ΑΘΗΝΑ
15:35
|
07.05.2024
Οι ΗΠΑ «ανησυχούν» για μια πιθανή ιρανική απειλή για τη Σαουδική Αραβία, δήλωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος. Οι αμερικανικές δηλώσεις έρχονται σε μια περίοδο που…
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι ΗΠΑ «ανησυχούν» για μια πιθανή ιρανική απειλή για τη Σαουδική Αραβία, δήλωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος. Οι αμερικανικές δηλώσεις έρχονται σε μια περίοδο που οι σχέσεις ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας δεν είναι και στα καλύτερά τους.

Ενώ ούτε το Ριάντ ούτε η Τεχεράνη έχουν κάνει κάποια επίσημη δήλωση, η Wall Street Journal ανέφερε, την Τρίτη, ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών της Σαουδικής Αραβίας έχουν ειδοποιήσει τις ΗΠΑ για μια «επικείμενη» ιρανική επίθεση στη Μέση Ανατολή.

«Ανησυχούμε για την εικόνα της απειλής και παραμένουμε σε συνεχή επαφή μέσω καναλιών του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών με τους Σαουδάραβες», αποκάλυψε στο Reuters ανώνυμος εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Οι ΗΠΑ «δεν θα διστάσουν να δράσουν για την υπεράσπιση των συμφερόντων και των εταίρων μας», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Το Reuters σημείωσε ότι η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας δεν απάντησε στο αίτημα του πρακτορείου για σχόλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ωστόσο, οι στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας έχουν τεθεί σε κατάσταση συναγερμού.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ απείλησαν να παγώσουν τη στρατιωτική συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία μετά την ανακοίνωση του ΟΠΕΚ+ για μείωση της παραγωγής πετρελαίου. Η απόφαση του ΟΠΕΚ+ συγκρούεται με την επιθυμία των ΗΠΑ και ειδικά των Δημοκρατικών, που θέλουν να κρατήσουν τις τιμές των πετρελαιοειδών όσο γίνεται χαμηλότερα, ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Κογκρέσου.

Το Ριάντ, μάλιστα, δημοσιοποίησε ότι ο Μπάιντεν είχε ζητήσει να καθυστερήσουν την ανακοίνωση της απόφασης, ώστε αυτή να έρθει μετά το πέρας των εκλογών.

Το Ιράν έχει δεσμευτεί να τιμωρήσει τους δράστες της μαζικής επίθεσης στον ιερό χώρο των Σιιτών, Σαχ Τσεράχ, στις 26 Οκτωβρίου, όπου σκοτώθηκαν 15 άνθρωποι. Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

Χθες, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κατηγόρησε τις ΗΠΑ, το «σιωνιστικό ισραηλινό καθεστώς και ορισμένα κακόβουλα ευρωπαϊκά καθεστώτα» για την πρόσφατη αναταραχή στο Ιράν, περιγράφοντάς την ως «υβριδικό πόλεμο», αλλά δεν αναφέρθηκε στη Σαουδική Αραβία.

Επιπλέον, η «επ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανδρουλάκης: Προτεραιότητα η ευημερία των μόνιμων κατοίκων των μικρών νησιών

Κασσελάκης: Το πιο αριστερό πράγμα είναι να βελτιώνεις τη ζωή των συνανθρώπων σου

Έκλεισε το πέρασμα στη Ράφα-Ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Γάζας

Σταύρωση και Ανάσταση της Παλαιστίνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα