ΑΘΗΝΑ
03:27
|
12.05.2024
Χαρακτηρίζει «αδικαιολόγητη απόφαση» την επιλογή της Ρωσίας να αναστείλει τη συμμετοχή της στην Πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών για τα ουκρανικά σιτηρά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την αναστολή της συμφωνίας Ρωσίας-ΟΗΕ και Ουκρανίας για τις εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας επέκρινε απόψε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Ζοζέπ Μπορέλ, καλώντας τη Μόσχα να ανακαλέσει την απόφασή της.

Σε γραπτή ανακοίνωσή του εκ μέρους της ΕΕ, ο ύπατος εκπρόσωπος τονίζει ότι η «αδικαιολόγητη απόφαση» της Ρωσίας να αναστείλει τη συμμετοχή της στην Πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών, εμποδίζει την εξαγωγή των τόσο αναγκαίων σιτηρών για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

Αναφέρει επίσης ότι η Ρωσία είναι «η μόνη υπεύθυνη» για την παγκόσμια κρίση επισιτιστικής ασφάλειας.

Από την αρχή του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η Ρωσία κατηγορείται από τον Μπορέλ πως χρησιμοποιεί σαν όπλο τα τρόφιμα και την πείνα.

Σε επόμενο σημείο ο Ζοζέπ Μπορέλ λοιδωρεί τη Μόσχα πως ενέργειές της, συμπεριλαμβανομένης της «καταστροφής αποθεμάτων», της «διακοπής της παραγωγής και της επιβολής περιορισμών» στις ποσοστώσεις στις δικές της εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων, έχουν επιδεινώσει την παγκόσμια κρίση επισιτιστικής ασφάλειας.

Τέλος, ισχυρίζεται ότι η ΕΕ υποστηρίζει σθεναρά την έκκληση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για παράταση της πρωτοβουλίας πέρα από την τρέχουσα περίοδο που λήγει τον Νοέμβριο, ενώ η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα συνεχίσουν να ανταποκρίνονται στην παγκόσμια κρίση επισιτιστικής ασφάλειας και θα υποστηρίζουν την έγκαιρη και σταθερή παράδοση ουκρανικών γεωργικών προϊόντων στις παγκόσμιες αγορές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Υπηρεσία του ΟΗΕ αναφέρει ότι 150.000 Παλαιστίνιοι έχουν εγκαταλείψει τη Ράφα

Ελεύθερος ο πρώην παραστρατιωτικός ηγέτης της Κολομβίας Σαλβατόρε Μανκούσο

Οι αρχές του Περού ερευνούν την πρόεδρο καθώς συνελήφθη ο αδελφός της

Πώς βραχυκυκλώνουν τα οικεία δίπολα;

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα