ΑΘΗΝΑ
23:14
|
26.04.2024
Η στρατιωτική χούντα ξεκίνησε νομικές διαδικασίες εναντίον του Άλφα Κόντε για φερόμενη διαφθορά και υπεξαίρεση δημοσίων φόρων.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Γουινέας διέταξε την Πέμπτη νομικές διαδικασίες εναντίον του πρώην προέδρου Άλφα Κόντε και περισσότερων από 180 αξιωματούχων του καθεστώτος που έκρινε για φερόμενη διαφθορά και υπεξαίρεση δημοσίων πόρων, σύμφωνα με δημόσιο έγγραφο.

Η χώρα της Δυτικής Αφρικής διοικείται από μια στρατιωτική χούντα που ανέτρεψε τον Κόντε, 84 ετών, με πραξικόπημα πέρυσι. Ορισμένοι αντίπαλοι της χούντας λένε ότι κυνηγά τους παλιούς συμμάχους του Κόντε για να τους αποτρέψει από το να κατέβουν στις επόμενες εκλογές.

Η χούντα έχει προτείνει τη διεξαγωγή εκλογών μετά από μια μεταβατική περίοδο 24 μηνών, αλλά δεν έχει επιβεβαιώσει πότε θα ξεκινήσει.

Σε επιστολή προς δύο γενικούς εισαγγελείς την Πέμπτη, ο υπουργός Δικαιοσύνης Τσαρλς Ράιτ ζήτησε να κινηθούν νομικές διαδικασίες εναντίον του Κόντε και περίπου 180 πρώην αξιωματούχων για «διαφθορά, υπεξαίρεση δημοσίων κεφαλαίων, παράνομο πλουτισμό, ξέπλυμα χρήματος, πλαστογραφία και συνενοχή».

Ο Κόντε βρίσκεται επίσημα στην Τουρκία για ιατρική περίθαλψη, αλλά το ακριβές μέρος του είναι άγνωστο.

Ορισμένα στελέχη της λίστας, συμπεριλαμβανομένου του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου της εθνοσυνέλευσης, έχουν ήδη τεθεί υπό κράτηση από τη χούντα εδώ και μήνες για παρόμοιες κατηγορίες.

Πολλά άτομα στη λίστα είναι νεκρά και ορισμένα ονόματα αναφέρονται δύο φορές.

Η χούντα είχε διατάξει νομικές διαδικασίες εναντίον του Κόντε και 26 πρώην αξιωματούχων του τον Μάιο για τη θανατηφόρα βία γύρω από την αμφισβητούμενη υποψηφιότητα του Κόντε για τρίτη θητεία το 2020.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Θα χρειαστούν 14 χρόνια για να απομακρυνθούν τα ερείπια από τη Γάζα…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα