ΑΘΗΝΑ
08:26
|
05.05.2024
Οι Έλληνες καταναλώνουν κρέας και γαλακτοκομικά συχνότερα από τον μέσο Ευρωπαίο, αλλά τρώνε περίπου το ίδιο συχνά αυγά και ψάρια ή θαλασσινά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Ρεκόρ» παμφάγων έχει η Ελλάδα μεταξύ 11 χωρών της Ευρώπης σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε τον Ιούνιο και συγχρηματοδοτήθηκε από την Ελληνική Ένωση Χορτοφάγων (HellasVeg) και την αντίστοιχη ευρωπαϊκή (European Vegetarian Union- EVU). Παράλληλα, η πρωτογενής έρευνα διενεργήθηκε από την Καντάρ ΑΕ και η στατιστική ανάλυση έγινε από τη HellasVeg. που έκανε τη στατιστική ανάλυση.

Ειδικότερα, η μελέτη έγινε τον Ιούνιο σε δείγμα 700 ατόμων ηλικίας μεταξύ 18 έως 70 ετών. Καταγράφει ότι επτά στους 10 καταναλωτές στην Ελλάδα καταναλώνουν έως 3,3 κιλά κρέατος το μήνα.

Ένας στους δύο Έλληνες ή Ελληνίδες επιθυμεί να περιορίσει ή να κόψει τελείως το κρέας, ενώ από την άλλοι το 49% των καταναλωτών δηλώνει δεκτικό στην πιθανότητα να δοκιμάσουν κρέας «εργαστηρίου» δηλαδή κρέας που κατασκευάζεται στο εργαστήριο (και είναι γνωστό και ως κρέας κυτταροκαλλιέργειας).

Επίσης, οκτώ στους δέκα παμφάγους (82%) συμφωνούν ότι υπάρχουν λόγοι να γίνει κάποιος χορτοφάγος, με σημαντικότερο κίνητρο τη βελτίωση της μεταχείρισης των ζώων, την υγεία και το περιβάλλον.

Επίσης, καταγράφεται η τάση να υιοθετούν πιο βιώσιμες διατροφικές συνθήκες οι γυναίκες συγκριτικά με τους άντρες. Οι γυναίκες είναι σε μικρότερο ποσοστό παμφάγες (67% έναντι 78% των ανδρών) και σε μεγαλύτερο ποσοστό flexitarians (29% έναντι 20%).

Σε γενικές γραμμές, οι Έλληνες καταναλώνουν κρέας και γαλακτοκομικά συχνότερα από τον μέσο Ευρωπαίο, αλλά τρώνε περίπου το ίδιο συχνά αυγά και ψάρια ή θαλασσινά.

Οι flexitarians (δηλαδή οι καταναλωτές που ακολουθούν ευέλικτη διατροφή, με μειωμένη κατανάλωση κρέατος) καταναλώνουν 900-1500 γραμμάρια κρέατος μηνιαίως.

What is a Flexitarian Diet and How It Works | wildbrine

Οι παμφάγοι υπερδιπλάσια ποσότητα (2250- 3350 γραμμάρια).

Επικεντρώνοντας την ανάλυσή τους στις απαντήσεις που δείχνουν μικρή και σποραδική κατανάλωση κρέατος (από μηδέν έως τρεις φορές τον μήνα), οι μελετητές διαπίστωσαν ότι μόλις το 7% καταναλώνει κρέας λιγότερο από μια φορά εβδομαδιαίως και μόνο το 5% γαλακτοκομικά με αντίστοιχη συχνότητα (τα αντίστοιχα ποσοστά για τους Ευρωπαίους είναι 29% και 18%).

What is making flexitarians in the US and UK shift towards a meatless diet?  | YouGov

Γενικά, στην Αθήνα και την ηπειρωτική Ελλάδα υπάρχει ακόμα ένα 3% που δηλώνει vegan ή vegetarian, με το ποσοστό να είναι σχεδόν μηδενικό στα νησιά.

Η κατανομή αυτή μπορεί να εξηγηθεί και από την πρόσβαση σε περισσότερες επιλογές φυτικών τροφίμων και εναλλακτικών προϊόντων που μπορεί να έχουν οι κάτοικοι στην Αθήνα, ενώ στα νησιά η πρόσβαση σε τέτοια προϊόντα είναι πιο δύσκολη.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Κάιρο: καμιά συμφωνία δεν επετεύχθη μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ

Ελεύθερος ο αστυνομικός από τις Ισραηλινές αρχές κατόπιν παρέμβασης του ΥΠ.ΕΞ.

Πάσχα και Θεολογία της Απελευθέρωσης

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα