ΑΘΗΝΑ
04:19
|
05.05.2024
Ο Ρουμπινί θεωρεί πως ο Ερντογάν θα μπορούσε να επιτεθεί στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ να γίνει πραγματικός εμφύλιος πόλεμος.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Την εκτίμηση πως ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος δεν βρίσκεται προ των θυρών αλλά έχει ήδη αρχίσει κάνει ο ιρανο-αμερικανός οικονομολόγος και διεθνής αναλυτής Νουριέλ Ρουμπινί που είναι γνωστός και σαν «Mr. Doom» (σ.σ. «Κύριος Καταστροφή»).

Με αφορμή το νέο του βιβλίο που έχει τον εύγλωττο τίτλο «Μέγα-Απειλές», ο Ρουμπινί έδωσε συνέντευξη στο γερμανικό περιοδικό Σπίγκελ παρουσιάζοντας 10 επικίνδυνες απειλές που διακυβεύουν ή μπορεί να διακυβεύσουν το μέλλον της ανθρωπότητας.

«Μεγαλώνοντας δεν ανησυχούσα για έναν πόλεμο μεταξύ μεγάλων δυνάμεων ή για έναν πυρηνικό χειμώνα, καθώς είχαμε ύφεση μεταξύ Σοβιετικής Ένωσης και Δύσης. Δεν άκουγα τότε τις λέξεις κλιματική αλλαγή ή παγκόσμια πανδημία. Και κανείς δεν ανησυχούσε μήπως τα ρομπότ θα αναλάβουν τις περισσότερες δουλειές.

Είχαμε πιο ελεύθερο εμπόριο και παγκοσμιοποίηση, ζούσαμε σε σταθερές δημοκρατίες, ακόμα κι αν δεν ήταν τέλειες. Το χρέος ήταν πολύ χαμηλό, ο πληθυσμός δεν ήταν σε τέτοιες διαστάσεις, τα συστήματα συνταξιοδότησης και υγειονομικής περίθαλψης απέδιδαν. Σε έναν τέτοιο κόσμο μεγάλωσα. Και τώρα πρέπει να ανησυχώ για όλα αυτά τα πράγματα – όπως και όλοι οι άλλοι» λέει στο Σπίγκελ.

Σε σχέση με θέματα που αφορούν τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς θεσμούς ο Ρουμπινί υπενθύμισε με νόημα τη γνωστή ρήση του ιστορικού Νάιαλ Φέργκιουσον που είχε πει σε συνεδρίαση του ΔΝΤ στη Ν.Υόρκη πριν χρόνια πως «θα ήμασταν τυχεροί εάν είχαμε μια οικονομική κρίση όπως τη δεκαετία του 1970 και όχι έναν πόλεμο όπως τη δεκαετία του 1940».

Ο Ρουμπινί συνέχισε λέγοντας:

«Οι σύμβουλοι εθνικής ασφάλειας ανησυχούσαν για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας και του Ιράν με το Ισραήλ που βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης. Και μόλις σήμερα το πρωί, διάβασα ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν περιμένει επίθεση της Κίνας στην Ταϊβάν, νωρίτερα απ’ ό,τι πίστευαν. Ειλικρινά, ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ήδη ουσιαστικά ξεκινήσει, σίγουρα στην Ουκρανία και στο διαδίκτυο».

Αναφερόμενος στην ευρωζώνη εκτίμησε πως βρίσκεται ήδη σε ύφεση και πρόβλεψε πως αυτή θα είναι «μακρά και άσχημη».

Από την άλλη θεωρεί πως τα πράγματα στη Μεγάλη Βρετανία θα είναι ακόμη χειρότερα ενώ ως κορυφαία απειλή αντιμετωπίζει την κλιματική κρίση «που επιταχύνεται».

Αναφερόμενος στη διαμόρφωση ενός νέου συσχετισμού δυνάμεων, ο Ρουμπινί τόνισε πως οι μεγάλες δυνάμεις θα πρέπει να αποφασίσουν με ποιους θα πορευτούν, προσθέτοντας με νόημα ότι η Ευρώπη «δεν μπορεί να είναι και με την Κίνα και με τις ΗΠΑ».

«Ρώτησα τον πρόεδρο μιας αφρικανικής χώρας γιατί παίρνει τεχνολογία 5G από την Κίνα και όχι από τη Δύση. Μου είπε, είμαστε μια μικρή χώρα, οπότε κάποιος θα μας κατασκοπεύσει ούτως ή άλλως. Οπότε, η κινεζική τεχνολογία είναι φθηνότερη. Η Κίνα αυξάνει την οικονομική, χρηματοπιστωτική και εμπορική της δύναμη σε όλο τον πλανήτη» ανέφερε σε άλλο σημείο θέλοντας να δείξει τη δυναμική της Κίνας.

Αναφερόμενος στη νέα διεθνή οικονομική κρίση που απλώνει τα «πλοκάμια της» σε Δύση και Ασία σε σχέση πάντα με προηγούμενες διεθνείς οικονομικές κρίσεις όπως αυτή της δεκαετίας του 1970 είπε:

«Τότε δεν είχαμε το ίδιο δημόσιο και ιδιωτικό χρέος. Εάν οι κεντρικές τράπεζες αυξήσουν τα επιτόκια τώρα για να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό, θα φτάσουμε σε χρεωκοπία πολλών εταιρειών, σκιωδών τραπεζών και κυβερνητικών ιδρυμάτων. Σήμερα τα γεωπολιτικά σοκ είναι περισσότερα, κάτι που επηρεάζει την πετρελαϊκή κρίση. Απλά φανταστείτε τον αντίκτυπο μιας κινεζικής επίθεσης στην Ταϊβάν, η οποία παράγει το 50% των ημιαγωγών στον κόσμο και το 80% ημιαγωγών υψηλής τεχνολογίας. Αυτό θα ήταν ένα πραγματικό παγκόσμιο σοκ».

Για το τέλος ο Ρουμπινί είχε ενδιαφέρουσες «προβλέψεις» και για τα ελληνοτουρκικά αλλά και για τις ΗΠΑ.

«Σε συνθήκες κρίσης πάντα εμφανίζεται κάποιος που το παίζει Σωτήρας και κατηγορεί για όλα τους ξένους. Αυτό ακριβώς έκανε ο Πούτιν με την Ουκρανία. Ο Ερντογάν θα μπορούσε να κάνει το ίδιο με την Ελλάδα του χρόνου και να προσπαθήσει να δημιουργήσει κρίση γιατί διαφορετικά μπορεί να χάσει τις εκλογές. Εάν ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ξανά υποψήφιος και χάσει τις εκλογές, θα μπορούσε να καλέσει ανοιχτά τους λευκούς οπαδούς του να εισβάλουν στο Καπιτώλιο. Θα μπορούσαμε να δούμε κλιμακούμενη βία και στις ΗΠΑ και έναν πραγματικό εμφύλιο».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Disiecta Membra #11: Από τον ζιγκολό στον incel, μια διαδρομή με αυτοκίνητα

Ξέσπασμα ιλαράς στη Νιγηρία: Τουλάχιστον 42 νεκροί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα