ΑΘΗΝΑ
07:30
|
17.05.2024
ΟΗΕ: Να μην κινδυνεύσει η συμφωνία για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα Ηνωμένα Έθνη βρίσκονται σε επαφή με τις ρωσικές αρχές μετά από αναφορές ότι η Μόσχα αναστέλλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία εξαγωγής προϊόντων από τα λιμάνια της Ουκρανίας δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Στεφάν Ντούτζαριτς, μετά τις αναφορές ότι η Μόσχα αναστέλλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία για τα σιτηρά αντιδρώντας στην επίθεση στα πολεμικά πλοία του στόλου της Μαύρης Θάλασσας

«Είναι ζωτικής σημασίας όλα τα μέρη να απέχουν από οποιαδήποτε ενέργεια που θα θέσει σε κίνδυνο την Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα Σιτάρια, η οποία είναι μια κρίσιμης σημασίας ανθρωπιστική προσπάθεια που έχει ξεκάθαρα θετικό αντίκτυπο στην πρόσβαση σε τρόφιμα για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών.

Νωρίτερα, η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ανέφερε ότι «λαμβάνοντας υπόψη την τρομοκρατική ενέργεια που διαπράχθηκε από το καθεστώς του Κιέβου με τη συμμετοχή Βρετανών ειδικών στις 29 Οκτωβρίου 2022 κατά των πλοίων του στόλου της Μαύρης Θάλασσας και των πολιτικών πλοίων που χρησιμοποιούνται για τη διασφάλιση της ασφάλειας του διαδρόμου σιτηρών, η Ρωσία αναστέλλει τη συμμετοχή της στην υλοποίηση των συμφωνιών για τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων από λιμάνια της Ουκρανίας».

Την ίδια ώρα, και σχετικά με τις κατηγορίες της Μόσχας για βρετανική εμπλοκή, η εκπρόσωπος το ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι το υπουργείο Εξωτερικών, μαζί με τις εθνικές εξειδικευμένες υπηρεσίες, «εξετάζει η λήψη πρακτικών μέτρων σχετικά με τη συμμετοχή Βρετανών ειδικών στη σχεδίαση της τρομοκρατικής επίθεσης στη Σεβαστούπολη, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών».

Όσο αφορά στις κατηγορίες της Μόσχας για εμπλοκή Βρετανών στο σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Strem 1 και 2, η Μαρία Ζαχάροβα είπε ότι «Ρώσοι αξιωματούχοι άμυνας ανέφεραν ότι έχουν πληροφορίες για τη συνενοχή των βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών, επίσης, στη σειρά εκρήξεων στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και Nord Stream 2 στη Βαλτική Θάλασσα. Η Ρωσία έχει επανειλημμένα ζητήσει κοινή έρευνα για αυτές τις τρομοκρατικές επιθέσεις», υποδεικνύοντας ότι παρόμοιες προτάσεις είχαν υποβληθεί στην κυβέρνηση της Δανίας, της Σουηδίας και της Γερμανίας.

«Το γεγονός ότι οι δυτικές χώρες απέρριψαν αυτήν την πρόταση αποδεικνύει ότι έχουν κάτι να κρύψουν. Τώρα καταλαβαίνουμε τι ακριβώς κρύβουν», τόνισε η Ζαχάροβα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κοινή διακήρυξη Ρωσίας-Κίνας για ακόμη στενότερη στρατηγική σχέση

ΗΠΑ: Κυρώσεις με στόχο τη διατάραξη της στρατιωτικής συνεργασίας Ρωσίας-Βόρειας Κορέας

Μίτσκοσκι: «Μακεδονία είναι το όνομα της χώρας, αν δεν αρέσει στην Ελλάδα να πάει στη Χάγη»

Κυανόκρανους του ΟΗΕ στα παλαιστινιακά εδάφη ζητά ο Αραβικός Σύνδεσμος

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα