ΑΘΗΝΑ
13:37
|
18.05.2024
Σε ανοιχτή επιστολή τους, χαρακτήρισαν τις πολιτικές του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων ως «έγκλημα του απαρτχάιντ».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε ανοιχτή επιστολή τους, πέντε πρώην Ευρωπαίοι υπουργοί χαρακτήρισαν τις πολιτικές του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων ως «έγκλημα του απαρτχάιντ», αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

«Δεν βλέπουμε άλλη εναλλακτική από το να αναγνωρίσουμε ότι οι πολιτικές και οι πρακτικές του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων ισοδυναμούν με το έγκλημα του απαρτχάιντ», ανέφεραν σε επιστολή που δημοσίευσε η γαλλική εφημερίδα Le Monde την Πέμπτη.

Η επιστολή υπογράφηκε από τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών της Δανίας, Mogens Lykketoft · τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών της Φινλανδίας, Erkki Sakari Tuomioja · τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών της Σλοβενίας, Ivo Vajgl· τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Hubert Vedrine και τον βρετανό υπουργό του υπουργικού συμβουλίου, Sayeeda Warsi.

Οι υπουργοί σημείωσαν τη σιωπή της διεθνούς κοινότητας, η οποία «απέτυχε να δράσει μπροστά στο διεθνές δίκαιο» όταν πρόκειται για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.

«Καθώς ο κόσμος παρακολουθεί τα γεγονότα φρίκης που εκτυλίσσονται στην Ουκρανία, η συζήτηση γύρω από τον επείγοντα χαρακτήρα της προστασίας μιας παγκόσμιας τάξης βασισμένης σε κανόνες κυριαρχεί στον πολιτικό και δημόσιο λόγο. Η διεθνής κοινότητα έχει συσπειρωθεί πίσω από την πολυμέρεια και την ανάγκη τήρησης του διεθνούς δικαίου και προστασίας του ανθρώπου Πράγματι, είναι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε σε ένα ολοένα και πιο πολωμένο παγκόσμιο τοπίο», ανέφεραν στην επιστολή.

«Ταυτόχρονα, μας υπενθυμίζεται πώς η διεθνής κοινότητα παρέμεινε πολύ συχνά σιωπηλή και απέτυχε να ενεργήσει μπροστά σε σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και ατιμωρησία για σοβαρές καταχρήσεις σε άλλα πλαίσια», προστίθεται στην επιστολή, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία της «ομοιόμορφης και συνεπούς εφαρμογής των αρχών».

«Τα ίδια πρότυπα και δέσμευση για την προστασία του ουκρανικού άμαχου πληθυσμού και την απαίτηση λογοδοσίας για τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου της Ρωσίας θα πρέπει να εφαρμόζονται παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης», συνέχισε.

Οι πρώην υπουργοί υπενθύμισαν στα κράτη μέλη της ΕΕ την προσέγγιση λύσης δύο κρατών που βασίζεται στην κυριαρχία και την ισότητα τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστίνιους.

«Ωστόσο, η πραγματικότητα στο έδαφος στο Ισραήλ και στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη κινείται προς την εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Και η αδράνειά μας θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στην περιοχή καθώς και στην εγκυρότητα και την αποτελεσματικότητα της ευρωπαϊκής διπλωματίας παγκοσμίως», πρόσθεσαν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γεωργία: Παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας καταγγέλλει το κυβερνών κόμμα

Ζελένσκι: Η ρωσική επίθεση στο Χάρκοβο μπορεί να έχει και δεύτερο κύμα

Πρόεδρος Κένυας: Διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα χωρίς αποκλεισμούς

Κυβερνητικός εκπρόσωπος Ιράν: Αδιαφορία από Δύση και Ισραήλ για το Διεθνές Δίκαιο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα