ΑΘΗΝΑ
07:52
|
26.04.2024
51 κοινωνικές οργανώσεις κάνουν λόγο για προώθηση της εμπορευματοποίησης του ιστορικού κέντρου της πρωτεύουσας, που καταστρατηγεί το δικαίωμα στη στέγη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στο Μεξικό, η υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και της πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης AirBnb, για την «προώθηση του δημιουργικού τουρισμού και της δραστηριότητας των ψηφιακών νομάδων» όσο αφορά στην πρωτεύουσα της χώρας.

51 κοινωνικές οργανώσεις καταγγέλλουν την απόφαση, κάνοντας σε κοινή τους δήλωση λόγο για προώθηση της εμπορευματοποίησης του ιστορικού κέντρου της πόλης του Μεξικού, που όχι μόνο δεν ωφελεί τους κατοίκους της, αλλά πλήττει την έννοια της στέγασης ως ανθρώπινο δικαίωμα.

«Η συμφωνία αναπαράγει και παρέχει κυβερνητική υποστήριξη σε ένα επιχειρηματικό μοντέλο που έχει προκαλέσει όλεθρο σε άλλες πόλεις σε όλο τον κόσμο. Είναι ένα σκληρό πλήγμα εναντίον όσων από εμάς αγωνιστήκαμε για μια νομοθεσία που θεωρεί τη στέγαση ως ανθρώπινο δικαίωμα και όχι ως απλό εμπόρευμα», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι οργανώσεις.

«Η πραγματικότητα για τους κατοίκους του Ιστορικού Κέντρου και ενός μεγάλου μέρους της Πόλης του Μεξικού είναι η αύξηση των ενοικίων για μια σειρά κοινωνικές ομάδες: για μια ολόκληρη γενιά νέων που μεγαλώνει χωρίς εργασιακά δικαιώματα, για τους ιθαγενείς πληθυσμούς που συνεχίζουν να αγωνίζονται για να αναγνωριστούν οι ρίζες τους στην πρωτεύουσα, για τους ηλικιωμένους που εκδιώκονται ή εκτοπίζονται βίαια μέσω δόλιων αγωγών», καταγγέλλουν.

Η πλατφόρμα AirBnb, που συμμετέχει στη συμφωνία με τις αρχές της πρωτεύουσας, είναι ένας από τους παράγοντες που επιδεινώνουν αυτά τα προβλήματα, υποστηρίζουν οι διαμαρτυρόμενες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, επηρεάζοντας τόσο τη μεσαία τάξη όσο και τις λαϊκές μάζες.

Καταγγέλλουν επίσης, ότι σε πολλές περιπτώσεις, ενοικιαστές εκδιώχθηκαν για να δώσουν έδαφος στον τουρισμό και επισημαίνουν την περίπτωση τουλάχιστον οκτώ κτιρίων όπου άδειασαν από ενοικιαστές, προς όφελος της AirBnb.

«Χωρίς σαφή ρύθμιση που να θέτει ένα όριο στην AirBnb και παρόμοιες πλατφόρμες, η οικονομική κερδοσκοπία θα καταλήξει να καταβροχθίσει τους ήδη λίγους οικονομικούς χώρους προς ενοικίαση», καταγγέλλουν.

«Άλλες πόλεις όπως η Βαρκελώνη, το Παρίσι, το Βερολίνο, η Νέα Υόρκη αναγκάστηκαν να λάβουν δραστικά μέτρα κατά της αγοράς βραχυχρόνιων μισθώσεων», αναφέρουν οι διαμαρτυρόμενοι, τονίζοντας ότι η απόφαση συνεργασίας πάρθηκε χωρίς διαβούλευση με τους κατοίκους και χωρίς να παρθούν υπόψη οι κίνδυνοι που επισημαίνουν οι ειδικοί για τη στεγαστική προσφορά.

Πηγή: Telesur

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Ελλάδα αποχαιρετά την Ολυμπιακή Φλόγα

Πεθαίνοντας στη Γάζα: Το Google και η ορθή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

Ο καιρός σήμερα: Λίγες νεφώσεις-Άνοδος της θερμοκρασίας

The Old Oak: A symbol of endurance

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα