ΑΘΗΝΑ
11:56
|
23.05.2024
H Κινσάσα απέλασε τον πρεσβευτή της Ρουάντα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

O πρόεδρος της Ρουάντας, Πολ Καγκάμε δήλωσε σήμερα, ότι τα μέσα για τον ειρηνικό τερματισμό των εχθροπραξιών στην ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ) βρίσκονται στις διπλωματικές διαδικασίες που ξεκίνησαν στην πρωτεύουσα της Κένυας, Ναϊρόμπι και στη Λουάντα, την πρωτεύουσα της Αγκόλα.

Οι δηλώσεις του έρχονται μετά τις τηλεφωνικές συνομιλίες της Κυριακής με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, σχετικά με την κλιμάκωση της σύγκρουσης στην ανατολική ΛΔΚ.

Η ΛΔΚ κατηγορεί τη Ρουάντα ότι υποστηρίζει τους αντάρτες, μια κατηγορία που ο Κιγκάλι αρνείται επίμονα. Οι συνομιλίες της Κυριακής πραγματοποιήθηκαν καθώς οι αντάρτες κέρδισαν έδαφος, καταλαμβάνοντας ορισμένες πόλεις-κλειδιά στην επικράτεια Ρουτσούρου στην επαρχία του βόρειου Κίβου της ΛΔΚ μετά από μέρες μαχών.

Ο Καγκάμε είπε ότι είχε μια «καλή συζήτηση» με τον Γκουτέρες για τη σύγκρουση στην ανατολική ΛΔΚ. «Οι τρόποι και τα μέσα για την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης και την αντιμετώπιση των ζητημάτων για μια ειρηνική επίλυση στην ανατολική ΛΔΚ οικοδομούνται στο Ναϊρόμπι, τη Λουάντα και σε άλλες διεθνείς προσπάθειες», είπε ο ηγέτης της Ρουάντα.

Ο Καγκάμε και ο Κονγκολέζος ομόλογός του, Φέλιξ Τσισεκέντι είχαν τον Ιούλιο συνομιλίες με στόχο την εκτόνωση των εντάσεων μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών.

Οι συνομιλίες, με τη μεσολάβηση του προέδρου Ζοάο Λουρένκο στη Λουάντα, συγκλήθηκαν εν μέσω εντάσεων σχετικά με ισχυρισμούς ότι η Ρουάντα υποστηρίζει τους αντάρτες του «Κινήματος της 23ης Μαρτίου» (M23) στη ΛΔΚ. Η σύνοδος κορυφής συμφώνησε στην ανάγκη για διάλογο και σε έναν «οδικό χάρτη» που περιλαμβάνει την επανενεργοποίηση μιας κοινής ομάδας πληροφοριών καθώς και την αντιμετώπιση του ζητήματος των ανταρτών των Δημοκρατικών Δυνάμεων για την Απελευθέρωση της Ρουάντα (FDLR) που εδρεύουν στη ΛΔΚ.

Το tweet αναφέρει: «ΛΔΚ: Η Γκόμα κινητοποιείται αυτή τη Δευτέρα ενάντια στην M23 και τον Πολ Καγκάμε».

Ωστόσο, το Σάββατο, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έφθασαν σε νέο χαμηλό, αφού η Κινσάσα απέλασε τον πρεσβευτή της Ρουάντα στη χώρα, Βίνσεντ Καρέγκα, εν μέσω κλιμακούμενων μαχών μεταξύ των ανταρτών του M23 και των κυβερνητικών στρατευμάτων της ΛΔΚ στην επαρχία του Βόρειου Κίβου. Η Ρουάντα σε δήλωση την Κυριακή «εξέφρασε τη λύπη» της για την απόφαση απέλασης του πρεσβευτή της.

Η διαδικασία του Ναϊρόμπι που καλέστηκε από την ένωση της Κοινότητας της Ανατολικής Αφρικής τον Απρίλιο, εν τω μεταξύ, δίνει έμφαση στον διάλογο υπό την προεδρία του πρώην προέδρου της Κένυας, Ουχούρου Κενυάτα. Ωστόσο, η Κινσάσα δήλωσε ότι δεν θα δεχτεί συνομιλίες με την M23, λέγοντας ότι πρόκειται για τρομοκρατική ομάδα που υποστηρίζεται εξωτερικά για να συνεχίσει τον πόλεμο, κάτι που αποτελεί πρόκληση.

Μετά την επανέναρξη των εχθροπραξιών μεταξύ των κυβερνητικών στρατευμάτων του Κονγκό και των ανταρτών του M23 στην ανατολική ΛΔΚ, ο Γκουτέρες μίλησε με τον Πρόεδρο της Αγκόλα, Ζοάο Λουρένκο, τον Φελίξ Τσισεκέντι της ΛΔΚ, τον Πωλ Καγκάμε της Ρουάντα, τον Γουίλιαμ Ρούτο από την Κένυα και τον Μάκι Σαλ από τη Σενεγάλη, ο οποίος είναι εεπιπλέον και πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης.

Ο Γκουτέρες εξέφρασε βαθιές ανησυχίες για την επανάληψη των εχθροπραξιών που μέχρι στιγμής είχαν ως αποτέλεσμα άμαχα θύματα, εκτόπισαν χιλιάδες και οδήγησαν στον τραυματισμό τεσσάρων μελών της Αποστολής Σταθεροποίησης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (MONUSCO).

«Ο Γενικός Γραμματέας προτρέπει την M23 και άλλες ένοπλες ομάδες να σταματήσουν αμέσως τις εχθροπραξίες και να αφοπλιστούν άνευ όρων», ανέφερε σε δήλωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ μετά τις συνομιλίες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ρωσία: Ενιαία φορολόγηση για τους στρατιώτες, προοδευτική για τους υπόλοιπους

Κίνα: Στρατιωτικά γυμνάσια γύρω από την Ταϊβάν ως απάντηση στις προκλήσεις της Ταϊπέι

ΗΠΑ: Έτοιμες για συζήτηση με Ουκρανία περί χτυπημάτων σε ρωσικό έδαφος

Πρόεδρος τουρκικού κοινοβουλίου: Σε άνοδο η ισχύς του τουρκικού κόσμου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα