ΑΘΗΝΑ
05:02
|
04.05.2024
Θα συναντήσει δημοσιογράφους, θύματα του Predator, βουλευτές και τον Γ. Γεραπετρίτη, όχι όμως τον πρωθυπουργό όπως ήταν ο σκοπός της.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στην Αθήνα φτάνει σήμερα το απόγευμα, προερχόμενη από τη Λευκωσία, η 11μελής αποστολή του Ευρωκοινοβουλίου για τη χρήση του λογιστικού Pegasus και άλλων κατασκοπευτικών λογισμικών, γνωστή ως PEGA, στο πλαίσιο της εξέτασης των καταγγελιών για παρακολουθήσεις δημοσιογράφων και πολιτικών στην Ελλάδα.

Η επιτροπή, η οποία θα παραμείνει στη χώρα μας μέχρι την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου, αναμένεται να συναντηθεί με μέλη της πρώην ερευνητικής επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων και συγκεκριμένα τους Γιάννη Κεφαλογιάννη, Χάρη Θεοχάρη, Νίκος Καραθανασόπουλο και Σοφία Σακοράφα, καθώς και κυβερνητικούς αξιωματούχους συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη και εκπροσώπων της Εισαγγελίας Αθηνών και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στην Λευκωσία όπου ολοκλήρωσε τις επαφές της η επιτροπή είχε συναντήσεις που αφορούσαν το εκεί σκάνδαλο των υποκλοπών, και την αναζήτηση στοιχείων για την εμπλοκή του ισραηλινού επιχειρηματία και βασικού μετόχου της εταιρείας Intellexa που εμπορεύεται το λογισμικό παρακολούθησης Predator.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο πρόεδρος της επιτροπής, Γερούν Λενάερς, είπε πως κατά την επίσκεψή της στην Κύπρο η αντιπροσωπεία της PEGA θα επικεντρωθεί ιδιαίτερα στο νομικό πλαίσιο για την εξαγωγή κατασκοπευτικών και σχετικών τεχνολογιών και λογισμικού (spyware) και θα ζητήσει διευκρινίσεις για το κατά πόσο η εταιρεία NSO Group έχει εξάγει προϊόντα από τη χώρα.

Η πρώτη συνάντηση των μελών της Επιτροπής στην Αθήνα θα είναι με δημοσιογράφους, και συγκεκριμένα τους Νικόλα Λεοντόπουλο από τους Reporters United, Τάσο Τέλλογλου από το Inside Story, Νεκταρία Σταμούλη (Politico, ΑΠΕ) και Δάφνη Παπαδοπούλου και Γιάννη Σουλιώτη («Καθημερινή»).

Αύριο θα γίνουν οι επαφές με βουλευτές και με μέλη της κυβέρνησης. Υπενθυμίζεται ότι παρά το γεγονός ότι η επιτροπή ζήτησε να δει τον πρωθυπουργό, τελικά θα αρκεστεί στον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη. Το απόγευμα της Πέμπτης η επιτροπή θα συναντήσει τα θύματα του Predator στην Ελλάδα, δηλαδή τους Νίκο Ανδρουλάκη, Χρήστο Σπίρτζη και τον Θανάση Κουκάκη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ για αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου: Στη φυλακή οι ναζί της Χρυσής Αυγής

Παναμάς: Ομαλοποιείται η εκλογική κούρσα με αποδοχή της υποψηφιότητας Μουλίνο

Πυρά Ζαχάροβας κατά Κάμερον για χρήση όπλων κατά της Ρωσίας μέσω Ουκρανίας

Ο διευθυντής της CIA ξανά στο Κάιρο για παζάρι με Ισραήλ και Χαμάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα