ΑΘΗΝΑ
03:41
|
27.04.2024
Η ουκρανική Energoatom προσάπτει στη Ρωσία ότι ψάρια, που ζούσαν στη λίμνη ψύξης του πυρηνικού σταθμού, πέθαναν από το κρύο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι κατηγορίες του Κιέβου ότι η «Μόσχα είναι υπεύθυνη για μια υποτιθέμενη περιβαλλοντική καταστροφή στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια ακούγονται υποκριτικές, δεδομένου ότι η Ουκρανία στοχεύει συνεχώς τις εγκαταστάσεις του», δήλωσε την Τρίτη ο Βλαντίμιρ Ρογκόφ, μέλος της ρωσικής διοίκησης της Ζαπορίζια.

Η δήλωσή του έρχεται αφότου η ουκρανική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας, Energoatom, ισχυρίστηκε ότι οι ρωσικές ενέργειες έχουν προκαλέσει τον μαζικό θάνατο ψαριών που ζούσαν στη λίμνη, στην οποία ψύχεται το νερό που χρησιμοποιείται από το σύστημα ψύξης της εγκατάστασης.

Ο Ρογκόφ κατήγγειλε τις κατηγορίες του Κιέβου ως την «πιο άγρια ​​υποκρισία που δεν έχει όρια». «Τα ουκρανικά στρατεύματα βομβαρδίζουν την περιοχή σχεδόν σε καθημερινή βάση, απειλώντας τις ζωές και την ασφάλεια των ανθρώπων, αλλά σιωπούν γι’ αυτό, ενώ εκφράζουν ανησυχίες για τα ψάρια», είπε στο RIA Novosti.

Επιπλέον, σημείωσε ότι η λειτουργία των αντιδραστήρων του εργοστασίου έχει παύσει, ακριβώς επειδή οι δυνάμεις του Κιέβου στοχεύουν συνεχώς την περιοχή γύρω από τις εγκαταστάσεις.

Τη Δευτέρα, η ουκρανική Energoatom δήλωσε ότι η διακοπή λειτουργίας των ενεργειακών μονάδων του εργοστασίου είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της θερμοκρασίας του νερού στη λίμνη ψύξης, η οποία οδήγησε σε «μαζικό θάνατο ψαριών». Τα ψάρια «εκτελούσαν υγειονομική λειτουργία» καταστρέφοντας τα πράσινα φύκια και καθαρίζοντας τους σωλήνες ψύξης του συμπυκνωτή του στροβίλου, ανέφερε η Energoatom.

Ωστόσο, η Ουκρανία είχε καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να παραλύσει τις λειτουργίες του εργοστασίου και να το αποτρέψει από το να συνδεθεί ξανά, σύμφωνα με τον Ρογκόφ.

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη, βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Ρωσίας από τον Μάρτιο. Τον περασμένο μήνα, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν έθεσε επίσημα την εγκατάσταση υπό τη διαχείριση της Μόσχας. Ο Ρώσος ηγέτης υπέγραψε το σχετικό διάταγμα, καθώς η Μόσχα οριστικοποιούσε την ένταξη των περιοχών της Ζαπορόζια και Χερσώνας, καθώς και των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ στη Ρωσία μετά τα δημοψηφίσματα.

Η Ρωσία έχει κατηγορήσει επανειλημμένα την Ουκρανία ότι βομβαρδίζει τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου, προειδοποιώντας ότι οι επιθέσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πυρηνική καταστροφή. Το Κίεβο αρνήθηκε τους ισχυρισμούς, κατηγορώντας τη Ρωσία για τον βομβαρδισμό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Συνέλαβαν μέλη του DiEM25 και του MERA25 στη Γερμανία

Αθήνα: Διαδήλωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα