ΑΘΗΝΑ
14:03
|
18.05.2024
Μακρόν και Ζελένσκι συμφώνησαν, επίσης, στην πραγματοποίηση δύο διασκέψεων για την οργάνωση της βοήθειας προς τον ουκρανικό λαό.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την αύξηση της στρατιωτικής και πολιτικής βοήθειας της Γαλλίας προς την Ουκρανία και τη διοργάνωση δύο μελλοντικών διασκέψεων για τα θέματα αυτά, στα μέσα Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε το Ελιζέ.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνομίλησαν, χθες Τρίτη, και συζήτησαν επίσης για την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στη συμφωνία για τις εξαγωγές σιτηρών, καθώς και για την πυρηνική ασφάλεια γύρω από το εργοστάσιο της Ζαπορίζια.

Η Γαλλία επικρίνεται τακτικά για την έλλειψη επενδύσεων στον πόλεμο στην Ουκρανία, σε σύγκριση με τις δυνατότητές της. Σε απάντηση, στα μέσα Οκτωβρίου, ο Γάλλος πρόεδρος επισημοποίησε την αποστολή έξι πυροβόλων Caesar στην Ουκρανία, επιπλέον των 18 που έχουν ήδη παραδοθεί.

Όμως ο Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε να διπλασιάσει τις προσπάθειές του. «Πρέπει να δράσουμε πριν από τον χειμώνα», δήλωσε, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά την οποία οι δύο ομόλογοι συζήτησαν κυρίως δύο θέματα.

Πρώτον, σε στρατιωτικό επίπεδο: «είμαστε πλήρως κινητοποιημένοι για να αυξήσουμε το συντομότερο δυνατό τη στρατιωτική μας υποστήριξη προς την Ουκρανία, ιδίως την αντιαεροπορική άμυνα», ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Στη συνέχεια, σε πολιτικό επίπεδο, για την επισκευή και τη βελτίωση των υποδομών ηλεκτροδότησης και ύδρευσης «που έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές από τις ρωσικές επιθέσεις», όπως είπε.

Σύμφωνα με όσα είπε την περασμένη Παρασκευή ο Ουκρανός πρόεδρο, οι ζημιές αυτές έχουν δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα για σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια Ουκρανούς, συμπεριλαμβανομένων πρωτοφανών» διακοπών ρεύματος, σύμφωνα με τον ιδιωτικό φορέα εκμετάλλευσης DTEK.Για το λόγο αυτό, ο Γάλλος πρόεδρος επιθυμεί, όπως ανακοινώθηκε, να «κινητοποιήσει γρήγορα τη διεθνή κοινότητα και τον ιδιωτικό τομέα».

Οι δύο αρχηγοί κρατών συμφώνησαν, επίσης, στην πραγματοποίηση δύο διασκέψεων για την οργάνωση της βοήθειας προς τον ουκρανικό λαό.

Η πρώτη θα πραγματοποιηθεί στις 12 Δεκεμβρίου, μεταξύ των δύο προέδρων, για την «κινητοποίηση των γαλλικών εταιρειών». Το Ελιζέ δεν επιβεβαίωσε αν ο Ουκρανός πρόεδρος θα μεταβεί στο Παρίσι ή θα συμμετέχει μέσω τηλεδιάσκεψης. Η δεύτερη θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι την επομένη (13 Δεκεμβρίου) και θα καλέσει ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει συλλογικά τον ουκρανικό λαό να ξεπεράσει τον ερχόμενο χειμώνα.

Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν επίσης την αναστολή από τη Ρωσία της εφαρμογής της συμφωνίας για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω θαλάσσιου διαδρόμου, την οποία ο Εμανουέλ Μακρόν, χαρακτήρισε «επίθεση στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια».

Οι δύο ομόλογοι συζήτησαν επίσης την πίεση που ασκεί ο ρωσικός στρατός στο ουκρανικό προσωπικό στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.

Ο Ουκρανός πρόεδρος τηλεφώνησε επίσης στον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, εκφράζοντας την «εκτίμησή του για την παρεχόμενη αεράμυνα» και ζητώντας την κατασκευή «αεροπορικής ασπίδας πάνω από την Ουκρανία».

Με πληροφορίες από Euractiv

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Γεωργία: Παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας καταγγέλλει το κυβερνών κόμμα

Ζελένσκι: Η ρωσική επίθεση στο Χάρκοβο μπορεί να έχει και δεύτερο κύμα

Πρόεδρος Κένυας: Διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα χωρίς αποκλεισμούς

Κυβερνητικός εκπρόσωπος Ιράν: Αδιαφορία από Δύση και Ισραήλ για το Διεθνές Δίκαιο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα