ΑΘΗΝΑ
03:10
|
20.04.2024
«Όλοι πρέπει να σταθούν ενάντια σε αυτή την κυβέρνηση. Πρέπει να αγωνιστούμε για τα δικαιώματά μας», δηλώνει στέλεχος της αντιπολίτευσης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Κολόμπο, τη μεγαλύτερη πόλη της Σρι Λάνκα την Τετάρτη, διαμαρτυρόμενοι ενάντια στους υψηλότερους φόρους, τον πληθωρισμό και την κρατική καταστολή, καθώς η χώρα αγωνίζεται να βγει από τη χειρότερη οικονομική κρίση επτά δεκαετιών.

Η αντικυβερνητική διαδήλωση, που οργανώθηκε από κοινού από πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης, συνδικάτα και ομάδες της κοινωνίας των πολιτών, μπλοκαρίστηκε από την αστυνομία καθώς οι διαδηλωτές προσπάθησαν να φτάσουν σε κεντρικό σημείο της πόλης όπου βρίσκεται το σπίτι του προέδρου και άλλα υπουργεία.

«Οι άνθρωποι μπορούν να τρώνε μετά βίας τρία γεύματα την ημέρα και αυτή η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα για να στηρίξει τους ανθρώπους εκτός από την επιβολή ολοένα και περισσότερων φόρων. Χρειαζόμαστε λύσεις και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για αυτές», δήλωσε ο Γραμματέας της Ένωσης Δασκάλων της Κεϋλάνης Ιωσήφ Στάλιν.

Η Σρι Λάνκα έχει κατακλυστεί από μια βαθιά οικονομική κρίση φέτος που προκλήθηκε από τα ιστορικά χαμηλά συναλλαγματικά αποθέματα που έχουν αφήσει το νησί των 22 εκατομμυρίων ανθρώπων να δυσκολεύεται να πληρώσει για βασικές εισαγωγές, όπως καύσιμα, τρόφιμα, αέριο μαγειρικής και φάρμακα.

Οι εκτεταμένες διαδηλώσεις τον Ιούλιο είχαν ως αποτέλεσμα την παραίτηση του πρώην προέδρου Γκοταμπάγια Ρατζαμπάκσα από το αξίωμα και τον εξαναγκασμό του να εγκαταλείψει τη χώρα, μετά την εισβολή διαδηλωτών στο γραφείο και την κατοικία του.

Ο διάδοχός του στην προεδρία, Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε θα παρουσιάσει τον πρώτο του προϋπολογισμό στις 14 Νοεμβρίου, ο οποίος είναι πιθανό να περιλαμβάνει απότομες αυξήσεις φόρων και άλλες μεταρρυθμίσεις για να επανέλθει η ταλαιπωρημένη οικονομία της χώρας και να λάβει έγκριση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια διάσωση.

Ωστόσο, οι αυξημένοι φόροι, οι οποίοι θα περιλαμβάνουν φόρους εισοδήματος επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων που αυξήθηκαν στο υψηλό του 30%, σε συνδυασμό με τον εκτοξευόμενο πληθωρισμό που έφτασε το 66% τον Οκτώβριο, πυροδοτεί τη δημόσια δυσαρέσκεια.

Οι διαδηλωτές που έφεραν εθνικές και μαύρες σημαίες φώναξαν συνθήματα «Ρανίλ πήγαινε σπίτι σου», κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης και ζήτησαν νέες εκλογές. Κατηγόρησαν επίσης την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί τη δρακόντεια αντιτρομοκρατική νομοθεσία για να πατάξει τους ηγέτες των διαδηλωτών και να φυλακίσει δύο από αυτούς.

«Όλοι πρέπει να είναι εντός του νόμου. Αυτό είναι η δημοκρατία. Αλλά αυτή η κυβέρνηση χρησιμοποιεί αντιτρομοκρατικούς νόμους για να καταστείλει τους ηγέτες των διαδηλώσεων και αυτό πρέπει να σταματήσει», δήλωσε το ανώτερο στέλεχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Samagi Jana Balawegaya (SJB), Έραν Βικραμαράτνε.

«Όλοι πρέπει να σταθούν ενάντια σε αυτή την κυβέρνηση. Πρέπει να αγωνιστούμε για τα δικαιώματά μας».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δύο χρόνια με αναστολή σε κατηγορούμενο για τη φωτιά στο Μάτι

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα