ΑΘΗΝΑ
03:40
|
30.03.2023
Υπέρ της αγοράς δεύτερης παρτίδας F-16 τάχθηκε η πλειοψηφία των Βουλγάρων βουλευτών ενώ ταλανίζονται από μεγάλη φτώχεια 2 στους 7 πολίτες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Πράσινο φως» για την αγορά δεύτερης παρτίδας οκτώ αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 ύψους περίπου 1,3 δισ. δολαρίων έδωσε απόψε το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας με 162 ψήφους υπέρ, 49 κατά και 11 αποχές.

Η Βουλγαρία, που είναι παράλληλα μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, είχε παραγγείλει οκτώ αεριωθούμενα F-16 της εταιρίας Lockheed Martin το 2019, προκειμένου να αντικαταστήσουν τα ρωσικά μαχητικά MiG-29 και να βελτιώσουν τη συμβατότητά της με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη εγκρίνει την πώληση.

Πάντως, η συμφωνία προκάλεσε έντονη συζήτηση στη Βουλή όπου δύο φιλικά προς τη Ρωσία κόμματα εναντιώθηκαν στην αγορά, εκφράζοντας ανησυχίες για τις τεράστιες στρατιωτικές δαπάνες και για το γεγονός ότι η χώρα της Μαύρης Θάλασσας δεν έχει ακόμη παραλάβει αεροσκάφη βάσει του πρώτου συμβολαίου.

Ωστόσο, ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας Ντιμίταρ Στογιάνοφ υποστήριξε την αγορά, διαβεβαιώνοντας πως οι πληρωμές θα καταβάλλονται σε δόσεις για δέκα χρόνια.

«Χρειαζόμαστε τη δεύτερη παρτίδα αεροσκαφών. Τα πρώτα οκτώ F-16 δεν θα είναι καθόλου αρκετά για να διεξαγάγουμε τα καθήκοντά μας αεροπορικής αστυνόμευσης» είπε ο Στογιάνοφ στη Βουλή.

Η Βουλγαρία έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις και με την Πολωνία για την αγορά οκτώ κινητήρων προκειμένου ο στόλος της από μαχητικά MiG να παραμείνει επιχειρησιακός μέχρι τα τέλη του 2023.

Τα πρώτα F-16 αναμένεται να παραδοθούν στη Βουλγαρία σε περίπου τρία χρόνια.

Στενάζει από τη φτώχεια δύο στους πέντε Βούλγαρους

Η δαπάνη της νέας αγοράς μαχητικών αεροσκαφών από τη Βουλγαρία είναι μεγάλη για τα μεγέθη της χώρας, ιδιαίτερα εάν σκεφθεί κανείς πως πάνω από 2,3 Βούλγαροι (σε σύνολο περίπου 7 εκατομμυρίων) ζουν βουτηγμένοι στη φτώχεια με εισόδημα έως 350 λέβα (179 ευρώ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική υπηρεσία Eurostat τον περασμένο Σεπτέμβριο, περίπου το 33% του βουλγαρικού λαού βρίσκεται στο όριο της φτώχειας.

Ας σημειωθεί επίσης πως υψηλό είναι και το μέσο επίπεδο φτώχειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς φθάνει στο 22%.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ξανά ατύχημα με επικίνδυνα χημικά στον ποταμό Οχάιο

Τάση φυγής των τραπεζών από τις επενδύσεις στο Ελληνικό

Πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας και Αρμενίας

Έκκληση Ίλον Μασκ για εξάμηνο μορατόριουμ σε έρευνες Τ.Ν.

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα