ΑΘΗΝΑ
09:21
|
26.04.2024
Προς απάντηση της δεξιάς τρομοκρατίας, λαϊκές οργανώσεις που υποστηρίζουν την κυβέρνηση του MAS, πραγματοποίησαν πορεία προς την πόλη της Σάντα Κρουζ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στη Σάντα Κρουζ της Βολιβίας, ομάδες πολιτοφυλακής επιτίθενται σε κοινωνικούς, πολιτικούς και ιθαγενείς ακτιβιστές που υποστηρίζουν τον Πρόεδρο Λουίς Άρσε.

Τη Δευτέρα, η υπουργός της Βολιβιανής Προεδρίας, Μαρία Νέλα Πράντα κατήγγειλε βίαιες ενέργειες που εξαπολύθηκαν κατά τη διάρκεια της «επ’ αόριστον απεργίας» που προωθήθηκε από τον ακροδεξιό κυβερνήτη της Σάντα Κρουζ και ηγέτη των πραξικοπηματιών του 2019, Φερνάντο Καμάτσο και άλλους ακροδεξιούς τοπικούς ηγέτες.


Σε αυτό το τμήμα της Βολιβίας, ομάδες πολιτοφυλακών επιτίθενται σε κοινωνικούς, πολιτικούς και ιθαγενείς ακτιβιστές που υποστηρίζουν τον Πρόεδρο Λουίς Άρσε, ο οποίος ανήκει στο Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό (MAS) του Έβο Μοράλες.

Η Ρότσιο Πικανέρε, εκπρόσωπος του Κέντρου Ιθαγενών της Βολιβιανής Ανατολής (CANOB), κατήγγειλε ότι πολιτοφύλακες έκαψαν σπίτια και ξυλοκόπησαν κατοίκους σε πέντε κοινότητες του δήμου Κονσεπσιόν.

Photo: Twitter/ @AbyaYalaBolivia


H υπουργός παρά τω προέδρω, Μαρία Νέλα Πράδα Τεχάδα ανέφερε ότι ακροδεξιές ομάδες απειλούν να κηρύξουν τον «εμφύλιο θάνατο» όσων αντιτίθενται στη δράση τους στο διαμέρισμα της Santa Cruz.


«Σκοπεύουν να φιμώσουν τη φωνή όσων σκέφτονται διαφορετικά χρησιμοποιώντας απειλές… Όποιος δεν συμφωνεί μαζί τους είναι προδότης», είπε μέσω του Bolivia Tv.

Προς απάντηση της δεξιάς τρομοκρατίας, λαϊκές οργανώσεις που υποστηρίζουν την κυβέρνηση του MAS, πραγματοποίησαν πορεία προς την πόλη της Σάντα Κρουζ, που αποτελεί την εστία της κινητοποίησης της δεξιάς.

Σήμερα, ο πρόεδρος της Βολιβίας, Λουίς Άρσε προειδοποίησε ότι συντηρητικοί πολιτικοί που επιδιώκουν να επαναλάβουν μια απόπειρα πραξικοπήματος υποδαυλίζουν τη βία στην απεργία πολιτών της Σάντα Κρουζ.

«Μόνο ο Λαός έχει μια αυθεντική δημοκρατική πεποίθηση γιατί γνωρίζει ότι είναι η πλειοψηφία», δήλωσε ο Άρσε, κατά τη διάρκεια μιας τελετής ορκωμοσίας νέων στρατιωτικών διοικητών.

«Η θέση των Ενόπλων Δυνάμεων είναι με τον λαό τους, ο οποίος έχει εκφράσει τη βούλησή του να ζήσει με ειρήνη και δημοκρατία. Υποχρέωσή τους είναι να υπερασπιστούν τη νόμιμα συγκροτημένη κυβέρνηση», δήλωσε ο Άρσε.

Ο Άρσε ανέφερε, στη συνέχεια, ότι οι ακροδεξιοί θα θεωρήσουν ότι η χώρα έχει δημοκρατία, «μόνο όταν η πλειοψηφία των Βολιβιανών ενδώσει στα συμφέροντά τους».

Ο προεδρικός εκπρόσωπος Χόρχε Ρίχτερ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση της Βολιβίας είναι πρόθυμη να ξεκινήσει αμέσως έναν διάλογο που θα επιτρέπει στους κοινωνικούς παράγοντες να συμφωνήσουν για την ημερομηνία απογραφής, καθώς το πότε θα διεξαχθεί η διαδικασία, αποτελεί τη βασική αφορμή της κινητοποίησης της δεξιάς του Καμάτσο.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέα Ιωνία: Νεκρός ο άνδρας που έπεσε στις γραμμές του ΗΣΑΠ

Τροχαίο με έναν νεκρό στην Ελευσίνα

Με τον Ιερώνυμο ο Μητσοτάκης, στα νησιά ο Κασσελάκης

Η Ελλάδα αποχαιρετά την Ολυμπιακή Φλόγα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα