ΑΘΗΝΑ
12:39
|
24.04.2024
Οι Ηνωμένες Πολιτείες πυροδότησαν 67 πυρηνικές βόμβες στα Νησιά Μάρσαλ μεταξύ 1946-58 και οι επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον είναι ακόμα αισθητές.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Αξιωματούχοι των Νήσων Μάρσαλ δηλώνουν έτοιμοι να επαναλάβουν τις συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες αυτή την εβδομάδα, για την ανανέωση μιας μακροχρόνιας συμφωνίας για την οικονομία και την ασφάλεια, υπό την προϋπόθεση ότι η Ουάσιγκτον θα αντιμετωπίσει τις καταγγελίες για δοκιμές πυρηνικών όπλων στο αρχιπέλαγος του Ειρηνικού, πριν από περισσότερα από 70 χρόνια.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πυροδότησαν 67 πυρηνικές βόμβες στα Νησιά Μάρσαλ μεταξύ 1946-58 και οι επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον είναι ακόμα αισθητές στα νησιά και τις ατόλες που βρίσκονται μεταξύ της Χαβάης και των Φιλιππίνων.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Τζόζεφ Γιουν έχει προγραμματιστεί να προσγειωθεί στην πρωτεύουσα Ματζούρο την Πέμπτη προκειμένου να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για την παράταση του 20ετούς Συμφώνου Ελεύθερης Σύνδεσης, μέρος του οποίου λήγει το 2023.

Οι διαπραγματευτές των Νήσων Μάρσαλ ζητούν ως προϋπόθεση της επανέναρξης των συνομιλιών, την καταβολή των αποζημιώσεων που επιδικάστηκαν από το διεθνές δικαστήριο πυρηνικών αξιώσεων, συνολικού ύψους πάνω από 3 δισεκατομμύρια δολαρίων, από τα οποία έχουν καταβληθεί μόνο 270 εκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής και την αντιμετώπιση ζητημάτων υγείας και περιβάλλοντος που προκύπτουν από τις πυρηνικές δοκιμές.

Χιλιάδες κάτοικοι των νησιών Μάρσαλ βυθίστηκαν σε ένα σύννεφο ραδιενεργού σκόνης μετά την πυρηνική δοκιμή Castle Bravo το 1954 από τον στρατό των ΗΠΑ και πολλοί στη συνέχεια αντιμετώπισαν προβλήματα υγείας. Τόνοι μολυσμένων συντριμμιών από τις δοκιμές πετάχτηκαν σε κρατήρα στην Ατόλη Enewetak και καλύφθηκαν με σκυρόδεμα που έκτοτε έχει ραγίσει, προκαλώντας ανησυχίες για την υγεία.

Εκατοντάδες νησιώτες από τις ατόλες Marshall’s Bikini, Enewetak, Rongelap και Utrik αναγκάστηκαν επίσης να μετεγκατασταθούν λόγω της πυρηνικής μόλυνσης. Πολλοί ακόμη δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Μια μελέτη που εκδόθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ το 2004 υπολόγισε ότι περίπου 530 περιπτώσεις καρκίνου έχουν προκληθεί από τις πυρηνικές δοκιμές.

Με πληροφορίες από AFP

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Έκθεση για ρατσιστική βία εκθέτει την κυβέρνηση: Από τη ρητορική μίσους στις επιθέσεις

Δηλώσεις ΣΕΑ για ανακάλυψη τάφου του Πλάτωνα από Ιταλούς ερευνητές

Θέμα στα διεθνή ΜΜΕ η «πορτοκαλί» Ελλάδα: Η σκόνη της Σαχάρας κατάπιε την Αθήνα

Ξεκινά το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων – Ανοιχτά τα μαγαζιά την Κυριακή

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα