ΑΘΗΝΑ
14:49
|
25.04.2024
Οι υποστηρικτές του φοβούνται ότι ο Μπολσονάρου θα μπορούσε να προκαλέσει αναταραχή τύπου Τραμπ σε περίπτωση ήττας του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την ενότητα όλων των δημοκρατικών πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων προκειμένου να εδραιωθεί η ήττα του προέδρου Μπολσονάρου στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία που θα διεξαχθεί αύριο Κυριακή, ζήτησε ο υποψήφιος του Εργατικού Κόμματος Λούλα ντα Σίλβα κάνοντας λόγο για «μια χώρα με δημοκρατία, χωρίς όπλα και όπου η αγάπη θα υπερισχύει του μίσους».

Ο πρώην αριστερός πρόεδρος ενόψει της μεγάλης εκλογικής μάχης επανέλαβε την υπόσχεσή του να οικοδομήσει μια «νέα Βραζιλία» με ευκαιρίες για όλους, απαλλαγμένη από την πείνα, με υψηλότερο κατώτατο μισθό και ποιοτική δημόσια υγεία .

«Η Βραζιλία είναι η χώρα της χαράς και όχι το έθνος του μίσους. Η χώρα μας χρειάζεται σεβασμό και διάλογο. Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξη και την ψήφο σας!», έγραψε, χθες Παρασκευή, στο Twitter ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος λιγότερο από 48 ώρες πριν πάνω από 156 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι προσέλθουν στις κάλπες.

Σύμφωνα με στοιχεία από δημοσκοπήσεις για την πρόθεση ψήφου που πραγματοποιήθηκαν από εταιρείες όπως η Datafolha, ο Λούλα ντα Σίλβα αποτελεί το φαβορί για να κερδίσει τον δεύτερο γύρο με πάνω από το 53%, με τις δημοσκοπήσεις όμως να έχουν πέσει αρκετά έξω στις εκτιμήσεις τους, στον πρώτο γύρο των εκλογών.

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου ντιμπέιτ ανάμεσα στους δύο υποψηφίους, σε στούντιο της Globo TV στο Ρίο ντε Τζανέιρο το βράδυ της Παρασκευής, ο Λούλα κατηγόρησε τον Ζαϊχ Μπολσονάρου, ότι υιοθέτησε μια εξωτερική πολιτική που απομόνωσε τη Βραζιλία από ολόκληρο τον κόσμο.

Συζητώντας προτάσεις εξωτερικής πολιτικής για τον κολοσσό της Νότιας Αμερικής, ο πρώην

Από την αρχή της τηλεοπτικής αντιπαράθεσης, ο Λούλα κάλεσε τον πολιτικό του αντίπαλο να σταματήσει να λέει ψέματα ενώπιον του βραζιλιάνικου λαού και σχολίασε ξανά ότι «κανένας πρόεδρος καμίας χώρας δεν θέλει να έρθει εδώ», αναφερόμενος στις τριβές που είχε ο Μπολσονάρου με τους παγκόσμιους ηγέτες για θέματα περιβαλλοντικής πολιτικής.

Σε άλλο σημείο της συζήτησης, ο 77χρονος αριστερός, πρώην πρόεδρος, κατηγόρησε τον Μπολσονάρου για καταστροφικές αστοχίες στον χειρισμό της πανδημίας που σκότωσε σχεδόν 700.000 Βραζιλιάνους, ενίσχυση του οργανωμένου εγκλήματος και καταστροφικές επιλογές για την Αμαζόνιο.

Στην εκλογική μάχη, πήρε θέση, χθες και ο βασικός διεθνής σύμμαχος του Μπολσονάρου, ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, προτρέποντας τους Βραζιλιάνους να απορρίψουν τον Λούλα, χαρακτηρίζοντάς τον «έναν ριζοσπάστη αριστερό τρελό που θα καταστρέψει γρήγορα τη Βραζιλία».

Οι υποστηρικτές του Λούλα φοβούνται ότι ο Μπολσονάρου –που έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα αμφισβητήσει ένα αποτέλεσμα που θεωρεί «ανώμαλο» – θα μπορούσε να προκαλέσει αναταραχή τύπου Τραμπ σε περίπτωση ήττας του.

Αυτοί οι φόβοι εντάθηκαν την περασμένη εβδομάδα, όταν ένας από τους γιους του Μπολσονάρου χρησιμοποίησε αναπόδεικτους ισχυρισμούς για να ισχυριστεί ότι ο πατέρας του είναι θύμα «της μεγαλύτερης εκλογικής νοθείας που έχει δει ποτέ η χώρα», χρησιμοποιώντας σχεδόν πανομοιότυπη γλώσσα με αυτή του Τραμπ μετά την ήττα στις αμερικανικές εκλογές του 2020 από τον Τζο Μπάιντεν.

Με πληροφορίες από Telesur, Guardian

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Τετράωρη στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ την Παρασκευή

Γαλλία: απαγόρευση κυκλοφορίας για ανήλικα έως 13 ετών στο Μπεζιέ

Ξεκίνησε η εφαρμογή του «εισιτηρίου εισόδου» στην Βενετία- Διαμαρτύρονται οι κάτοικοι

Στα δικαστήρια ο Κωνσταντίνος Φλώρος για τον ξυλοδαρμό στη Βουλή – Αρνείται τις κατηγορίες

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα