ΑΘΗΝΑ
18:19
|
18.05.2024
Απηύθυνε έκκληση στους οδηγούς φορτηγών που διαμαρτύρονται για τα εκλογικά αποτελέσματα, να καθαρίσουν τους δρόμους και να διαμαρτυρηθούν αλλού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου απηύθυνε έκκληση στους οδηγούς φορτηγών που διαμαρτύρονται για τα εκλογικά αποτελέσματα της Κυριακής να καθαρίσουν τους δρόμους και να διαμαρτυρηθούν αλλού.

Οι υποστηρικτές του ακροδεξιού προέδρου έχουν στήσει εκατοντάδες οδοφράγματα σε όλη τη Βραζιλία από τότε που ανακοινώθηκε ότι ο αριστερός αντίπαλος του Μπολσονάρου, ο Λούλα ντα Σίλβα, κέρδισε τις εκλογές.

Ο Μπολσονάρου είπε ότι το μπλοκάρισμα των δρόμων δεν αποτελεί μέρος «νόμιμων» διαδηλώσεων.

Ενθάρρυνε τους ανθρώπους να επιλέξουν άλλους τρόπους διαμαρτυρίας.

Πολλοί σκληροπυρηνικοί υποστηρικτές του Μπολσονάρου αρνήθηκαν να αποδεχτούν το αποτέλεσμα του επαναληπτικού γύρου των προεδρικών εκλογών της Κυριακής, όπου ο πρώην πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα κέρδισε οριακά με το 50,9% των έγκυρων ψήφων.

Θυμωμένοι με το αποτέλεσμα, οι οδηγοί φορτηγών έστησαν μπλόκα σε όλη τη χώρα. Μέχρι στιγμής έχουν διαρκέσει τρεις ημέρες και έχουν προκαλέσει σημαντική αναστάτωση στη μεταφορά εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων και καυσίμων.

Η αστυνομία αγωνίστηκε να περιορίσει όλους τους αποκλεισμούς, αν και η ομοσπονδιακή αστυνομία αυτοκινητοδρόμων είπε ότι περισσότεροι από 700 διαδηλωτές έχουν πλέον απομακρυνθεί.

Απευθυνόμενος στους αποκλεισμούς σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του στο Twitter την Τετάρτη, ο Μπολσονάρου είπε: «Ξέρω ότι είστε αναστατωμένος… Κι εγώ. Αλλά πρέπει να έχουμε το κεφάλι μας ίσιο.

«Θέλω να κάνω έκκληση: καθαρίστε τους δρόμους», είπε, προσθέτοντας ότι το κλείδωμα των δρόμων «εμποδίζει το δικαίωμά μας να πηγαινοερχόμαστε, το οποίο είναι στο σύνταγμά μας».

Ωστόσο, ενθάρρυνε τους διαδηλωτές να βρουν άλλα μέσα διαδήλωσης και καλωσόρισε τις διάφορες συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν για την υποστήριξή του, στις οποίες ο κόσμος έδειξε βραζιλιάνικες σημαίες και φώναζε συνθήματα κατά του Λούλα.

Κάποιοι έχουν επίσης ζητήσει στρατιωτική επέμβαση ώστε να διατηρηθεί ο Μπολσονάρου στην εξουσία.

«Αυτό είναι πολύ ευπρόσδεκτο και είναι μέρος της δημοκρατίας», είπε ο απερχόμενος πρόεδρος. Αν και ο Μπολσονάρου δεν έχει ακόμη παραδεχτεί δημοσίως την ήττα του, σε μια ομιλία του την Τρίτη, δεν αμφισβήτησε ούτε το εκλογικό αποτέλεσμα.

Συμφώνησε επίσης με τη μετάβαση της εξουσίας στον Λούλα, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας αναφέροντας λίγο αργότερα ότι ο Μπολσονάρου έδειξε ότι είχε αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών.

Η θητεία του Μπολσονάρου ως προέδρου θα λήξει όταν ο Λούλα ορκιστεί ως διάδοχός του την 1η Ιανουαρίου.

Ο Λούλα, ο οποίος στο παρελθόν διετέλεσε πρόεδρος από το 2003 έως το 2010, είναι τώρα 77 ετών και θα γίνει το γηραιότερο άτομο που θα αναλάβει τη θέση.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ηλιόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κοροϊδεύει τον κόσμο

Ανδρουλάκης: «Χιλιάδες αγρότες είναι υπό ομηρία»

Τουλάχιστον 50 νεκροί από πλημμύρες στο Αφγανιστάν

Η Τυνησία λέει ότι 23 μετανάστες αγνοούνται μετά την αναχώρηση τους με βάρκα για την Ιταλία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα