ΑΘΗΝΑ
17:57
|
25.04.2024
Ο πρόεδρος του Ισημερινού, Γκιγιέρμο Λάσο, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε δύο επαρχίες και ακύρωσε το ταξίδι του στις ΗΠΑ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τουλάχιστον πέντε αστυνομικοί του Ισημερινού σκοτώθηκαν την Τρίτη σε επιθέσεις με εκρηκτικούς μηχανισμούς ως απάντηση στις μεταφορές κρατουμένων από υπερπλήρη και βίαια σωφρονιστικά ιδρύματα, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος Γκιγιέρμο Λάσο να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε δύο επαρχίες.

Ο Λάσο, ο συντηρητικός πρόεδρος της χώρας, έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τη βία, συμπεριλαμβανομένων των φυλακών, για αντίποινα συμμοριών ναρκωτικών στις προσπάθειες της κυβέρνησής του να καταπολεμήσει το εμπόριο.

Ο Ισημερινός είναι σημείο διέλευσης για ναρκωτικά που προορίζονται για τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

Οι επιθέσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας και νωρίς το πρωί της Τρίτης, συμπεριλαμβανομένων εννέα εκρήξεων σε δύο πόλεις, ήταν μια ανοιχτή κήρυξη πολέμου από συμμορίες, είπε ο Λάσο σε βιντεο.

«Αυτό που συνέβη από χθες το βράδυ έως σήμερα στο Γκουαγιακίλ και την Εσμεράλδας δείχνει ξεκάθαρα τα όρια που το διεθνικό οργανωμένο έγκλημα είναι διατεθειμένο να ξεπεράσει», είπε ο Λάσο. «Λαμβάνουμε ενέργειες που τους ανησυχούν, εξ ου και η βίαιη αντίδραση», πρόσθεσε.

Κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις επαρχίες Γκουαγιάς και Εσμεράλδας, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας θα εντείνουν τις εφόδους και η απαγόρευση κυκλοφορίας θα τεθεί σε ισχύ από τις 9 το βράδυ τοπική ώρα.

Ο Λάσο, ο οποίος ακύρωσε ένα προσωπικό του ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω των επιθέσεων, έχει χρησιμοποιήσει επανειλημμένα δηλώσεις έκτακτης ανάγκης για να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει τη βία.

Έξι εκρήξεις σημειώθηκαν νωρίς το πρωί της Τρίτης σε πολλές περιοχές της δυτικής πόλης Γκουαγιακίλ, ανακοίνωσε η αστυνομία, ενώ δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν σε επίθεση σε περιπολικό στα προάστια.

Άλλοι τρεις αστυνομικοί σκοτώθηκαν στην πόλη και λίγο έξω από αυτή αργότερα μέσα στην ημέρα, ανέφερε η αστυνομία στο Twitter.

Τρεις εκρήξεις σημειώθηκαν στην Εσμεράλδας και επτά σωφρονιστικοί υπάλληλοι πιάστηκαν όμηροι από κρατούμενους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις μεταγωγές κρατουμένων.

Οι αστυνομικοί αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από διαπραγματεύσεις, ανέφερε η υπηρεσία φυλακών SNAI.

Το σωφρονιστικό σύστημα του Ισημερινού αντιμετωπίζει δομικά προβλήματα εδώ και δεκαετίες, αλλά η βία στις φυλακές έχει εκτοξευτεί στα ύψη από τα τέλη του 2020, σκοτώνοντας τουλάχιστον 400 ανθρώπους.

Η SNAI είπε ότι 515 κρατούμενοι έχουν μεταφερθεί μέχρι στιγμής από την Penitenciaria του Γκουαγιακίλ, την πιο βίαιη φυλακή του Ισημερινού, σε άλλες σε όλη τη χώρα. Οι μεταγωγές αποσκοπούν στη μείωση του συνωστισμού και στη διασφάλιση της ασφάλειας του πληθυσμού των φυλακών, ανέφερε.

Να σημειωθεί ότι στην πόλη Εσμεράλδας, στις 31 Οκτωβρίου, δύο άψυχα πτώματα βρέθηκαν αποκεφαλισμένα και κρεμασμένα σε πεζογέφυρα.

Η κυβέρνηση είπε ότι είναι προτεραιότητά της «να εγγυηθεί την ειρήνη των κατοίκων του Ισημερινού, επομένως αντιμετωπίζει κατά μέτωπο αυτό το σοβαρό πρόβλημα που κληρονόμησε από προηγούμενες κυβερνήσεις».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Οι Financial Times ανακαλύπτουν την ψεύτικη ανάπτυξη στην Ελλάδα

Έκθεση για Τέμπη: Από εύφλεκτο υλικό η έκρηξη-Εξαφάνισαν στοιχεία

Νέα ειδική απεσταλμένη ανθρωπιστικών υποθέσεων των ΗΠΑ, η Λιζ Γκράντε

Ισπανία: Απόρριψη της υπόθεσης διαφθοράς της συζύγου του πρωθυπουργού Σάντσεθ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα