ΑΘΗΝΑ
21:16
|
05.05.2024
Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής οι εμπόλεμες πλευρές της Αιθιοπίας κατέληξαν σε συμφωνία παύσης πυρός.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μετά από δύο χρόνια σφοδρών συγκρούσεων, δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους από τις εστίες τους στη βόρεια αιθιοπική επαρχία Τιγκράι, εκπρόσωποι της αιθιοπικής κυβέρνησης και των αντικυβερνητικών δυνάμεων του «Μετώπου για την Απελευθέρωση του Τιγκράι» κατέληξαν σε συμφωνία για «μόνιμη παύση των εχθροπραξιών» στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής.

Η συμφωνία κλείστηκε μετά από συνομιλίες που είχαν από τις 25 Οκτώβρη οι δύο πλευρές στην Πρετόρια με τη μεσολάβηση της Αφρικανικής Ένωσης.Η υπογραφή της συμφωνίας εκεχειρίας αναμένεται τις επόμενες μέρες στην Πρετόρια, καθώς «δέχθηκαν επισήμως» την παύση των εχθροπραξιών.

«Η συμφωνία «σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής για την Αιθιοπία» δήλωσε ειδικός απεσταλμένος της Αφρικανικής Ένωσης στο Κέρας της Αφρικής.

Εκπρόσωπος του Μετώπου Απελευθέρωσης του Τιγκράι εξήγησε πως η συμφωνία επιτεύχθηκε προκειμένου «να ανταποκριθούμε στα δεινά του λαού μας». Παραδέχθηκε πως έκαναν παραχωρήσεις «επειδή πρέπει να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη».

 Η ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός είναι «ένα πραγματικά καλοδεχούμενο πρώτο βήμα», σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, Στεφάν  Ντουτζαρίτς, προσθέτοντας:

«Θα εξετάσουμε τις λεπτομέρειες, είναι ένα πραγματικά καλοδεχούμενο πρώτο βήμα που ελπίζουμε ότι θα αρχίσει να προσφέρει ανακούφιση στα εκατομμύρια των πολιτών που υπέφεραν λόγω της σύγκρουσης».

Ο αιθιοπικός στρατός και δυνάμεις των ενόπλων της οργάνωσης «TPLF» συγκρούονταν στο Τιγκράι από τον Νοέμβριο του 2020. Την άνοιξη κηρύχθηκε κατάπαυση του πυρός, όμως οι μάχες ξανάρχισαν τον Αύγουστο. Οι δυνάμεις της ομοσπονδιακής κυβέρνηση ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι κατέλαβαν πολλές πόλεις στο Τιγκράι.

Εικόνα

Ο αριθμός των θυμάτων είναι άγνωστος. Οι δημοσιογράφοι δεν έχουν πρόσβαση στη βόρεια Αιθιοπία και οι επικοινωνίες με την περιοχή είναι προβληματικές, καθιστώντας αδύνατη κάθε επαλήθευση των πληροφοριών από ανεξάρτητες πηγές.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι ενδέχεται να έχουν σκοτωθεί έως και μισό εκατομμύριο άνθρωποι. Περισσότερα από δύο εκατομμύρια εκτοπίστηκαν και εκατοντάδες χιλιάδες έχουν περιέλθει σε μια κατάσταση που προσεγγίζει τον λιμό.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

Πέθανε ο Αντώνης Τουρκογιώργης στα 73 του χρόνια

Ιουλιανό και Γρηγοριανό ημερολόγιο: Μια ιστορία, δύο φορές… Πάσχα

Οι ψηφοφόροι του Παναμά θα εκλέξουν νέο πρόεδρο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα