ΑΘΗΝΑ
22:12
|
08.05.2024
Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε πως η ολλανδική κυβέρνηση θα ζητήσει συγγνώμη για τον ρόλο της στη δουλεία κατά το αποικιακό παρελθόν της χώρας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η ολλανδική κυβέρνηση θα ζητήσει συγγνώμη αργότερα φέτος για τον ρόλο της στη δουλεία κατά το αποικιακό παρελθόν της χώρας, δήλωσε την Παρασκευή μέλος του υπουργικού συμβουλίου του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε.

Ο υπουργός Νομικής Προστασίας Φρανκ Βίρβιντ επιβεβαίωσε μια αναφορά του τηλεοπτικού σταθμού RTL ότι η κυβέρνηση σχεδίαζε να ζητήσει επίσημη συγγνώμη τον Δεκέμβριο.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να δαπανήσει 200 εκατομμύρια ευρώ σε ένα ταμείο που προωθεί την ευαισθητοποίηση σχετικά με τον ρόλο της αποικιακής δύναμης στη δουλεία και 27 εκατομμύρια ευρώ για να ανοίξει ένα μουσείο αφιερωμένο στη δουλεία, ανέφερε το RTL.

Η απόφαση ακολουθεί τη σύσταση πέρυσι μιας συμβουλευτικής επιτροπής ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι το διατλαντικό δουλεμπόριο του 17ου-19ου αιώνα ισοδυναμούσε με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και ότι η ολλανδική κυβέρνηση ζητά συγγνώμη.

Είναι μια «μεγάλη στιγμή και μια όμορφη στιγμή», δήλωσε ο Βίρβιντ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ANP, σε δημοσιογράφους στη Χάγη την Παρασκευή. Ζητώντας συγγνώμη, η κυβέρνηση θα «ανοίξει τη σελίδα για ένα κοινό μέλλον. Αυτό το κάνετε μαζί και το κάνετε με αυτή τη δήλωση».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Αντιφασιστική Νίκη συνεχίζει να εμπνέει τους λαούς, λέει το ΚΚΕ

Νεκροταφείο κατοικίδιων απέκτησε η Πάτρα

Τον Ιμάμογλου συνάντησε σήμερα ο Δήμαρχος Αθηναίων

Τουρκική NAVTEX στο κεντρικό Αιγαίο πριν την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα