποιήθηκε μέχρι και για υποκλοπές, αντρών και γυναικών, για ιδιωτικούς λόγους. Με κύριο ζητούμενο τι από όλα αυτά μπορεί να γνώριζε ο κ. Δημητριάδης, ο οποίος αποφεύγει να λάβει θέση για τη διαχείριση του Predator στην Ελλάδα κι αναφέρεται συχνά σε SMS – παγίδες που στέλνονταν από το εξωτερικό» επισημαίνουν ΤΑ ΝΕΑ.

Αξιοποίηση της ΕΛ.ΑΣ. και «θολά σημεία» για επαφή πρωθυπουργικών συνεργατών με το οργανωμένο έγκλημα

Την ίδια ώρα, ερωτήματα ανακύπτουν σχετικά με την παρακολούθηση ενός ακόμη πολιτικού παράγοντα, του οποίου οι σχέσεις με το κυβερνητικό κέντρο φέρεται να είναι τεταμένες, μέσω φυσικής παρακολούθησης ή και καταγραφής συνομιλιών σε ραντεβού και καφετέριες από αστυνομικούς της ΕΛΑΣ που είχαν αποσπαστεί σε πολιτικά πρόσωπα ή μέσω της ΕΥΠ.

Ένα από τα κρίσιμα ερωτήματα που ανακύπτουν αφορά τη φυσική παρακολούθηση ή και την καταγραφή συνομιλιών, σε ραντεβού, σε καφετέριες, ενός ακόμη πολιτικού παράγοντα που επίσης δεν είχε τις καλύτερες σχέσεις με το προαναφερόμενο κέντρο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η παρακολούθηση φέρεται να έγινε από αστυνομικούς που είχαν αποσπαστεί σε πολιτικά πρόσωπα ή μέσω ΕΥΠ. Αιτία της παρακολούθησης (λέγεται ότι υπάρχουν φωτογραφίες και ηχητικό υλικό) φαίνεται να ήταν οι συναντήσεις των πολιτικών παραγόντων με ιδιώτες που ερευνούσαν την υπόθεση των υποκλοπών και άλλων «προβληματικών» ενεργειών του ίδιου κέντρου. 

Χωρίς επίσης να τους κατονομάσει, το ρεπορτάζ βάζει στο κάδρο τις σχέσεις των επιχειρηματιών Λαβράνου  και Μπίτζιου με το «κυβερνητικό κέντρο», με τον Β. Λαμπρόπουλο να επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «τα προβληματικά σημεία για το συγκεκριμένο κέντρο επιρροής πολλαπλασιάζονται ύστερα από τα οφέλη που φέρονται να είχαν σε συμβάσεις με το Δημόσιο επιχειρηματίες (που δραστηριοποιούνται κυρίως σε θέματα επικοινωνιών, ψηφιακών συστημάτων και άλλων υψηλής τεχνολογίας) οι οποίοι είχαν πολύχρονες επαφές με αυτό το σύστημα».

Τα άτομα που οργάνωσαν την παράνομη παρακολούθηση (παραμένει άγνωστο τι – και αν – γνώριζε για όλα αυτά ο κ. Δημητριάδης) φαίνεται να ενδιαφέρονταν για τον τρόπο τροφοδοσίας των ερευνητών των υποκλοπών με κρατικά έγγραφα, τιμολόγια εταιρειών κι άλλα στοιχεία που σχετίζονται με το συγκεκριμένο λογισμικό».

Με εκείνους που φέρονται να οργάνωναν την πλήρη καταγραφή κινήσεων και συνομιλιών να αποδίδουν στους στόχους τους απόπειρα υπονόμευσής τους μέσω της υπόθεσης του Predator και όχι μόνο.

Τα προβληματικά σημεία για το συγκεκριμένο κέντρο επιρροής πολλαπλασιάζονται ύστερα από τα οφέλη που φέρονται να είχαν σε συμβάσεις με το Δημόσιο επιχειρηματίες (που δραστηριοποιούνται κυρίως σε θέματα επικοινωνιών, ψηφιακών συστημάτων και άλλων υψηλής τεχνολογίας) οι οποίοι είχαν πολύχρονες επαφές με αυτό το σύστημα. Οι συγκεκριμένοι ενδιαφέρονταν για θέματα επικοινωνιών σε σώματα ασφαλείας, στα συστήματα υποκλοπών της ΕΥΠ, στη διαδικασία επιλογής αναδόχου για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων κ.λπ. Σημειώνεται ότι ο τελευταίος διαγωνισμός ματαιώθηκε ύστερα από πολιτικές αντιδράσεις».

Αξιοσημείωτη είναι επίσης η τελευταία φωτογραφική αναφορά στη δράση του Γρηγόρη Δημητριάδη, με το ρεπορτάζ να θέτει ερώτημα για «το ακριβές περιεχόμενο των “θολών” επαφών ανθρώπων σε θέσεις κρίσιμης σημασίας με άτομα κι από τον ποινικό χώρο που σχετίζονταν με το οργανωμένο έγκλημα». Ερωτήματα εγείρονται, μεταξύ άλλων, σχετικά με τους λόγους για τους οποίους που ΤΑ ΝΕΑ φωτίζουν ξανά το ζήτημα των υποκλοπών στρεφόμενα εκ νέου εναντίον του «πολυπράγμονος ανιψιού» για τον οποίο τον Σεπτέμβριο του 2021 σημείωναν ότι «όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, από τα εξοπλιστικά μέχρι τις υγειονομικές προμήθειες, από κάτω θα τον βρεις», όπως επισημαίνει ο Στ. Κούλογλου.

Ένα κρίσιμο ερώτημα παραμένει, τέλος, και το ακριβές περιεχόμενο των «θολών» επαφών ανθρώπων σε θέσεις κρίσιμης σημασίας με άτομα κι από τον ποινικό χώρο που σχετίζονταν με το οργανωμένο έγκλημα. Σύμφωνα με μία εκδοχή, αυτό έγινε για «λόγους προσωπικής ασφάλειας». Προκαλώντας βεβαίως τις εύλογες απορίες γιατί δεν ζητήθηκε αρωγή και προστασία από τις αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αιματηρές διαδηλώσεις στη Σενεγάλη με εννέα νεκρούς

Breaking borders: Τριήμερο φεστιβάλ στην κατάληψη Φάμπρικα Υφανέτ

Τρία νέα εργατικά ατυχήματα σε διάστημα τριών ημερών

Εντοπίστηκαν 45 σακούλες με ανθρώπινα λείψανα στο δυτικό Μεξικό

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα