ΑΘΗΝΑ
02:24
|
27.04.2024
Εταιρείες όπως η Amazon και η Microsoft επικαλούνται μια επικείμενη ύφεση για να δικαιολογήσουν περικοπές προσωπικού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Amazon και δύο ακόμα μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ ανακοίνωσαν περικοπές θέσεων εργασίας και άλλα μέτρα ελέγχου του κόστους, καθώς προετοιμάζονται για «δύσκολους καιρούς».

Η εταιρεία ενοικίασης οδηγών Lyft Inc. ανακοίνωσε, σήμερα, ότι θα μειώσει το προσωπικό της κατά 13%, καταργώντας περίπου 700 θέσεις εργασίας. Η εταιρεία διενέργειας πληρωμών, Stripe Inc., ανακοίνωσε πως θα μειώσει κατά 14% του εργατικού της δυναμικού, αφήνοντας περίπου 1.000 άτομα χωρίς δουλειά. Η Amazon, η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικής πώλησης στον κόσμο, δήλωσε στους υπαλλήλους της ότι θα παγώσει τις εταιρικές προσλήψεις για τους επόμενους τουλάχιστον μήνες.

«Αντιμετωπίζουμε έναν πληθωρισμό που επιμένει, ενεργειακά σοκ, υψηλότερα επιτόκια, μειωμένους επενδυτικούς προϋπολογισμούς και αραιότερη χρηματοδότηση για τις start-ups», ανέφεραν οι συνιδρυτές της Stripe, Πάτρικ και Τζον Κόλισον, σε ανακοίνωσή τους προς τους εργαζόμενους της εταιρείας. Η Stripes υποτίμησε τον αντίκτυπο μιας ευρείας οικονομικής επιβράδυνσης, πρόσθεσαν, και τώρα πρέπει να μειώσει το κόστος «για να προσαρμοστεί στον κόσμο στον οποίο οδεύουμε».

«Πολλά μέρη του ανεπτυγμένου κόσμου φαίνεται να οδεύουν προς την ύφεση. Πιστεύουμε ότι το 2022 αντιπροσωπεύει την αρχή ενός διαφορετικού οικονομικού κλίματος», συμπλήρωσαν.

Η Lyft προσέφερε μια παρεμφερή εξήγηση στα στελέχη της, λέγοντας ότι πρέπει να γίνει πιο ευέλικτη για να αντιμετωπίσει μια «πιθανή ύφεση» και το αυξανόμενο κόστος ασφάλισης. «Εργαστήκαμε σκληρά για να μειώσουμε το κόστος αυτό το καλοκαίρι», δήλωσαν οι συνιδρυτές της, Λόγκαν Γκρην και Τζον Ζίμερ, προσθέτοντας ότι οι περικοπές θέσεων εργασίας κατέστησαν απαραίτητες, αφότου ένα προηγούμενο πάγωμα προσλήψεων και άλλα βήματα απέτυχαν να περιορίσουν αρκετά τα έξοδα.

Η Amazon επίσης επικαλέστηκε την οικονομική αβεβαιότητα κατά την ανακοίνωση του παγώματος των προσλήψεών της. «Αντιμετωπίζουμε ένα ασυνήθιστο μακροοικονομικό περιβάλλον και θέλουμε να εξισορροπήσουμε τις προσλήψεις και τις επενδύσεις μας» με αυτό, δήλωσε στους υπαλλήλους η Μπεθ Γκαλέτι, ανώτερο στέλεχος της εταιρείας. Ο διευθύνων σύμβουλος της Amazon, Άντι Τζέισι, έχει προβεί στη λήψη μέτρων περιορισμού του λειτουργικού κόστους της εταιρείας, όπως το κλείσιμο τηλεφωνικών κέντρων, τη διακοπή μιας υπηρεσίας τηλε-υγείας και την ακύρωση ή το πάγωμα της κατασκευής νέων αποθηκών.

Οι ανακοινώσεις αυτές ακολουθούν τις ανακοινώσεις περικοπών θέσεων εργασίας τις τελευταίες εβδομάδες από εταιρείες όπως η Microsoft Corp., η Oracle Corp. και η μητρική του Facebook, του Instagram και του WhatsUp, Meta Platforms Inc. Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, και ο Ίλον Μασκ σκοπεύει να απολύσει σχεδόν τους μισούς από τους 7.500 υπαλλήλους του Twitter.

Ωστόσο, με τις ενδιάμεσες εκλογές του Κογκρέσου των ΗΠΑ να πλησιάζουν την επόμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και μέλη της κυβέρνησής του έχουν αρνηθεί ότι η οικονομία των ΗΠΑ περνά σε ύφεση. Ο Μπάιντεν, μάλιστα, αποκάλεσε την αμερικανική οικονομία «ισχυρή σαν την κόλαση».

Παρόλο που την Πέμπτη ανακοινώθηκαν και άλλες περικοπές θέσεων εργασίας, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιερ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η κατάσταση της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ «απλώς δεν συνάδει με μια υφεσιακή ή ακόμη και με μια προ-υφεσιακή κατάσταση. Πιστεύουμε ότι η οικονομία μας είναι απίστευτα ανθεκτική».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μέρες Καριέρας αύριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Αρνητικές οι προοπτικές της Boeing

Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι του προγράμματος Τουρισμός για Όλους 2024

Αμερική: Γη της υποκρισίας, της καταστολής και της βίας…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα