ΑΘΗΝΑ
21:47
|
19.04.2024
Αμέσως μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων, οδηγοί φορτηγών, που στηρίζουν τον Μπολσονάρου, άρχισαν να στήνουν οδοφράγματα σε ολόκληρη την αχανή χώρα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οδηγοί φορτηγών που υποστηρίζουν τον απερχόμενο πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου έχουν αποκλείσει δρόμους σε ολόκληρη τη Βραζιλία, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών.

Μπλοκαρίσματα αναφέρθηκαν σε σχεδόν όλες τις πολιτείες της χώρας, προκαλώντας σημαντική αναστάτωση και επηρεάζοντας τις αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων.

Με όλες τις ψήφους καταμετρημένες, ο Λούλα είχε το 50,9% των έγκυρων ψήφων έναντι του 49,1% του κ. Μπολσονάρο στον δεύτερο γύρο της Κυριακής.

Προς το παρόν, ο απερχόμενος ακροδεξιός πρόεδρος δεν έχει παραδεχτεί την ήττα του αλλά ούτε και έχει αμφισβητήσει τα αποτελέσματα.

Οι οδηγοί φορτηγών που τάσσονται υπέρ του Μπολσονάρου άρχισαν να στήνουν οδοφράγματα σε ολόκληρη την αχανή χώρα αμέσως μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων. Πολλοί οδηγοί φορτηγών επωφελήθηκαν από το χαμηλότερο κόστος ντίζελ κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Μπολσονάρου.

Μέχρι και το βράδυ της Δευτέρας, η ομοσπονδιακή αστυνομία αυτοκινητοδρόμων ανέφερε 342 τέτοια περιστατικά, με τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις να γίνονται στις νότιες περιοχές της χώρας. Ορισμένα από τα οδοφράγματα απομακρύνθηκαν, λίγο αργότερα, από την αστυνομία.

Ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Αλεξάντερ ντε Μοράες διέταξε τη Δευτέρα την αστυνομία να διαλύσει αμέσως τα οδοφράγματα. Προειδοποίησε ότι όλοι όσοι εξακολουθούν να μπλοκάρουν τους δρόμους την Τρίτη θα τιμωρούνται με πρόστιμο 100.000 ρεάλ Βραζιλίας (19.300$) την ώρα.

Οι παλαιότερες δηλώσεις του Μπολσονάρου ότι «μόνο ο Θεός» θα μπορούσε να τον απομακρύνει από τα καθήκοντά του, έχουν προκαλέσει αγωνία για τη στάση που θα κρατήσει σε σχέση με τα αποτελέσματα των εκλογών και εκφράζονται ανησυχίες πως ο απερχόμενος πρόεδρος θα μπορούσε να περιπλέξει τη δίμηνη μεταβατική περίοδο μέχρι την ορκωμοσία του Λούλα την 1η Ιανουαρίου 2023.

«Αυτή η χώρα χρειάζεται ειρήνη και ενότητα. Αυτός ο πληθυσμός δεν θέλει να πολεμήσει άλλο», δήλωσε μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων ο Λούλα, υποσχόμενος ότι θα κυβερνήσει για όλους τους Βραζιλιάνους και όχι μόνο για εκείνους που τον ψήφισαν.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν είπε ότι η εκλογή του Λούλα προέκυψε «από ελεύθερες, δίκαιες και αξιόπιστες εκλογές».

UPDATE: Σύμφωνα με υπουργό της απερχόμενης κυβέρνησης, ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος θα προχωρήσει σε δηλώσεις αργότερα σήμερα, δεν προτίθεται να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα των εκλογών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα