ΑΘΗΝΑ
06:11
|
13.05.2024
Επιστήμονες προβλέπουν το λιώσιμο των παγετώνων, που υπάρχουν σε πολλά Μνημεία Παγκόμιας Κληρονομιάς. Σε κάποια, το λιώσιμο των πάγων θεωρείται δεδομένο, ενώ σε άλλα, διακύβευμα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σε πολλά Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς του ΟΗΕ υπάρχουν παγετώνες. Οι παγετώνες από το ένα τρίτο των μνημείων αυτών θα λιώσουν μέσα σε τρεις δεκαετίες, σύμφωνα με έκθεση της UNESCO.

Οι τελευταίοι παγετώνες του όρους Κιλιμάντζαρο θα εξαφανιστούν όπως και οι παγετώνες στις Άλπεις και το Εθνικό Πάρκο Γιοσεμίτι στις ΗΠΑ. Θα λιώσουν ανεξάρτητα από τις ενέργειες του κόσμου για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, λένε οι συγγραφείς της έκθεσης.

Η έκθεση, η οποία κάνει εκτιμήσεις με βάση δορυφορικά δεδομένα, έρχεται καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες ετοιμάζονται να συναντηθούν στην Αίγυπτο για τη διάσκεψη για την κλιματική αλλαγή (COP27), την επόμενη εβδομάδα.

Περίπου 18.600 παγετώνες έχουν εντοπιστεί σε 50 μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς του ΟΗΕ. Αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 10% των παγετώνων της Γης και περιλαμβάνουν διάσημα τουριστικά σημεία και μέρη που είναι ιερά για τους τοπικούς πληθυσμούς.

Η υποχώρηση και η εξαφάνιση των παγετώνων είναι «από τις πιο δραματικές ενδείξεις ότι το κλίμα της Γης θερμαίνεται», ανέφερε η έκθεση. «Ελπίζουμε ότι μπορεί να κάνουμε λάθος, αλλά αυτή είναι η σκληρή επιστήμη», δήλωσε ο Ταλές Καρβάλιο Ρεζέντε, ένας από τους συγγραφείς της.

«Οι παγετώνες είναι ένας από τους πολυτιμότερους δείκτες της κλιματικής αλλαγής, επειδή είναι ορατοί. Αυτό είναι κάτι που μπορούμε πραγματικά να δούμε να συμβαίνει».

Ενώ το λιώσιμο του ενός τρίτου των παγετώνων θεωρείται δεδομένο, ανεξαρτήτως του τι θα κάνουν οι άνθρωποι μέσα στα επόμενα χρόνια, οι εναπομείναντες παγετώνες στα υπόλοιπα δύο τρίτα των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς του ΟΗΕ θα μπορούσαν να σωθούν, μόνο εάν ο κόσμος περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,5 C, λένε οι συγγραφείς.

Μια άλλη έκθεση του ΟΗΕ την περασμένη εβδομάδα διαπίστωσε ότι ο κόσμος δεν έχει προς το παρόν ένα «αξιόπιστο μονοπάτι» για να το πετύχει αυτό.

«Αυτό που δεν έχει προηγούμενο στην ιστορική καταγραφή είναι το πόσο γρήγορα συμβαίνει αυτό», είπε η Μπεάτα Ξάθο, παγετωνολόγος από το Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο, η οποία δεν συμμετείχε στη συγκεκριμένη έρευνα.

«Στα μέσα της δεκαετίας του 1900, οι παγετώνες ήταν αρκετά σταθεροί», είπε. «Τώρα υπάρχει αυτή η απίστευτα γρήγορη υποχώρηση».

Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς που φέρουν παγετώνες, οι οποίοι θα εξαφανιστούν μέχρι το 2050 είναι:

τα Υρκανικά δάση (Ιράν)

το Εθνικό Πάρκο Durmitor (Μαυροβούνιο)

το Εθνικό Πάρκο Virunga (Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό)

η Περιοχή Huanlong (Κίνα)

το Εθνικό Πάρκο Yellowstone (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής)

το Εθνικό πάρκο Mount Kenya (Κένυα)

το Pyrenees Mont Perdu (Γαλλία, Ισπανία)

το Εθνικό Πάρκο Rwenzori Mountains (Ουγκάντα)

το Οροπέδιο Putorana (Ρωσία)

η Swiss Tectonic Arena Sardona (Ελβετία)

το Εθνικό Πάρκο Nahanni (Καναδάς)

το Εθνικό Πάρκο Lorentz (Ινδονησία)

το Natural System Of Wrangel Island Reserve (Ρωσία)

το Εθνικό Πάρκο Κιλιμάντζαρο (Τανζανία)

το Εθνικό πάρκο Yosemite (Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής)

οι Δολομίτες (Ιταλία)

τα Virgin Komi Forests (Ρωσία)

Η έκθεση ανέφερε ότι η απώλεια πάγου σε τοποθεσίες Παγκόσμιας Κληρονομιάς του ΟΗΕ μπορεί να έχει προκαλέσει έως και το 4,5% της παρατηρούμενης αύξησης της παγκόσμιας στάθμης της θάλασσας μεταξύ 2000 και 2020.

Αυτοί οι παγετώνες χάνουν 58 δισεκατομμύρια τόνους πάγου κάθε χρόνο – όγκο που ισοδυναμεί με τον συνολικό ετήσιο όγκο νερού που χρησιμοποιείται από τη Γαλλία και την Ισπανία μαζί.

Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι εξαρτώνται από τους παγετώνες ως πηγή νερού για οικιακή χρήση και για τη γεωργία, και η απώλειά τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε έλλειψη γλυκού νερού κατά τη διάρκεια των ξηρών περιόδων, δήλωσε ο καθηγητής Ντάνκαν Κουίνσυ, ειδικός παγετώνων στο Πανεπιστήμιο του Λιντς που δεν συμμετείχε στη συγκεκριμένη έρευνα.

«Αυτό οδηγεί σε ζητήματα επισιτιστικής ασφάλειας, επειδή (οι ντόπιοι) χρησιμοποιούσαν αυτό το νερό για να ποτίζουν τις καλλιέργειές τους», δήλωσε ο Quincey.

Οι τοπικές κοινότητες και οι αυτόχθονες πληθυσμοί θα υποστούν το μεγαλύτερο βάρος από τις πλημμύρες που προκαλούνται από την απώλεια παγετώνων, λένε οι συντάκτες της έκθεσης, προτρέποντας να τεθούν σε εφαρμογή συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και μείωσης του κινδύνου καταστροφών.

Ωστόσο, το πιο προφανές πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να περιορίσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη. «Υπάρχει ένα μήνυμα ελπίδας εδώ», είπε ο Καρβάλιο Ρεσέντε.

«Εάν καταφέρουμε να μειώσουμε δραστικά τις εκπομπές, θα μπορέσουμε να σώσουμε τους περισσότερους από αυτούς τους παγετώνες». «Αυτό είναι πραγματικά μια έκκληση για ανάληψη δράσης σε κάθε επίπεδο – όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και στο επίπεδό μας ως ανθρώπινα όντα».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μεγάλη πυρκαγιά στον Δυτικό Καναδά ωθεί χιλιάδες κατοίκους να εκκενώσουν

Στους 143 οι νεκροι από τις πλημμύρες στη Βραζιλία

Πλημμύρες και κατολισθήσεις στην Ινδονησία – 28 νεκροί, 4 αγνοούμενοι

Οι πλημμύρες στο Αφγανιστάν κατέστρεψαν χωριά – 315 νεκροί

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα