ΑΘΗΝΑ
23:35
|
03.05.2024
Τα αποτελέσματα των επαφών της Επιτροπής σε Κύπρο και Ελλάδα, θα παρουσιαστούν σε συνέντευξη Τύπου που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 8 Νοεμβρίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Με ερωτήματα μεταξύ άλλων και για την περίπτωση του μαύρου βαν παρακολουθήσεων φτάνει στην Κύπρο αύριο Τρίτη η εξεταστική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη χρήση του λογιστικού Pegasus και άλλων κατασκοπευτικών λογισμικών (γνωστή ως PEGA), στο πλαίσιο της εξέτασης των καταγγελιών για παρακολουθήσεις δημοσιογράφων και πολιτικών στην Ελλάδα.

Τα ερωτήματα που έχουν σταλεί, προκαταρκτικά γραπτώς, στις κυπριακές αρχές αφορούν το καθεστώς και τους ελέγχους κάτω από τους οποίους δραστηριοποιείτο στη χώρα λειτούργησε ως ο «Δούρειος Ίππος» της NSO Group ή άλλων κατασκοπευτικών εταιρειών, κυρίως από το Ισραήλ, για να εξαχθεί παράνομα λογισμικό σε τρίτες χώρες.

Τα μέλη της επιτροπής, σύμφωνα με πληροφορίες της Cyprus Times, θα έχουν συναντήσεις αύριο στη Λευκωσία με τον Γενικό Εισαγγελέα Γιώργο Σαββίδη, τον  νομικό Ηλία Στεφάνου και τον δημοσιογράφο Φάνη Μακρίδη, ενώ την Τετάρτη η αποστολή της Επιτροπής PEGA θα συναντηθεί με τον υφυπουργό Καινοτομίας, Κυριάκο Κόκκινο και την υφυπουργό Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου, ενώ θα συμμετάσχει στην κοινή συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Θεσμών και Νομικών, κατά την οποία οι βουλευτές θα κληθούν να απαντήσουν ερωτήματα που θα τους θέσει η διερευνητική αποστολή.

Ζητούμενο παραμένει το αν η κυβέρνηση της Κύπρου θα επιμείνει στη θέση που εξέφρασε και δημόσια στο παρελθόν αλλά και στην πρόσφατη επιστολή που απέστειλε προς το Ευρωκοινοβούλιο και αποκάλυψε η εφημερίδα «Καθημερινή», ότι ποτέ δεν έγινε καμία παράνομη παρακολούθηση, ή παρακολούθηση με τη χρήση παράνομων λογισμικών από τις Αρχές της Δημοκρατίας, όπως επίσης και ότι δεν κατέχει τέτοια κακόβουλα λογισμικά.

Το απόγευμα της Τετάρτης η επιτροπή θα αναχωρήσει για την Αθήνα όπου και θα παραμείνει μέχρι την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου. Κατά την παραμονής της στην Αθήνα η διερευνητική αποστολή θα συναντηθεί με μέλη της πρώην ερευνητικής επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων, καθώς και κυβερνητικούς αξιωματούχους συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη και εκπροσώπων της Εισαγγελίας Αθηνών και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Επίσης θα έχουν συναντήσεις με Έλληνες δημοσιογράφους που έχουν καλύψει την υπόθεση των παρακολουθήσεων, καθώς και με άτομα που έχουν καταγγείλει παρακολούθηση, και ειδικότερα τον ευρωβουλευτή και πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη και τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστο Σπίρτζη.

Τα αποτελέσματα των επαφών της Επιτροπής σε Κύπρο και Ελλάδα, θα παρουσιαστούν σε συνέντευξη Τύπου που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 8 Νοεμβρίου, ενώ η εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το θέμα των υποκλοπών, θα ετοιμάσει και σχετική έκθεση, με τα αποτελέσματα της επίσκεψης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με πάνω από 400 χιλιάδες αυτοκίνητα η έξοδος των Αθηναίων

Άγιοι Θεόδωροι: Εξαφανίστηκε και το μηχανάκι του βρέθηκε παρατημένο

Λευκάδα: Στο νοσοκομείο 35χρονος από τσίμπημα αράχνης «μαύρη χήρα»

Επιτάφιος Θρήνος: Η Ακολουθία και η περιφορά [live]

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα