ΑΘΗΝΑ
04:39
|
20.04.2024
Κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψής του ο Γενς Στόλτενμπεργκ, αναμένεται να ασκήσει πιέσεις για την επικύρωση της ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η παράταση της συμφωνίας της Κωνσταντινούπολης για τα σιτηρά και η έγκριση της ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αναμένεται να είναι τα θέματα στα οποία θα επικεντρωθεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Τουρκία, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ, που φτάνει σήμερα στην Άγκυρα, πρόκειται να συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Στόχος του ταξιδιού του να κάμψει τις τουρκικές αντιστάσεις, που επιμένουν να μην δίνουν το πράσινο φως στις δύο σκανδιναβικές χώρες εκφράζοντας ανησυχίες που εδράζονται στους ισχυρισμούς της Άγκυρας ότι Στοκχόλμη και Ελσίνκι «στηρίζουν τρομοκράτες που απειλούν το τουρκικό καθεστώς».

Ο πρόεδρος Ερντογάν έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τις δύο χώρες ότι προστατεύουν τους Κούρδους μαχητές από το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και τις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που θεωρούνται τρομοκράτες από την Άγκυρα.

Στη συνέχεια, ο νέος πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον, πρόκειται να επισκεφθεί την Τουρκία την επόμενη Τρίτη – σε ένα από τα πρώτα ταξίδια του στο εξωτερικό από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Η Τουρκία και η Ουγγαρία παραμένουν οι δύο μόνες χώρες του ΝΑΤΟ που δεν έχουν έως τώρα επικυρώσει τα πρωτόκολλα εισδοχής των δύο χωρών στην Βορειοατλαντική συμμαχία.

Χθες, Τετάρτη, ο πρόεδρος της Φινλανδίας, Σαουλί Νινίστο, ανέφερε μέσω twitter, την αισιοδοξία του ότι η Ουγγαρία θα προχωρήσει γρήγορα στην επικύρωση των πρωτοκόλλων, ενώ την αισιοδοξία του εξέφρασε και ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τομπάιας Μπίλστρομ.

Τον περασμένο μήνα, πηγές του επιτελείου του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, ανέφεραν ότι αναμένεται το ουγγρικό κοινοβούλιο να συζητήσει την έγκριση των εγγράφων  επικύρωσης πριν από τη λήξη της φθινοπωρινής του συνόδου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Με φορτωμένη ατζέντα, ο Λιβανέζος πρωθυπουργός στο Παρίσι

Ισραηλινή επίθεση στο Ιράν: Υποβαθμίζει η Τεχεράνη [upd]

«Καθαρή επιθετικότητα»: Αντιδράσεις στο βέτο των ΗΠΑ για την ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα