ΑΘΗΝΑ
15:50
|
19.04.2024
«Πατάει πόδι» η κυβέρνηση Μπάιντεν στην υπουργοποίηση του ακροδεξιού βουλευτή Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ από το κόμμα του Θρησκευτικού Σιωνισμού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την επόμενη βδομάδα θα αρχίσει ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ τις συναντήσεις με τους ηγέτες των κοινοβουλευτικών κομμάτων προτού αποφασίσει πού και πότε θα δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, μολονότι αυτό ήδη προβάλλει ξεκάθαρο δεδομένου ότι ο ηγέτης του Λικούντ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και οι παρατάξεις που υποστηρίζουν το δεξιό-ακροδεξιό μπλοκ εξασφαλίζουν άνετα τουλάχιστον 65 από τις 120 έδρες της Κνέσετ.

Ωστόσο, στο παρασκήνιο τα παζάρια δεν έχουν ανάψει μόνον εντός των τειχών του Ισραήλ αλλά και εκτός ,και δη στις ΗΠΑ, όπου ανώτερα στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποιούν τον Νετανιάχου (που φαίνεται επί του παρόντος και ο πιθανότερος εντολοδόχος πρωθυπουργός) να μην υπουργοποιήσει (τουλάχιστον σε νευραλγικό πόστο) τον 46χρονο ακροδεξιό Εβραίο έποικο βουλευτή Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ που ηγείται μαζί με τον (επίσης ακροδεξιό έποικο) Μπετσαλέλ Σμότρις του «Θρησκευτικού Σιωνισμού» (που εκλέγει 12 βουλευτές).

Το αμερικανικό AXIOS επικαλούμενο καλά ενημερωμένες διπλωματικές πηγές στην κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποστηρίζει πως η αμερικανική κυβέρνηση θα συνεργαστεί με τον ηγέτη του Λικούντ «αλλά ίσως αποφασίσει να αρνηθεί την άμεση επικοινωνία με στελέχη και αξιωματούχους από την ακροδεξιά».

Σύμφωνα με δηλώσεις τουλάχιστον δύο Αμερικανών αξιωματούχων που θέλησαν να τηρηθεί η ανωνυμία τους, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, Τζέικ Σάλιβαν, έχουν ήδη προειδοποιήσει τον Ισραηλινό Πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ που ήταν την περασμένη βδομάδα στις ΗΠΑ, πως οι ΗΠΑ «μπορεί να αρνηθούν να συνεργαστούν με συγκεκριμένους πολιτικούς» κάνοντας σαφή νύξη για την περίπτωση του ακροδεξιού ρατσιστή σε βάρος των Παλαιστινίων και των Αράβων γενικότερα, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ.

Ο Μπεν-Γκβιρ αυτοαποκαλείται οπαδός του Αμερικανοεβραίου υπερορθόδοξου εξτρεμιστή ραβίνου, πρώην βουλευτή Μέιρ Καχέιν (Meir Kahane) του οποίου το κόμμα Kach  είχε τεθεί εκτός νόμου και είχε κηρυχθεί τρομοκρατική οργάνωση κατά τη δεκαετία του 1980 στο Ισραήλ και στις ΗΠΑ.

Επιπλέον, ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στο Ισραήλ, Μάρτιν Ιντάικ, (1995-97  και 2000-2001) δήλωσε σήμερα πως μία μελλοντική κυβέρνηση Νετανιάχου θα μπορούσε να είχε μία «θυελλώδη σχέση» με την κυβέρνηση Μπάιντεν στην περίπτωση που περιελάμβανε άτομα όπως ο ακροδεξιός Ιταμάρ Μπεν –Γκβιρ. Μιλώντας στο ισραηλινό Κανάλι 12 τόνισε πως η κυβέρνηση Μπάντεν «δεν έχει καλή ιστορία σχέσεων με τον Νετανιάχου και εάν αυτός συμπεριλάβει εξτρεμιστές στην κυβέρνησή του τότε θα μπούμε σε κακοτράχαλο δρόμο».

Πάντως σήμερα ο Αμερικανός πρέσβης στο Ισραήλ, Τομ Νάιντς προτίμησε να ασχοληθεί με το ρεκόρ συμμετοχής των Ισραηλινών ψηφοφόρων στις εκλογές της 1ης Νοέμβρη που ήταν το μεγαλύτερο από το 2015. Επισήμανε επίσης πως «είναι ακόμη νωρίς για να ξέρει κανείς ποια θα είναι η σύνθεση της νέας κυβέρνησης».

Της καταμέτρησης των εκλογικών αποτελεσμάτων υπολείπονται επίσης περίπου 500.000 ψηφοδέλτια στρατιωτών, φυλακισμένων, διπλωματών και ανθρώπων που δεν μπορούσαν για διάφορους λόγους να πλησιάσουν τα εκλογικά τμήματα. Η καταμέτρησή τους αρχίζει απόψε μετά τις 11.00 το βράδυ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι ΗΠΑ θα στείλουν όπλα 1 δις δολαρίων στο Ισραήλ- «Υποστήριξη άνευ όρων»

Παρίσι: Απόπειρα βομβιστικής επίθεσης στο ιρανικό προξενείο- Συνελήφθη ο δράστης

Κόκκαλης: «Ποιος πήρε το λαθραίο ξυλόλιο που κατασχέθηκε λίγο πριν την τραγωδία στα Τέμπη;»

Πακιστάν: Αστυνομικοί σκότωσαν βομβιστή για να αποτρέψουν επίθεση στο Καράτσι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα