ΑΘΗΝΑ
13:56
|
12.05.2024
Α. Σκέρτσος: Δεν υπάρχουν αριστεροί και δεξιοί βιαστές - Καμία ανοχή στο έγκλημα
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Βασικά σημεία του νέου «Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης» παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.

Στόχος του Ενιαίου πρωτοκόλλου διαχείρισης υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς είναι να αποφεύγεται η δευτερογενής θυματοποίηση των παιδιών από τις κρατικές υπηρεσίες. Επιδιώκεται επίσης για πρώτη φορά η δημιουργία κοινού μητρώου θυμάτων και ειδικού ποινικού μητρώου θυτών, ώστε να μην ξαναπλησιάζουν παιδιά μετά την καταδίκη τους.

Οι 11 πολιτικές και οι 80 δράσεις που περιλαμβάνει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης είναι συμφωνημένες με τα συνολικά 12 συνεργαζόμενα υπουργεία, έξι εκ των οποίων – είναι τα Υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας, Παιδείας, Υγείας, Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη και Αθλητισμού.

Ο υπουργός Επικρατείας ‘Ακης Σκέρτσος, μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή, ανέφερε ότι πολλές από τις πολιτικές έχουν ξεκινήσει ήδη να υλοποιούνται ενώ όλες όσες είναι ώριμες έχουν ενταχθεί με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση στα ετήσια προσχέδια δράσης των Υπουργείων για το 2023 και εντεύθεν.

Ενδεικτικά, ήδη έχει θεσπιστεί η αυστηροποίηση των ποινών των δραστών και λειτουργεί το πρώτο σπίτι του παιδιού από το Υπ. Δικαιοσύνης, διδάσκεται ήδη η σεξουαλική αγωγή στα σχολεία και υλοποιούνται ειδικά προγράμματα κατάρτισης εκπαιδευτικών.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει εκπονήσει οριζόντιο σχέδιο πολιτικής για την προστασία των δικαιωμάτων του Παιδιού, το Υπουργείο Εργασίας συνέθεσε πλαίσιο πολιτικών Εγγύησης για το Παιδί, που αφορά τα παιδιά από «μη προνομιούχες οικογένειες», το Υπουργείο Παιδείας προάγει την ποιοτική μάθηση και την αρμονική και συμπεριληπτική σχολική ζωή, το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει εξειδικευμένη πολιτική ψυχικής υγείας του παιδιού.

Παράλληλα, το παιδί κατέχει θέση σε όλα τα κοινωνικά οριζόντια σχέδια δράσης της Κυβέρνησης, ενώ και στο ελληνικό σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 εμπεριέχονται σημαντικές μεταρρυθμίσεις και έργα που το αφορούν.

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από Σεξουαλική Κακοποίηση  και Εκμετάλλευση - BusinessNews.gr

«Έχουμε ευθύνη ως πολιτεία και ως κοινωνικό σύνολο να σταθούμε απέναντι σε ένα έγκλημα τόσο βαρύ και ταυτόχρονα τόσο ανομολόγητο που καταφέρνει να φωλιάζει και να αναπαράγεται στα υπόγεια της ανθρώπινής ψυχής», ανέφερε ο Σκέρτσος ανοίγοντας τη σημερινή συζήτηση επί του Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης.

Μεταξύ άλλων τόνισε πως:

  • _ Εννιά στα 10 περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων έχουν ως θύτες συγγενείς και φιλικά πρόσωπα.
  • _ Το έγκλημα, στις περισσότερες περιπτώσεις, μένει, για τον λόγο αυτό, ερμητικά κλειδωμένο, πίσω από κλειστές πόρτες και πίσω από κλειστά στόματα.

«Τι να πεις σε ένα παιδί που δέχθηκε αλλά ποτέ δεν βρήκε το θάρρος να καταγγείλει, μια τέτοια επίθεση στην πιο τρυφερή και ευάλωτη φάση της ζωής του» είπε ο Σκέρτσος διαβεβαιώνοντας ότι θα υπάρξει απόλυτη αυστηρότητα απέναντι στους θύτες και απόλυτη ευαισθησία απέναντι στα θύματα.

Το μήνυμα, είπε ο υφυπουργός, είναι «ως εδώ, για τα γραφειοκρατικά και ρυθμιστικά εμπόδια, για τις αδράνειες της διοίκησης που αποτρέπουν τα θύματα, από τα εμπιστευθούν την πολιτεία και τους θεσμούς, για να μιλήσουν.

Ως εδώ όμως και για βαθιά ασυνείδητους και διαβρωμένους θύτες. Να ξέρουν ότι η εποχή που τα στόματα έμεναν κλειστά και το κράτος αντιμετώπιζε με εγκληματική αδιαφορία, αυτό το έγκλημα έχει τελειώσει. Η δίωξη τους είναι και θα είναι αμείλικτη και οι ποινές που θα αντιμετωπίσουν θα είναι οι αυστηρότερες δυνατές. Το στίγμα της αποτρόπαιης πράξης τους, θα τους συνοδεύει για πάντα», είπε ο υπουργός Επικρατείας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Προεδρικές εκλογές στην Λιθουανία εν μέσω ανησυχιών για το ουκρανικό

Ο Στέφανος Κασσελάκης και οι άμαχοι αγνώστων λοιπών στοιχείων στη Ράφα

Μπελγκόροντ: Νεκροί και δεκάδες εγκλωβισμένοι στα ερείπια πολυκατοικίας

Ξεκίνησε η αποστολή των φακέλων για την επιστολική ψήφο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα