ΑΘΗΝΑ
10:42
|
17.05.2024
Το νέο επεισόδιο ακολουθεί την προειδοποίηση της Πιονγκγιάνγκ σχετικά με τις συνεχιζόμενες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Νότιας Κορέας και ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένας βορειοκορεατικός πύραυλος προσγειώθηκε κοντά στα ύδατα της Νότιας Κορέας για πρώτη φορά, αναγκάζοντας τη Σεούλ να απαντήσει με δικούς της πυραύλους αέρος-εδάφους, αφού οι κάτοικοι στο ανατολικό νησί Ουελένγκ κλήθηκαν να μετακινηθούν στα καταφύγια.

Ο βορειοκορεατικός πύραυλος, ένας από τους τουλάχιστον 10 που εκτοξεύτηκαν το πρωί της Τετάρτης – ανάμεσά τους τρεις βαλλιστικοί – εντοπίστηκε από τον στρατό της Νότιας Κορέας και την ιαπωνική ακτοφυλακή, λιγότερο από 60 χιλιόμετρα από τις ακτές του Νότου.

Το Γενικό Επιτελείο της Νότιας Κορέας (JCS) δήλωσε ότι ένας από τους βορειοκορεατικούς πύραυλους προσγειώθηκε 26 χιλιόμετρα νότια της Βόρειας Οριακής Γραμμής, η οποία χρησιμεύει ως ανεπίσημο θαλάσσιο σύνορο μεταξύ των δύο χωρών.

Κατά τον στρατό της Νότιας Κορέας, πρόκειται για «την πρώτη φορά από τον διχασμό της χερσονήσου», με άλλα λόγια από τον πόλεμο της Κορέας (1950-1953), που πέφτει τόσο κοντά στα χωρικά ύδατα της χώρας βορειοκορεατικός πύραυλος.

Λίγες ώρες αργότερα η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε τρεις πυραύλους αέρος-εδάφους προς τα βόρεια των θαλάσσιων συνόρων των δύο χωρών.

Η τελευταία κλιμάκωση των εντάσεων στη διαιρεμένη χερσόνησο έρχεται αφότου η Πιονγκγιάνγκ ζήτησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νότια Κορέα να σταματήσουν τις συνεχιζόμενες στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας , λέγοντας ότι τέτοια «στρατιωτική ραθυμία και πρόκληση δεν είναι πλέον ανεκτές».

Ο νοτιοκορεάτης πρόεδρος Γιουν συγκάλεσε συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και καταδίκασε τις «άνευ προηγουμένου» εκτοξεύσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν εν μέσω εθνικού πένθους για τους 156 ανθρώπους που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για το Halloween το Σαββατοκύριακο.

Ο κ. Γιουν «υπογράμμισε ότι η νέα βορειοκορεατική πρόκληση αποτελεί, στην πράξη, εισβολή στην επικράτεια» της χώρας του, «για πρώτη φορά από τον διχασμό» της κορεατικής χερσονήσου, σύμφωνα με δελτίο Τύπου το οποίο δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του στον Κυανό Οίκο.

«Η Σεούλ δικαιολογείται να απαντήσει αναλογικά στην πρόκληση της Πιονγκγιάνγκ πέρα από τα de facto θαλάσσια σύνορα», δήλωσε στο Al Jazeera ο Leif-Eric Easley, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ewha στη Σεούλ. «Αλλά το “οφθαλμόν αντί οφθαλμού» είναι απίθανο να αποτρέψει τις δοκιμές πυραύλων της Βόρειας Κορέας και μπορεί να οδηγήσει σε κλιμάκωση», συμπλήρωσε, υποστηρίζοντας ότι  ο Νότος θα ήταν καλύτερο να επιβάλει κόστος στην Πιονγκγιάνγκ αυστηροποιώντας πολυμερώς τις κυρώσεις.

Η Βόρεια Κορέα έχει πραγματοποιήσει έναν άνευ προηγουμένου αριθμό δοκιμών όπλων φέτος –υπερδιπλάσιο από το ρεκόρ εκτοξεύσεων που σημειώθηκε το 2019 – και υπάρχουν φόβοι ότι μπορεί σύντομα να επαναλάβει τις πυρηνικές δοκιμές.

Η Ιαπωνία είπε ότι εντόπισε δύο ύποπτους βαλλιστικούς πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από τον Βορρά με τον έναν να πετά ανατολικά και τον άλλο νοτιοανατολικά.

«Η Βόρεια Κορέα έχει επανειλημμένα εκτοξεύσει πυραύλους με άνευ προηγουμένου ρυθμό, με νέους τρόπους που δεν έχουμε ξαναδεί», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Γιασουκάζου Χαμάντα σε δημοσιογράφους στο Τόκιο την Τετάρτη.

«Αυτές οι ενέργειες απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα της Ιαπωνίας, της ευρύτερης περιοχής, καθώς και της ευρύτερης διεθνούς κοινότητας και είναι εντελώς απαράδεκτες», πρόσθεσε, κάνοντας γνωστό ότι το Τόκιο έχει διαμαρτυρηθεί για τις εκτοξεύσεις μέσω διπλωματικών διαύλων στο Πεκίνο.

Η Πιονγκγιάνγκ υποστηρίζει ότι τα όπλα της είναι απαραίτητα για «αυτοάμυνα» και ότι οι πρόσφατες δοκιμές αποτελούν προειδοποίηση προς την Ουάσιγκτον και τη Σεούλ σχετικά με κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που θεωρεί ως πρόβα εισβολής.

Οι κοινές ασκήσεις ΗΠΑ – Νότιας Κορέας αυτής της εβδομάδας, με την ονομασία Vigilant Storm, ξεκίνησαν τη Δευτέρα και είναι από τις μεγαλύτερες των δύο συμμάχων, στις οποίες συμμετέχουν περίπου 240 πολεμικά αεροσκάφη και από τις δύο πλευρές που πραγματοποιούν εικονικές επιθέσεις 24 ώρες την ημέρα.

Ο Πακ Τζονγκ Τσον, στρατάρχης και γραμματέας του Κόμματος Εργατών της Κορέας, χαρακτήρισε επιθετικές και προκλητικές τις ασκήσεις, σύμφωνα με τον βορειοκορεατικό επίσημο Τύπο, επισημαίνοντας πως το όνομά τους παραπέμπει στην επιχείρηση «Καταιγίδα της Ερήμου» (εισβολή των Αμερικανών και των συμμάχων τους στο Ιράκ το 1991).

«Αν οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα αποπειραθούν να χρησιμοποιήσουν στους στρατούς τους» εναντίον της Βόρειας Κορέας, «τα ειδικά μέσα (…) θα εκπληρώσουν τη στρατηγική αποστολή τους χωρίς καθυστέρηση», διεμήνυσε ο κ. Πακ, σύμφωνα με το βορειοκορεατικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, «θα πληρώσουν το πιο φρικιαστικό τίμημα στην ιστορία».

Ο Λευκός Οίκος δηλώνει ότι τέτοιες ασκήσεις αποτελούν μέρος του προγράμματος ρουτίνας εκπαίδευσης των ΗΠΑ με τη Νότια Κορέα.

«Απορρίπτουμε την ιδέα ότι αποτελούν κάποιου είδους πρόκληση. Έχουμε καταστήσει σαφές ότι δεν έχουμε εχθρική πρόθεση προς τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας και την καλούμε να συμμετάσχει σε σοβαρή και διαρκή διπλωματία», δήλωσε την Τρίτη η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Αντριέν Γουάτσον.

«Η ΛΔΚ συνεχίζει να μην απαντά. Ταυτόχρονα, θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά με τους συμμάχους και τους εταίρους μας για να περιορίσουμε την ικανότητα του Βορρά να προωθήσει τα παράνομα οπλικά του προγράμματα και να απειλήσει την περιφερειακή σταθερότητα», πρόσθεσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Όρμπαν: Μεταξύ ζωής και θανάτου ο Ρόμπερτ Φίτσο

Κοινή διακήρυξη Ρωσίας-Κίνας για ακόμη στενότερη στρατηγική σχέση

ΗΠΑ: Κυρώσεις με στόχο τη διατάραξη της στρατιωτικής συνεργασίας Ρωσίας-Βόρειας Κορέας

Μίτσκοσκι: «Μακεδονία είναι το όνομα της χώρας, αν δεν αρέσει στην Ελλάδα να πάει στη Χάγη»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα