Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, θα είναι ο πρώτος δυτικός ηγέτης, που θα συναντήσει, αύριο Παρασκευή, τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, αλλά και την επανεκλογή του, πριν λίγες ημέρες, στην για τρίτη συνεχόμενη θητεία στην ηγεσία του ΚΚ Κίνας και του κράτους, από το 20ο συνέδριο του κόμματος.
Με τις επικρίσεις στις Βρυξέλλες, το Παρίσι, αλλά και το Βερολίνο να κορυφώνονται, κάνοντας λόγο για «κινδύνους ασφαλείας» που ενέχει η ενίσχυση των δεσμών της ευρωπαϊκής χώρας με την Κίνα, ο Όλαφ Σολτς φτάνει το Πεκίνο, συνοδευόμενος από μια μεγάλη επιχειρηματική αντιπροσωπεία, με τους διεθνείς αναλυτές να κάνουν λόγο για προβλήματα που πιθανόν να προκύψουν.
«Δεν θέλουμε να διακόψουμε τους δεσμούς με την Κίνα, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε υπερβολικά εξαρτημένοι σε αυτήν», σημειώνει ο ίδιος ο Σολτς σε άρθρο του στο Politico και τη γερμανική εφημερίδα FAZ, απαντώντας στην κριτική που έχει δεχθεί για την απόφασή του να επισκεφθεί την Κίνα.
Μια κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ του Πεκίνου και της Δύσης, που ενδεχομένως συνεπάγεται κυρώσεις σε ευρωπαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα, δεν θα έπληττε μόνο τη γερμανική βιομηχανία αυτοκινήτων και χημικών, εκτιμούν ειδικοί. Αγαθά αξίας 246,1 δισ. ευρώ διακινήθηκαν μεταξύ Γερμανίας και Κίνας το 2021, καθιστώντας την Κίνα τον σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης για έκτη συνεχή χρονιά. Αλλά με την Κίνα να αντιπροσωπεύει μόνο το 8% περίπου των γερμανικών προϊόντων που αποστέλλονται στο εξωτερικό, η εξάρτησή της από τις εξαγωγές δεν είναι μεγαλύτερη από αυτή της Ιαπωνίας, της Κίνας ή των ΗΠΑ.
Παρά την πρόθεση της σημερινής τρικομματικής κυβέρνησης συνασπισμού, να μειώσει την οικονομική της εξάρτηση από το Πεκίνο, ο Όλαφ Σολτς υπεραμύνθηκε μέχρις εσχάτων την παραχώρηση πρόσφατα μεριδίου 25% του λιμανιού του Αμβούργου, στην κινεζική ναυτιλιακή εταιρεία Cosco, προκαλώντας αντιδράσεις από τους Ευρωπαίου εταίρους αλλά και τις ΗΠΑ, που σύμφωνα με πηγές ξεκαθαρίζουν ότι η Κίνα δεν πρέπει να έχει «ποσοστό άσκησης ελέγχου» σε βασικές ευρωπαϊκές υποδομές.
Αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, φέρεται να δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον συνεργάζεται με τους Ευρωπαίους συνεργάτες της προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι οποιεσδήποτε επενδύσεις από την Κίνα σε περιοχές στρατηγικού ενδιαφέροντος που εγείρουν ερωτήματα ασφάλειας, εξετάζονται προσεκτικά, ενώ λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα.
«Η απόφαση να ταξιδέψει κανείς στο Πεκίνο με μια αντιπροσωπεία ηγετών του εμπορικού κλάδου είναι προβληματική», δήλωσε ο Νόα Μπάρκιν, ειδικός στις κινεζογερμανικές σχέσεις στην αμερικανική ερευνητική εταιρεία Rhodium Group. «Είναι δύσκολο να στείλεις σκληρά μηνύματα για τη Ρωσία, την Ταϊβάν και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ οι διευθύνοντες σύμβουλοί σου κάθονται στο διπλανό δωμάτιο και θέλουν να μιλήσουν για επενδύσεις».