ΑΘΗΝΑ
07:37
|
26.04.2024
«Η χώρα μου βρίσκεται καθημερινά αντιμέτωπη με μια εμπρηστική ρητορική και σειρά ανυπόστατων αμφισβητήσεων της ελληνικής κυριαρχίας...».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Κίνδυνο και απειλή για την ειρήνη» απ’ όπου και αν προέρχεται αποτελεί ο αναθεωρητισμός δήλωσε απόψε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε απόψε προς τιμήν του βασιλικού ζεύγους της Ολλανδίας στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Η χώρα μου βρίσκεται καθημερινά αντιμέτωπη με μια εμπρηστική ρητορική και σειρά ανυπόστατων αμφισβητήσεων της ελληνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, εκ μέρους της Τουρκίας, σε μια απόπειρα προβολής των αναθεωρητικών της αξιώσεων» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφερόμενη στην πολιτική όξυνσης της κυβέρνησης Ερντογάν.

Εικόνα

Σε αντιδιαστολή με την τακτική της Άγκυρας τόνισε πως η Αθήνα παραμένει «πάντα ανοικτή στο διάλογο» αποσκοπώντας στην ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας με την Τουρκία «υπό τον όρο του πλήρη και αδιαπραγμάτευτου σεβασμού των αρχών του διεθνούς δικαίου».

«Σε μια εποχή ανασφάλειας και αβεβαιότητας είναι σημαντικό να παραμείνουμε, ως Ευρωπαίοι, ενωμένοι μπροστά στις πρωτόγνωρες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε» ανέφερε η Σακελλαροπούλου προσθέτοντας  πως στα ιδανικά και τις αξίες της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βασίζονται και οι «μακροχρόνιες σχέσεις φιλίας και εκτίμησης μεταξύ Ελλάδας και Ολλανδίας».

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, λέγοντας ότι η ΕΕ, με την επιβολή αυστηρών κυρώσεων κατά της Ρωσίας «ύψωσε ενωμένα τη φωνή της κατά της παραβίασης της εθνικής κυριαρχίας ενός ανεξάρτητου κράτους».

Εικόνα

Αναφορικά με το μεταναστευτικό, τόνισε ότι γνωρίζει την ευαισθησία της ολλανδικής κοινωνίας, καθώς και του βασιλικού ζεύγους, για την ανθρωπιστική διάσταση της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης. Όπως εξήγησε:

«Στο ζήτημα αυτό, το οποίο αποτελεί κοινή ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού αφορά τα εξωτερικά της σύνορα, η ελληνική πολιτεία ανταποκρίθηκε με πνεύμα αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο, επωμιζόμενη δυσανάλογο βάρος. Η υλικοτεχνική συνεισφορά της Ολλανδίας στην αντιμετώπισή του συνιστά έμπρακτη απόδειξη στήριξης στον αγώνα αυτό».

Από την πλευρά του, ο Βασιλιάς Γουλιέλμος-Αλέξανδρος της Ολλανδίας κατά την αντιφώνησή του στο δείπνο, εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά, που μαζί με την σύζυγό του Μάξιμα, επισκέπτονται επιτέλους την Ελληνική Δημοκρατία, μετά από δυο αναβολές, και πρόσθεσε ότι «θέλαμε να σας επισκεφθούμε στα τέλη του προηγούμενου έτους, τιμητικά, διακόσια χρόνια μετά από την έναρξη της επανάστασης, η οποία σήμανε την ανεξαρτησία σας».

Όπως είπε «στις Σπέτσες, όπου ερχόμαστε συχνά, στέκεται περήφανο το άγαλμα της Μπουμπουλίνας στην κεντρική πλατεία. Αντιπροσωπεύει τη συμβολή των γυναικών σε μια ελεύθερη και δυνατή Ελλάδα. Πρόκειται για μια μακρά παράδοση, μέρος της οποίας είστε κι εσείς, ως η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας».

Παρομοίασε, επίσης, την Ελλάδα με το ελαιόδεντρο, που αναφέρεται στον αρχαίο μύθο της διαμάχης μεταξύ Αθηνάς και Ποσειδώνα για τον έλεγχο της Αθήνας, υποστηρίζοντας ότι όπως εκείνο αναγεννήθηκε ξανά και ξανά, έτσι και η Ελλάδα, μετά τα υπερβολικά δύσκολα χρόνια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, βρήκε το κουράγιο και τη δύναμη να ξαναδημιουργηθεί, επιτυγχάνοντας σημαντικές διοικητικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Τετράωρη στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ

Πεθαίνοντας στη Γάζα: Το Google και η ορθή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

Ο καιρός σήμερα: Λίγες νεφώσεις-Άνοδος της θερμοκρασίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα