ΑΘΗΝΑ
08:13
|
23.04.2024
Ο Λιβανέζος Πρόεδρος έκανε δεκτή την παραίτηση του εντολοδόχου πρωθυπουργού και μετά αποχώρησε καθώς έληξε η θητεία του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στη σύγκλιση νέας συνεδρίασης της βουλής του Λιβάνου την ερχόμενη Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου, προχώρησε απόψε ο Πρόεδρος του σώματος, Ναμπίζ Μπέρι προκειμένου να συζητηθεί η επιστολή του Μισέλ Αούν που ολοκλήρωσε την θητεία του τυπικά σήμερα, 31 Οκτωβρίου.

Ο Μισέλ Αούν υπέγραψε την Κυριακή το βράδυ διάταγμα με το οποίο αποδέχθηκε την παραίτηση του εντολοδόχου πρωθυπουργού Νατζίμπ Μικάτι.

Ο Αούν ανακοίνωσε πως ούτε ο Μικάτι, που θα παραμείνει στη θέση αυτή μέχρι να βρεθεί αντικαταστάτης του, ούτε η ομάδα του έχουν την θέληση να συγκροτήσουν κυβέρνηση. Πρόσθεσε επίσης ότι ο Μικάτι είχε ικανοποιήσει τα αιτήματα όλων των κομμάτων και κοινοβουλευτικών μπλοκ εκτός του «Ελεύθερου Πατριωτικού Μετώπου» (στο οποίο ηγούνταν ο ίδιος από το 2005-2015 και μετά ανέλαβε την ηγεσία ο γαμπρός του Αούν, Τζιμπράν Μπασίλ).

Ο Νατζίμπ Μικάτι είχε πάρει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης πριν ένα εξάμηνο.

Το πολιτικό κενό στον Λίβανο εντείνει την αβεβαιότητα στη χώρα και την χρηματοπιστωτική κρίση που θεριεύει από το φθινόπωρο του 2019 δίχως ορατό τέλος.

Το λιβανέζικο κοινοβούλιο αδυνατεί ως σήμερα, μετά από τέσσερις ψηφοφορίες για εκλογή νέου προέδρου σε έναν μήνα, να ορίσει αντικαταστάτη του Μισέλ Αούν ο οποίος λόγω προεδρικού αξιώματος είχε τη δυνατότητα να υπογράφει νομοσχέδια, να διορίζει νέους πρωθυπουργούς και να δίνει το «πράσινο φως» για το σχηματισμό κυβερνήσεων που τίθενται στη συνέχεια υπό την έγκριση της βουλής.

Η πρόσφατη συμφωνία που υπέγραψε με το Ισραήλ για τον καθορισμό θαλάσσιων συνόρων προς το παρόν δεν φαίνεται να δρομολογεί διέξοδο στην υπάρχουσα πολιτική κρίση του Λιβάνου. Αντίθετα, άνοιξε το δρόμο για την παραγωγή αερίου από τις γεωτρήσεις της εταιρίας Energean στο ισραηλινό κοίτασμα, Καρίς.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δέκα νεκροί από σύγκρουση στρατιωτικών ελικοπτέρων στη Μαλαισία

Στον Ε65 ο Μητσοτάκης, Καστελλόριζο και Ρόδο για τον Κασσελάκη

Κορυφώνεται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης

Η «έτσι»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα