ΑΘΗΝΑ
20:54
|
24.04.2024
Η Ιταλία δηλώνει πως δε θα επιτρέψει σε πλοία ΜΚΟ να αποβιβάσουν διασωθέντες μετανάστες στα λιμάνια της.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περισσότεροι από 900 μετανάστες έφτασαν στις Ιταλικές ακτές τις τελευταίες ώρες, ενώ 1000 περίπου ακόμα παραμένουν εδώ και μέρες εν πλω, αφότου διασώθηκαν από πλοία ανθρωπιστικών οργανώσεων.

456 άνθρωποι, εκ των οποίων 40 παιδιά και 25 γυναίκες, αποβιβάστηκαν σήμερα το πρωί στο νότιο λιμάνι του Κρότωνα. Οι μετανάστες επέβαιναν σε ένα μεγάλο ψαροκάικο που ξεκίνησε πριν 8 μέρες από τις ακτές της Λιβύης. Η ιταλική αστυνομία εντόπισε το πλοίο 15 μίλια από την ακτή και μετέφερε τους επιβαίνοντες, κατά πλειοψηφία Αιγύπτιους, αλλά και ορισμένες οικογένειες από τη Συρία, στο κέντρο υποδοχής μεταναστών του νησιού Κάπο Ριζούτο.

Οι άνθρωποι στοιβάχτηκαν σε ένα κέντρο «υποδοχής», το οποίο ενώ είναι χωρητικότητας 640 ατόμων, αποτελεί το χώρο στον οποίο κρατούνται πάνω από 1,500 άνθρωποι.

Αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί και στη Λαμπεντούζα, όπου κρατούνται 1.800 άνθρωποι σε μια εγκατάσταση που υποτίθεται πως μπορεί να στεγάσει 350.

Οι 1000 περίπου άνθρωποι που παραμένουν επί μέρες εν πλω, βρίσκονται σε 3 πλοία ανθρωπιστικών οργανώσεων, τα οποία αναμένουν να τους ανακοινωθεί το λιμάνι στο οποίο θα μπορέσουν να δέσουν.

Το πλοίο της ΜΚΟ «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», «Geo Barents», αναμένει εδώ και μέρες προκειμένου να αποβιβάσει 572 μετανάστες, ενώ το «Ocean Viking» της «SOS Méditerranée», το οποίο έχει νορβηγική σημαία και επιχειρεί στη Μεσόγειo σε συνεργασία με τoν Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο, αναμένει, έχοντας εν πλω 234 άτομα. Το με γερμανική σημαία πλοίο «Humanity One» της ΜΚΟ «SOS Humanity», μεταφέρει 179 άτομα, μεταξύ των οποίων ένα βρέφος και πάνω από 100 ασυνόδευτα ανήλικα.

Σε σχέση με το τελευταίο πλοίο, τις τελευταίες ώρες, ιταλικά ΜΜΕ αποκάλυψαν ότι η Γερμανία έχει ζητήσει από την Ιταλία να δεχθεί κατ’ επειγόντως τους επιβαίνοντες του, αφότου η τελευταία ανακοίνωσε πως θα κλείσει όλα τα λιμάνια της προς τις ξένες ΜΚΟ.

Οι ιταλικές αρχές στην ανακοίνωση που εξέδωσαν, χθες τη νύχτα, ζητούν από τη Γερμανική Πρεσβεία να τους παρέχει περισσότερες πληροφορίες για την κατάσταση και τους επιβαίνοντες του «Humanity 1», προκειμένου να σχηματίσουν τη στάση τους.

Ο νέος υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Πιαντεντόσι, δήλωσε, πάντως. πως η απόφαση της Ιταλίας θα εφαρμοστεί και πως τα κράτη υπό τη σημαία των οποίων ταξιδεύουν τα πλοία, «είναι υπεύθυνα για τη βοήθεια και επομένως και για την υποδοχή».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πιθανή η παραίτηση του Σάντσεθ στη Μαδρίτη

Κυπριακό, Γάζα, και αμοιβαία συμφέροντα στη συνάντηση Στάνμαγιερ και Ερντογάν

Στη ΓΑΔΑ διανυκτερεύει ο βουλευτής Φλώρος μετά την άσκηση δίωξης για κακούργημα

Ακυρώθηκε η συναυλία του Αλκίνοου Ιωαννίδη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα